Normandia '44 (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Normandia '44 (1:35)

Postprzez Marek Naja » niedziela, 7 marca 2010, 21:53

Zakupiłem kiedyś Shermana Firefly firmy Tasca, rozgrzebałem go, a ostatnio udało mi się go skończyć. Oczywiście biorąc pod uwagę jakość tej firmy ten montaż realnie nie trwał długo. Postanowiłem po ostatnich doświadczeniach z produktami firmy Miniart postawić go na jakiejś podstawce. Taką też kupiłem - zestaw nr 36019 Normandy Cross - Road Diorama. Tak naprawdę są to dwa zestawy. Zmontowałem je w weekend ale nabrałem wątpliwości czy jednak chce zrobić coś tak dużego. Pierwsza moja myśl była właśnie taka, a na tej dużej powierzchni Firefly, jakiś niemiecki wrak i może coś z drobnicy. Jako wrak miał służyć Marder, którego nawet na tą okoliczność wyczyściłem ze starej powłoki. Niestety okazało się, że w czasie domowych remontów gdzieś wcięło mi parę części do niego, np. właz, koło, resztę gąsienic. No i nie wiem, może coś wykombinuję żeby to ukryć. Z drugiej strony wydaje mi się, że ten Marder byłby jednak za mały na tą powierzchnię. Pomyślałem więc, że może jakiś transporter, mam takie dostępne od ręki AFV Clubu.
Z drugiej strony zacząłem też myśleć o podziale zestawu na dwa. Wtedy Firefly będzie stał sam, a drugi posłuży jako podstawka do innego modelu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Reklama

Re: Normandia '44

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 7 marca 2010, 21:57

Marek Naja napisał(a):Z drugiej strony zacząłem też myśleć o podziale zestawu na dwa. Wtedy Firefly będzie stał sam, a drugi posłuży jako podstawka do innego modelu

Popieram ten wybór
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Tiger » poniedziałek, 8 marca 2010, 07:56

Będę podpatrywał bo też mam w planie użycie tego budynku, przy którym stoi Sherman.
I zdecydowanie popieram podział na dwie odrębne dioramki :).
Tiger

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 8 marca 2010, 09:02

A ja nie popieram - fajna była by taka duża, zamiast tego Mardera zapchał bym temat jakimiś aliantami których w magazynie pewnie masz po sufit ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 8 marca 2010, 12:18

Mnie też całościowo się podoba. Na miejsce Mardera wrzuciłbym coś w deseń Pak 40 w leju po bombie - może być częściowo cegłą przysypany - i obok kilku aliantów jak Sebek proponuje.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Akahoshi » wtorek, 9 marca 2010, 00:19

Wiele osób "nie trawi" dużych dioram, gdyż zazwyczaj obrazują one znane stwierdzenie "przerost formy nad treścią" (vide Normandia i Bonsai w Bytomiu). Mnie się akurat duże (a nawet bardzo duże) dioramy bardzo podobają. Oczywiście pod warunkiem iż są wykonane na poziomie.
Ale znając Twoje możliwości Marku, wiem, że wyjdzie z tego porządna praca.
Ja jestem za jedną, dużą dioramą.

Czyli mamy wynik 3:2 na korzyść dużej :twisted:
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Kiub » wtorek, 9 marca 2010, 00:57

Jeśli można zabrać głos w tej debacie :) to jestem za tym żeby zastała taka duża diorama i podpiszę się pod tym co przedmówcy mówią żeby zamienić tego Mardera wrzucić coś innego. Ale to tylko moje skromne zdanie. :P
Pozdrawiam Kuba
Kiub

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 9 marca 2010, 01:05

Mnie pomysł dużej dioramy też się bardziej podoba, obie części podstawki razem prezentują się wg. mnie lepiej niż każda osobno ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Marek Naja » niedziela, 18 kwietnia 2010, 21:11

Tymczasem przez weekend udało mi się podmalować czołg. Używałem farb Gunze C i zacząłem Vallejo wyciągać detale.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Tomek Zieliński » wtorek, 20 kwietnia 2010, 17:26

Sherman, co prochu nie wąchał :mrgreen: ...jak z "fotoszopa" a nie z archiwalnych zdjęć.
Tomek Zieliński

Postprzez rollingstones » wtorek, 20 kwietnia 2010, 17:54

Może jest jeszcze nie skończony ... Nie myslałes o tym.
płotka
rollingstones

Postprzez Marek Naja » wtorek, 20 kwietnia 2010, 22:49

Na szczęście na jedynym zdjęciu tego czołga choć lufa jest jak jest, to nie wygląda to źle :mrgreen:
Obrazek
Oczywiście wszelkie brudy jeszcze się pojawią, np. doskonale widać zacieki z okolic odwodnienia kołnierza wokół wieży albo ta plama pod napisem Carole - nie wiem czy mam ją robić, może bez niej czołg będzie nieważny?
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez mysiek13 » środa, 21 kwietnia 2010, 14:25

Dla mnie scenka zapowiada się bomba.
Sherman wygląda bardzo czysto na razie, choc odcień koloru zielonego jak dla mnie wpada zbyt w zieleń zgniła lub morską, a powinien być chyba bardziej soczysty, oliwkowy...
Świetne fotki ;o)
Figurantów jakiś juz masz?
mysiek13

Postprzez Marek Naja » środa, 21 kwietnia 2010, 15:21

Z tą oliwką jest właśnie taka historia, że zazwyczaj wychodzi ona po prostu szarawo. To zresztą widać i na powyższych obrazkach, gdzie ta pierwsza warstwa w taką szarość wpada. Oczywiście model będzie podlegał jeszcze dalszej obróbce, to na razie tylko taka podmalówka aerografem.
Mam figurki Miniarta, najwięcej boję się o budynek. Jedną część podmalowałem i zupełnie mi się nie podoba więc nawet zdjęć nie robię. Zupełnie nie trafiłem kolorami i rozbiło mnie to na chwilę :)
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Panzer » czwartek, 22 kwietnia 2010, 11:22

Głosuję za wersją maxi dioramy!!! :)

Bardzo mi się podoba ten render z kompa co wkleiłeś :D
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Następna strona