Su-7 z Bydgoszczy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Su-7 z Bydgoszczy

Postprzez Jarek Gurgul » niedziela, 8 marca 2009, 15:25

Zdjęcia Su-7 z 3. Pomorskiego Pułku Lotnictwa Myśliwsko-Bombowego z Bydgoszczy. W jednostce służył przez ponad dwadzieścia lat mój Tata.

Su-7U około 1973/4 roku (Tata - pierwszy z lewej).

Obrazek

Su-7BKŁ - koniec lat 70-tych - Tata w środku, uzbraja bombę...

Obrazek

...i w rozmowie z pilotem.

Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Reklama

Re: Su-7 z Bydgoszczy

Postprzez nobie1973 » niedziela, 8 marca 2009, 16:43

Świetne zdjęcia !
To już niestety historia polskich skrzydeł...szkoda że tak mało znana do dzisiaj...
Dwa zdjęcia ostatniego Su-7 na bydgoskim lotnisku, obecnie na terenie WZL-2 S.A. Samolot otrzymał w końcu prawdziwy numer burtowy jaki nosił podczas służby w Bydgoszczy.

Obrazek

Obrazek
nobie1973

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 31 marca 2010, 09:39

W ostatniej Minireplice (nr 65) zamieszczonych jest kilkadziesiąt świetnych zdjęć Su-7 BKŁ z epoki (tak na oko początek lat 80-tych), w tym sporo detali oraz kolorowe zdjęcia kabiny. Fotki prezentują maszyny o numerach 816 i 821 z 3. Eskadry pułku, którą (łącznie z tymi dwoma konkretnymi samolotami) - jako uzbrojeniowiec - opiekował się mój Tata.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez ZIO BY NAITT » środa, 31 marca 2010, 10:21

To już chyba druga część mini monografii tej maszyny - w poprzednim numerze też chyba coś było.

Ponadto dziewiąta publikacja z cyklu Polskie Skrzydła/Polish Wings wyd. Stratus traktuje o "Suczce"

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 31 marca 2010, 10:25

A Ty Jarku jeszcze żadnej Suczki nie zbudowałeś? Szmatopłaty Ci w głowie, a Su-7 to taki ładny samolot.

Mieszkałem w Bydgoszczy od 1973 i pamiętam huk startujących maszyn, albo ich powolne krążenie wokół miasta. Były dni, szczególnie latem, że wielokrotnie słyszało się gromy od latających z naddźwiękową prędkością Suchojów. Taki element dźwiękowego krajobrazu miasta.
Grzegorz2107

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 31 marca 2010, 10:44

ZIO BY NAITT napisał(a):To już chyba druga część mini monografii tej maszyny - w poprzednim numerze też chyba coś było.

Tak Konrad, było też sporo na temat Su-22.

Grzegorz2107 napisał(a):A Ty Jarku jeszcze żadnej Suczki nie zbudowałeś?

Takiego prawdziwego 'modelu' jeszcze nie. Był kiedyś, ze 30 lat temu Plasticart chyba w 1:100. Coś tam mi chodzi czasami po głowie (jakieś OEZ/KoPro w 1:48). Ale takich rzeczy, które chodzą mi po głowie jest tyle, że czasu nigdy nie starczy.

Jednak racja, Su-7 BKŁ wypadałoby zbudować i rzeczywiście mam w 'planach'.

Grzegorz2107 napisał(a):Mieszkałem w Bydgoszczy od 1973 i pamiętam huk startujących maszyn,...słyszało się gromy...

Zwłaszcza, kiedy mieszkało się na Błoniu (jak ja do 1981) albo - co dawało niezapomniane, na całe wręcz życie 'wrażenia' - w linii pasa startowego na Wyżynach :). Do dziś pamiętam niekończące się skargi mieszkańców tego kąta.

Od 1981 mieszkałem na Wzgórzu Wolności w bloku na 7. piętrze i miałem świetny widok na końcówkę pasa i prawie cały pas dolotu (ścieżkę podejścia). Taka panorama z okna na najważniejszą część miasta. Wspaniałe wspomnienia. Teraz, kiedy pojawiam się u rodziców, nadal często widzę z balkonu lądujące (czasami starujące) samoloty. Ale 'niestety' już same cywile... :)

EDIT :arrow:
Przy okazji, czy 'nowość' Eduarda w 1:48 zawiera stare wypraski OEZ/KP?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez K.Y.Czart » środa, 31 marca 2010, 11:05

Jarek Gurgul napisał(a):Zwłaszcza, kiedy mieszkało się na Błoniu (jak ja do 1981) albo - co dawało niezapomniane, na całe wręcz życie 'wrażenia' - w linii pasa startowego na Wyżynach :). Do dziś pamiętam niekończące się skargi mieszkańców tego kąta.

A ja w latach 79-85 mieszkałem w akademiku na Fordonie. I nad nami sobie zakręcały. Też fajnie :mrgreen:
K.Y.Czart

Postprzez young » środa, 31 marca 2010, 16:47

Jarek Gurgul napisał(a):EDIT :arrow:
Przy okazji, czy 'nowość' Eduarda w 1:48 zawiera stare wypraski OEZ/KP?

Jarek

Tak to wciąż stare wypraski... Ale są ładne dodatki, fotel z żywicy, blaszki, maski i nowe kalki. Także nie jest aż tak źle ;o)
young

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 31 marca 2010, 18:08

Dzięki za informację. Trzeba się bliżej przyjrzeć temu Eduardowi.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez wojtek_fajga » środa, 31 marca 2010, 18:43

Ho ho! Ale tu się ustawka bydgoszczaków zrobiła:) Na błoniu mieszkałem do 25 roku życia, do dziś pamiętam jak drżały szyby kiedy MiGi i Su przekraczały nad miastem barierę dźwięku. Teraz od 10 lat mieszkam zaraz przy lotnisku i mam piękny widok na nie, ale niestety teraz to raz na kilka miesięcy jakiś wojskowy samolot polata... A Dzień Latawca Koledzy pamiętacie?
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 31 marca 2010, 23:28

wojtek_fajga napisał(a):Ho ho! Ale tu się ustawka bydgoszczaków zrobiła:) Na błoniu mieszkałem do 25 roku życia, do dziś pamiętam jak drżały szyby kiedy MiGi i Su przekraczały nad miastem barierę dźwięku. Teraz od 10 lat mieszkam zaraz przy lotnisku i mam piękny widok na nie, ale niestety teraz to raz na kilka miesięcy jakiś wojskowy samolot polata... A Dzień Latawca Koledzy pamiętacie?

Wojtek! Wczoraj chciałem to samo napisać i poczytałem w Wikipedii o tym gromie dźwiękowym.
Wychodzi na to, że nie jest on związany z samym momentem przekraczania bariery dźwięku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bariera_d%C5%BAwi%C4%99ku
Grzegorz2107

Postprzez nobie1973 » czwartek, 1 kwietnia 2010, 12:46

Su-7 nr burtowy 03 obecnie znajdujący się na terenie WZL-2 S.A. w Bydgoszczy

Obrazek

Obrazek
nobie1973

Postprzez mh59ab » niedziela, 4 kwietnia 2010, 12:45

Obrazek

Tak się prezentowała w zeszłym roku. Niestety zostały nam już MiGi przeplatane niekiedy SUczkami. W zeszłym roku sporo latało. Ciekawe jak będzie w tym. ;)

Pozdrawia mieszkaniec Błonia ;)
mh59ab

Postprzez Tomcat » niedziela, 4 kwietnia 2010, 14:07

wojtek_fajga napisał(a): A Dzień Latawca Koledzy pamiętacie?

Cześć Wojtek... :)
Pamiętamy, pamiętamy...
Pamiętamy również różne festyny na lotnisku. Wtedy pracował tam mój wujek w WZL-ach i mogłem łazic do woli po całym lotnisku i zaglądać do maszyn :mrgreen:
Tomcat

Postprzez mh59ab » poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 18:00

A to dzisiejsze ;o)
Obrazek
Obrazek
mh59ab

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste