elementy chromowane

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

elementy chromowane

Postprzez P.E.T.R.O.V. » wtorek, 13 kwietnia 2010, 11:17

Witam, to znów ja ze swoimi problemami :mrgreen: mianowicie tym razem spać mi nie daje problem części chromowanych przy motocyklach. Ot np wydech składa się z dwóch (najczęściej) połówek, więc wiadomo - powstaje brzydka krecha i w ogóle ciulowo to wygląda... Jakich więc specyfików użyc ażeby pomalowane było ładniejsze niż fabryczne? Będę dźwięczny za kolejną pomoc - bo już sporo mi radziliście ;o)

P.S. Żeby nie było - przejrzałem trochę forum i coś tam się dowiedziałem, ale z racji braku czasu i ogólnie pojętego lenistwa - wygodniej mieć to czarno na białym i w jednym miejscu ;o) Poza tym na pewno nie tylko ja z tego skorzystam...
P.E.T.R.O.V.

Reklama

Re: elementy chromowane

Postprzez siara1939 » wtorek, 13 kwietnia 2010, 11:27

Powinienes wyczyscic fabryczne chromy, a po sklejeniu elementow i poszpachlowaniu ich pociagnac czarnym podkladem i pomalowac Alclad.
takie np.

Efekt koncowy:
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Macio4ever » wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:20

Uzupełniając wypowiedź Siary - zdejmujesz fabryczny chrom np. Kretem (do przepychania rur). Uzupełniasz ubytki, polerujesz żeby było gładkie jak pupcia niemowlęcia.
Malujesz czarną błyszczącą. W sumie chyba najlepszy efekt daje czarna emalia (np Tamiya enamel X-1) ale ja robię też na czarnym lakierze (Tamiya TS lub Gunze C). Musi być idealnie gładkie.

Następnie malujesz alcladem Chrome albo Polished Aluminmium. Poczytaj też na stronie alclada instrukcje malowania.

Jest jeszcze taki specyfk japoński w postaci proszku do wcierania ale trudno dostępny i jak na razie jedynie o nim czytałem, a nie używałem (jest wątek na AF-ie).
http://www.automotiveforums.com/vbullet ... p?t=979823

Alaclada chrome i polished NIE lakierujesz bezbarwnym bo efekt idzie do kosza.
Ostatnio edytowano wtorek, 13 kwietnia 2010, 14:50 przez Macio4ever, łącznie edytowano 1 raz
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez P.E.T.R.O.V. » wtorek, 13 kwietnia 2010, 13:44

Dzięki wielkie!
P.E.T.R.O.V.

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat