StuG III G późny z betonem

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: StuG III G późny z betonem

Postprzez Vis13 » czwartek, 15 kwietnia 2010, 00:53

Jarek Gurgul napisał(a):Drugim kandydatem jest pojazd pokazany przez Marka

Tylko wyraźnie na przedzie widać zimmerit...
Wspomniany Dinesh Ned raczej fantazjował, ot taka wizja.
Vis13

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jarek Gurgul » czwartek, 15 kwietnia 2010, 08:10

Dzięki Qalimar.

Vis13 napisał(a):Tylko wyraźnie na przedzie widać zimmerit...

Rzeczywiście, masz rację. Starość nie radość - trzeba mi większego monitora.

Vis13 napisał(a):Wspomniany Dinesh Ned raczej fantazjował, ot taka wizja.

Rozczarowałeś mnie Krzysztof i to nawet bardzo :D. Moje marzenia legły w gruzach...

Więc z innej beczki - czy ktoś zna zdjęcie późnego StuH'a, takiego jak na filmiku z Seelow (opancerzenie, Rundumsfeuer, zbliżone malowanie, jak najbardziej może być bez betonu), ale z Saukopf i hamulcem wylotowym haubicy?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez qalimar » czwartek, 15 kwietnia 2010, 15:45

Zdjęcia takich StuH-ów to naprawdę rzadkość. Najczęściej można spotkać je z kanciastą osłoną działa i to bez hamulca wylotowego. Jest jedno, ale to tylko sama lufa i kawałek kadłuba,które wystają z drzwi stodoły. Mało.

Natrafiłem za to na zdjęcie StuGa, które chyba spełnia Twoje parametry poza betonem. Wrak gdzieś z Węgier z nrem bocznym 712. W ogóle jak tak sobie poptrzyłem, to beton na późnych StuGach stosowano nader sporadycznie.
Ale to później, na razie mało casu, kruca bomba ;o)
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Kuba P. » czwartek, 15 kwietnia 2010, 15:47

Mariusz, ale czy Alkett w ogóle montował w miarę masowo "Topfblende" do swoich dział i haubic szturmowych?
Alkett to jedyny producent Sturmhaubitze i coś mi się obija w głowie, że oni właśnie do końca montowali wozy z kanciatą maską działa.
Kuba P.

Postprzez Vis13 » czwartek, 15 kwietnia 2010, 16:26

@Jarek, Ty to jednak masz wymagania ;o) Niestety nie kojarzę żadnego zdjęcia późnego StuH z takimi osłonami i "świńskim ryjem".
@Kuba, tylko Alkett montował Topfblende/Saukopf, (MIAG zawsze kanciaste osłony). Masowo od jesieni 43, choć do końca wojny zdarzały się przypadki osłon kanciastych, o dziwo szczególnie późne StuH.
Vis13

Postprzez qalimar » czwartek, 15 kwietnia 2010, 16:30

Montowano co się da w sensie, co było pod ręką, dlatego też trudno jest jednoznacznie określić daną serię. Do całości obrazu należy dodać egzemplarze po remontach, na których też stosowano modyfikacje upodabniające je do dział bieżącej produkcji. Na pewno, do końca wojny zabudowywano oba rodzaje osłon dział. Najbardziej charakterystycznym elementem późnego StuGa jest nowa osłona karabinu maszynowego i podpora spoczynkowa lufy (obok lampy Notek), ale widziałem zdjęcia późnych dział prawie ogołoconych z elementów zewnętrznego wyposażenia.Pod koniec sztuka się liczyła i naprzód...
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste