Tygrys I z 507 BCzC

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Tygrys I z 507 BCzC

Postprzez skrzat16 » niedziela, 18 kwietnia 2010, 08:03

Witajcie.

Znalazłem w magazynie MILITARIA XX wieku, fajne zdjęcie i schemat malowania Tygrysa z 507 Bataliony. Może ktoś ma jeszcze jakieś zdjęcia tego wozu. Zakupiłem już kalki do tego Tygrysa , ale więcej zdjęc zawsze się przyda. :)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 18 kwietnia 2010, 13:12 przez skrzat16, łącznie edytowano 3 razy
skrzat16

Reklama

Re: Tygrys z 507 BCzC

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 18 kwietnia 2010, 12:06

Niestety nie ma innych opublikowanych zdjęć tego wozu.
Plansza barwna wygląda jak najbardziej ok jeżeli chodzi o malowanie (co jak wiadomo nie jest regułą) :P
Na tylnej płycie kadłuba bywało malowane godło tego batalionu - kowal.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez skrzat16 » niedziela, 18 kwietnia 2010, 13:11

We wspomnianym artykule jest zdjecie jednego wozy z tego batalionu, na którym widać wspomniane godło.
Natomiast w schemacie dołączonym do kalek (firma Bison) sugeruja miejsce godła na płycie czołowej
Przynajmniej jest na wozie z nr. 114 (prawa strona przedniego pancerza)
Oraz na innym o nr 12X?(nie widać ostatniej cyfry)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A i jeszcze jedna sprawa. Na zdjeciu wozu 203 nie widać dokładnie, czy krzyż jest z białą obwódką czy tylko czarny ?
W kalkach sugerują czarny bez białego. Na innych pojazdch z tego batalionu widziałem normalne z białą obwódką.
Ostatnio edytowano niedziela, 18 kwietnia 2010, 18:20 przez skrzat16, łącznie edytowano 1 raz
skrzat16

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 18 kwietnia 2010, 18:07

skrzat16 napisał(a):Natomiast w schemacie dołączonym do kalek (firma Bison) sugerują miejsce godła na płycie czołowej.

Zrób zgodnie z instrukcją, będzie prawidłowo.

skrzat16 napisał(a):A i jeszcze jedna sprawa. Na zdjeciu wozu 203 nie widać dokładnie, czy krzyż jest z białą obwódką czy tylko czarny ? W kalkach sugerują czarny bez białego. Na innych pojazdach z tego batalionu widziałem normalne z białą obwódką.

Krzyże były malowane fabrycznie czyli białym i czarnym - w tym przypadku biały został częściowa zamalowany brązowym kamuflażem, a częściowo odpadł z zimmeritem
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Re: Tygrys I z 507 BCzC

Postprzez skrzat16 » niedziela, 13 czerwca 2010, 23:32

Znalazłem takie oto zdjęcie :lol:
Jak się dobrze przypatrzyłem :shock: to jest to kolejne zdjęcie wozu 203, 507 BCzC. Co prawda nr. nie widać ,ale ubytki zimmeritu i kształt plam moim zdaniem jest identyczna jak na zdjęciu u góry. Odcień kół jest również taki sam.
Obrazek

Marku, niestety chyba nie mogę się z tobą zgodzić co do krzyży. Na tym zdjęciu wyrażnie widać, że krzyż nie miał białej obwódki. Dokładnie tak jak sugeruje zestaw kalek firmy BISON (BD-35025) Niestety na kolorowej planszy jest narysowany standardowy krzyż, ale kalkomania jest już taka jak na zdjęciu :-| To może wprowadzać lekkie zamieszanie .

To odstępstwo , ba ze zdjęć wynika że większość wozów a tym batalionie miały standardowy znak (czarny z białą obwódką) :)
skrzat16

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste