ZLIN Z-50 AZ Model 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

ZLIN Z-50 AZ Model 1/48

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 18 kwietnia 2010, 10:11

Zakupiłem i od wczoraj posiadam.
Obrazek

Czy ma ktoś może numer Planów Modelarskich z tym samolotem? Jest tam coś ciekawego? Nie wiem, czy warto poszukać.

Wygląda na trochę lepiej opracowany niż Pitts, który z kształtem Pittsa ma niewiele wspólnego. Nie sprawdzałem jeszcze, gdyż będę go robił później, ale mam nadzieję, że chociaż kształt bryły jest w miarę poprawny. Niestety detale, to raczej trzeba będzie wyrzeźbić samemu.
Obrazek
Obrazek

Kółka zapadnięte, tu będzie problem.
Obrazek

Dość cienkie linie podziału blach - nawet fajne, imitacje nitów - delikatne, ale niezbyt równe. Wzmocnienia na kadłubie raczej przesadzone.
Obrazek

Na powierzchniach sterowych bardzo delikatne wgłębienia - efekt napiętego płótna. Niestety krawędzie spływu grube.
Obrazek

Zastanawiam się - będzie w malowaniu "Żelazny" albo "Red Bull". Ale to jeszcze sporo czasu...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Reklama

Re: ZLIN Z-50 AZ Model 1/48

Postprzez Sparrow » niedziela, 18 kwietnia 2010, 12:39

Plany Modelarskie nr 110 są autorstwa Zbigniewa Luranca, więc na pewno warto je mieć. Nabyłem je specjalnie po zapowiedziach tego modelu. Plany w skali 1:10, jest również rysunek wnetrza kabiny, fotela pilota, sposób mocowania silnika, 11 fotografii (ale jakość anno 1982). Malowanie SP-AUA.
Sparrow
Sparrow

Postprzez kogel_model » wtorek, 20 kwietnia 2010, 15:27

Dzięki za in-boxa. Jeśli pozostałe modele tej firmy wygladają podobnie, no to całkiem "super". Już myślałem o MS-406 i chyba Pitss Special, ale na szczęście skutecznie wybiłeś mi ten pomysł z głowy.
Rób swoje, a wszystko się uda. Nie słuchaj zazdrośników, którzy mówią, że jest już na coś za późno lub że w twoim wieku czegoś nie wypada.
kogel_model

Postprzez tomek_chacewicz » wtorek, 20 kwietnia 2010, 22:06

Eee tam, MS 406 jest całkiem przyzwoity, wymaga dużo pracy ale w porównaniu do innych AZetów jest super.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Michał Janik » wtorek, 20 kwietnia 2010, 23:25

... Podobnie jak niezły jest Firefly (relacja jest na forum). Tyle że Świetlik był robiony kiedyś dla Grand Pheonix (nie wiem, kto oryginalnie go wydawał), zaś Morane ma dużo wspólnego z modelem Classic Airframes.
http://www.pme.org.pl/index.php?option= ... 9&Itemid=1
http://www.aeroscale.co.uk/modules.php? ... nt&id=2841

No ale chyba koniec tego OT, bo temat wszak jest o Zlinku.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie