Pz. kmpfw. I ausf. A- wrak z 1939 r. (Tristar 1:35)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pz. kmpfw. I ausf. A- wrak z 1939 r. (Tristar 1:35)

Postprzez Mariusz 72 » piątek, 16 kwietnia 2010, 23:30

Cześć
Planuję zbudować model rozbitego pojazdu Pz. kmpfw. I ausf. A w skali 1:35 na bazie zestawu Tristar

Rzekomo jest to:
Pz I "534" z 35 Panzer-Regiment. Zniszczony przez polską haubicę w wiosce Ruszki, niedaleko Sochaczewa/ 16.09.1939: /

Ktoś napisał też, że jest to :”Rawa 1939 r.” Nie wiem czy to jest spójne (?).

Dotychczas udało mi się wyszukać poniższe fotki.
Pochodzą z „Odkrywaca.pl”, gdzie napisano, że źródłem jest:
“Fotoalbum Polen Feldzug Ghetto Panzer Frankreich Polska”
Zachęcam do dyskusji oraz wspólnego modelowania! :o )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

edit - lepszej jakości:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

edit - nowe foty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 17 kwietnia 2010, 22:59 przez Mariusz 72, łącznie edytowano 1 raz
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Reklama

Re: W budowie Pz. kmpfw. I ausf. A - wrak z 1939 r.

Postprzez kazio » sobota, 17 kwietnia 2010, 00:34

Podziękował ślicznie za fotki, kórych nie miał :).

Mario - jestem z Tobą. W kwestiach merytorycznych pomogę. Mam takie pyatnie - czy na prawej stronie wieży, w miejscu, gdzie jest wymalowany Balkenkreuz, widać wielką dziurę? Czy to tylko mundur żołnierza/słaba jakość fotki?

Ciekawa sprawa - ładnie widać 2 "klocki" od mocowania rynienki spoczynkowej anteny. Przyda się ;o).

Zacząłęm analizować jedną z tych fotek - silnik chyba jednak się ostał na miejscu (przynajmniej częściowo) , zerwało tylko zeń filtry powietrza wraz z mocowaniami. Na zdjęciu widać coś (tak sądzę po miejscu i kształcie owego "czegoś"), co wygląda na bagnecik od kontroli poziomu oleju?
kazio

Postprzez Mariusz 72 » sobota, 17 kwietnia 2010, 09:52

Też jestem zdania, że to jest dziura. Widać je też na focie późniejszej
(po tym jak zaintersowali się wrakiem pancerniacy z innej jedynki i sami lub z pomocą ogołocili wrak).
Ciekawe jest to, że właz kierowcy był zamknięty, a potem otwarty...
Ciekawa jest też zmiana kierunku poruszania sie wojsk... kawaleria jedzie w przeciwną stronę.
Mariusz 72

Postprzez Krzysiek Kowalik » sobota, 17 kwietnia 2010, 10:28

kazio napisał(a):Mam takie pyatnie - czy na prawej stronie wieży, w miejscu, gdzie jest wymalowany Balkenkreuz, widać wielką dziurę? Czy to tylko mundur żołnierza/słaba jakość fotki?

Mi to wygląda na otwartą/wyrwaną klapę od szczeliny obserwacyjnej. Taka sama jest z drugiej strony wieży.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Kfz101.jpg
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 17 kwietnia 2010, 10:32

No to chyba na podstawie tego modelu będziemy mogli prześledzić penetracje pocisku...
Kibicuje.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez kazio » sobota, 17 kwietnia 2010, 15:17

będziemy mogli prześledzić penetracje pocisku

Konkretniej dwóch. Żeby było ciekawiej - ze zdjęć wynika, iż trafienia były z dwóch stron, hmmmm.

