Typowej relacji z budowy dioramy jeszcze tu nie przedstawiałem...
Zacznę od zdjęcia, które mam na dysku już jakieś parę lat. Model Dodge WC-52 budowałem już swego czasu, relacje z budowy jak i efekty pracy pokazywałem na sPWM. Przy kompletowaniu zdjęć wpadła mi w oko ta fotografia - tak mnie zainspirowała, że obiecałem sobie zbudować diorame z podobną sceną w skali 1/72

nie znam źródła
Będę tworzył ten zestaw czyli amerykańską ciężarówkę w służbie radzieckiej (w ramach pomocy Lend Lease) z działem ZIS-3.
Model wreszcie dorwałem na serwisie aukcyjnym. Producent chyba wstrzymał się z jego produkcją przez co stał się trudno dostępny. Przepłaciłem, ale cóż...projekt ważniejszy

A do tego działo ZIS-3 firmy UM - to już wcześniej czekało grzecznie w magazynie.

Modele słabe - trochę roboty będę miał z Dodgem(chyba osobny wątek założe). Wiem z czym mam do czynienia bo oba wynalazki już popełniłem.
Jeśli chodzi o samą dioramę to jakimś pomysł się gnieździ, myślę cały czas nad kompozycją i co oprócz owego zestawu Dodge+działo znajdzie się na dioramie.
Figurki Rosjan siędzących na pace mam z firmy Preiser. Na pewno będzie to brukowana ulica, może ten słup telegraficzny. Nie wiem co to za budka tam jest? Myślałem nad zrobieniem małego przejazdu kolejowego. Zastanawiam się nad jakąś architekturą - jakaś ruina nadała by fajnej atmosfery. Musze poszukać czy mam jakiś ciekawy gotowiec, a może lepiej samemu strugać?
Jako, że Dodge ma tu grać pierwsze skrzypce zastanawiam się nad czymś jeszcze. Wrak czołgu lub czegokolwiek zaburzy kompozycje. Cywile, uchodźcy dreptający w przeciwnym kierunku??
Liczę na Waszą pomoc w rozwiązaniu dylematów. Czekam na propozycje. Na razie zajmę się budową obu maszyn.
Pozdrawiam,