Mi to wygląda na otwartą/wyrwaną klapę od szczeliny obserwacyjnej

Nie otwartą, wtedy by ją było widać. Mam fotkę Ausf. B w barwach DAK, gdzie cały wizjer (akurat tylny prawy) został przy trafieniu wyrwany razem z fragmentem pancerza wieży. Tu jest podobnie (a na ziemi obok leży być może właśnie rzeczony wizjer z pokrywą...). Choć może być też tak jak mówisz - jak się przyjrzeć uważniej, widać łukowaty kształt nad otworem wizjera :-|. Słaba jakość fotki - ciężko jednoznacznie stwierdzić jak było.
kazio

Postprzez Mariusz 72 » sobota, 17 kwietnia 2010, 20:19

Mam taką teorię:
Dostał z lewej strony w wieżyczkę i być może w prawy karabin.
Inny pocisk (większy może) trafił w kadłub z lewej strony nad ostatnim kołem.
Pocisk przeleciał na wylot robiąc coraz większą dziurę.
Wyleciał razem z żelastwem z drugiej strony i odrzucił na bok tylnie koło prawej burty.
Jednoczesnie eksplodowały zborniki z paliwem wyrzucając pokrywę silnika do góry.
To ma chyba nawet sens...

P.S
Z wieżą mogło być podobnie. Pocisk wszedł przez karabin i wyszedł wizjerem wyrywając go.
Mogło to nawet obrócić wieżyczkę...
Mariusz 72

Postprzez Akahoshi » sobota, 17 kwietnia 2010, 20:56

Mnie osobiście zastanawia, co spowodowało wyrwanie płyty nadsilnikowej.
Wybuch paliwa na pewno nie. Paliwo nie jest w stanie eksplodować w zbiornikach.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Mariusz 72 » sobota, 17 kwietnia 2010, 21:41

Jesteś pewien? Jeśli nie paliwo to chyba jedynie pocisk odłamkowy dużego kalibru... ale pożar był na 100%.

Mój powyższy tok myślowy ma pewną słabość.
Co robi tylne koło napinające po drugiej stronie pojazdu? Ciężko to będzie poskładać... Sherlocku :)
Mariusz 72

Postprzez kazio » sobota, 17 kwietnia 2010, 22:41

Heh, i masz zagwozdkę :mrgreen:. Zwróciłem na to wcześniej uwagę, ale się "nie wychylałem". Coś poważnego musiało się stać z tym tylnym, lewym wózkiem, skoro ostał się sam korpus z jednym kołem, a brakuje resora z drugim. Tylk czemu część lewego wózka leży po prawej stronie pojazdu... Z ostatniej fotki wynika, że "koledzy" z innych jedynek wyszabrowali co było zdatne do użytku. Po lewej stronie brak wózków, napędówki... A co do tej dziury w wieży - gdyby to była przestrzelina od jakiejś armatki ppanc. czy innnej haubicy, to była by prawdopodobnie dziura o nieregularnych krawędziach. Mnie się jednak wydaje, że tam na fotce jest po prostu uniesiony dekiel wizjera i zionie z niego mrok wnętrza (widać go, tylko trzeba się dobrze wpatrzyć)...
kazio

Postprzez Mariusz 72 » sobota, 17 kwietnia 2010, 23:01

Dodałem nowo znalezione foty.
Tak Kazio to będzie uniesiona klapa wizjera na tle krzyża. Widać to nawet na dodnych fotkach.
Ciekawi mnie:
- brak klap rewizyjnych silnika
- dziwna kwadratowa plama obok wizjera kierowcy - to chyba zamalowany krzyż będzie
Mariusz 72

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 18 kwietnia 2010, 00:24

Jak dla mnie pocisk 100 mm haubicy trafił płasko z prawego boku - przebił się energią kinetyczną przez koło napinające i wybił dziurę w pancerzu za kołem przebijając się do komory silnika, gdzie eksplodował na silniku. Ta eksplozja wyrwała pokrywę silnika, a pokrywy inspekcyjne urwane daleko odleciały; urwała błotnik. Fala uderzeniowa zabiła natychmiast załogę.
Ostatnio edytowano niedziela, 18 kwietnia 2010, 01:18 przez Marek Jaszczołt, łącznie edytowano 1 raz
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez kazio » niedziela, 18 kwietnia 2010, 01:02

Jak dla mnie pocisk 100 mm haubicy trafił płasko z prawego boku - przebił się energią kinetyczną przez koło napinające i wybił dziurę w pancerzu za kołem przebijając się do komory silnika, gdzie eksplodował na silniku. Ta eksplozja wyrwała pokrywę silnika , pokrywy inspekcyjne urwane daleko odleciały; urwała błotnik. Fala uderzeniowa zabiła natychmiast załogę.
Jak dla mnie pocisk 100 mm haubicy trafił płasko z prawego boku - przebił się energią kinetyczną przez koło napinające i wybił dziurę w pancerzu za kołem przebijając się do komory silnika, gdzie eksplodował na silniku. Ta eksplozja wyrwała pokrywę silnika , pokrywy inspekcyjne urwane daleko odleciały; urwała błotnik. Fala uderzeniowa zabiła natychmiast załogę.

Mniemam dokałdnie tak samo, z tym że pocisk raczej nie wszedł w "blok silnika", bo pomiędzy zbiornikami paliwa wystawawł tylko alternator (wychodzę z założenia, że pocisk wszedł na wysokości "za kołem napinającym").

1. Ten kwadart z przodu to faktycznie moze byc krzyż zamalowany (a może jakiś inny znak taktyczny?).
2. Zwykle po trafieniu podciśnenie wywalało rygle i otwierało włazy, ale czy urwało te na płycie nadsilnikowej? :roll:
3. Nie jestem pewien (nie widać tego zbyt dobrze), ale ten konkretny egzemplarz Ausf. A chyba nie ma rynienki pdeszcz. nad pokrywą przedniego wizjera kierowcy...
kazio

Postprzez Mariusz 72 » niedziela, 18 kwietnia 2010, 09:43

Marku generalnie się zgadzam. Jednak obstawiam, że oberwał z lewej strony.
Pojazd chyba uciekał, ostrzeliwując się do tyłu. Prawdopodobnie jechał z max. prędkością chcąc "przeskoczyć" rów.
Rowy wówczas były bardzo głębokie (nie tak jak obecnie). Nie udało się.
Kadłub wbił się w skarpę. Następnie pocisk siłą swej energii lekko przepchnął pojazd.
Widać to na fotce (ta bez porozrzucanych elementów). Ziemia jest ruszona. Widać pierwotną bruzdę.
Mariusz 72

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 18 kwietnia 2010, 12:37

Mariusz 72 napisał(a):Marku generalnie się zgadzam. Jednak obstawiam, że oberwał z lewej strony.
Pojazd chyba uciekał, ostrzeliwując się do tyłu. Prawdopodobnie jechał z max. prędkością chcąc "przeskoczyć" rów.
Rowy wówczas były bardzo głębokie (nie tak jak obecnie). Nie udało się.
Kadłub wbił się w skarpę. Następnie pocisk siłą swej energii lekko przepchnął pojazd.
Widać to na fotce (ta bez porozrzucanych elementów). Ziemia jest ruszona. Widać pierwotną bruzdę.

Ja nie widzę penetracji z lewej strony, natomiast jest duża dziura z prawej gdzie widać część pancerza wgniecionego do środka - zresztą kolo napinające straciło swoje szprychy z tej strony więc zakładam że pocisk przez nie przeleciał wyłamując je. Natomiast uważam że pojazd został trafiony, gdy podjeżdżał do rowu, a nie w samym rowie - z lewej strony gąsienica jest owinięta wokół błotnika - co oznacza że po eksplozji pojazd jeszcze się poruszał siłą bezwładności i to zupełnie szybko bo się wbił z skarpę rowu. BTW ten rów wcale nie jest jakiś bardzo głęboki i trudny do przejechania, co widać na szerszym planie:
Obrazek
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat