Samochód pancerny Ford Tfc - RPM 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Samochód pancerny Ford Tfc - RPM 1/35

Postprzez skala72 » sobota, 24 kwietnia 2010, 13:09

Warsztat modelu jednego z pierwszych polskich samochodów pancernych Ford Tfc w skali 1/35 wyprodukowanego przez firmę RPM. Samochód będzie wykonany w tzw. kamuflażu japońskim z okresy wojny polsko-bolszewickiej.

Obrazek

Etap 1: budowa karoserii.

Model nie należy do najdokładniejszych. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że składa się idealnie. W trakcie montażu okazuje się, że powstają szpary i trzeba dość sporo spiłować krawędzie i poprawić kąty. Jak widać na zdjęciu nr.2, po wklejeniu płyty pancernej z wizjerem dla kierowcy powstaje spory odstęp, później należy go zaszpachlować, co wykonałem. Bardzo słabo jest wykonany element łączący maskę z przedziałem załogi, jest za wysoki i wchodzi na przednią płytę, zalecam wykonanie nowego, który zrobiłem z przeźroczystej czystej płyty CD. Wieża jest również do poprawienia, podstawa jest za duża i trzeba ją opiłować i dopasować do góry. Należy również ściąć tulejkę mocującą wieżę z karoserią i przesunąć o jakieś 2-3 mm do przodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o pomoc w budowie osoby posiadające informacje i zdjęcia dot. szczegółów Forda Tfc.
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Reklama

Re: Samochód pancerny Ford Tfc - RPM 1/35

Postprzez siara1939 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 00:37

Myslisz, ze ktos moze Ci te zdjecia buchnac?
Szczerze ten napis na srodku przeszkadza mi w odbiorze tresci zdjecia.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez skala72 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 00:59

siara1939 napisał(a):Myslisz, ze ktos moze Ci te zdjecia buchnac?
Szczerze ten napis na srodku przeszkadza mi w odbiorze tresci zdjecia.

Mam złe doświadczenie. A teraz w temacie, może jakaś podpowiedź.
Ostatnio edytowano wtorek, 27 kwietnia 2010, 01:06 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez skala72 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 01:04

Budowa karoserii cz.2:
Wprowadziłem lekkie zmiany w karoserii. Została wykonana pełna podłoga , która dorobiłem z plastiku z płyty CD i wzmocniłem fragmentem ramki. Opierając się na zdjęciach zostały usunięte boczne klapy po bokach maski (zdj. 8) oraz spiłowane górne nad przedziałem załogi (patrz zdj. 5 i 8/9), ponieważ powinny one być idealnie równe i szeroki e względem góry. Klapy zostały wykonane z bardzo cienkiego i elastycznego plastiku z pudełka (patrz zdj.7 ).

Obrazek
zdj. 6

Obrazek
zdj.7

Obrazek
zdj.8

Obrazek
zdj.9

Teraz mam mały problem z klapą od silnika, czy była ona w całości otwierana na lewą stronę czy też składała się z dwóch części otwieranych na boki? W replice Tfc jest na w jednym kawałku.
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez kubisz » wtorek, 27 kwietnia 2010, 06:42

Nie znam się na prawach autorskich, więc może niepotrzebnie się czepiam. Jeżeli tak, to wybaczcie. Skala - wracam do tych Twoich oznaczeń na zdjęciach. Dajesz je na zdjęciach wykonanych przez siebie - to jest jasne, chociaż faktycznie bardzo przeszkadza. Ale często robisz inboxy i przedstawiasz nowości korzystając ze zdjęć producenta - tam też wrzucasz ten swój opis (np. tutaj. Dlaczego i po co?

Żeby nie było całkowitego offtopu - ten model skleiłem wiele lat temu w czasach swojej radosnej twórczości. Bardzo efektownie wygląda to maleństwo w japońskim kamuflażu. Zmian przy budowie nie robiłem żadnych, dlatego z zainteresowaniem oglądam Twoje poczynania.
Obrazek
kubisz

Postprzez skala72 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 10:14

kubisz napisał(a):Nie znam się na prawach autorskich, więc może niepotrzebnie się czepiam. Jeżeli tak, to wybaczcie. Skala - wracam do tych Twoich oznaczeń na zdjęciach. Dajesz je na zdjęciach wykonanych przez siebie - to jest jasne, chociaż faktycznie bardzo przeszkadza. Ale często robisz inboxy i przedstawiasz nowości korzystając ze zdjęć producenta - tam też wrzucasz ten swój opis (np. tutaj. Dlaczego i po co?

hehehe, bo akurat te zdjęcia dostałem tylko ja i mam na to zgodę, są też one przerobione, dodane jest np. logo i opis. Pomyślałeś o czymś takim? Wiele stron, sklepów itd również dają logo i co .... też piszecie do nich? CZY WIDZIAŁEŚ GDZIE INDZIEJ TE ZDJĘCIA ??

kubisz napisał(a):Żeby nie było całkowitego offtopu - ten model skleiłem wiele lat temu w czasach swojej radosnej twórczości. Bardzo efektownie wygląda to maleństwo w japońskim kamuflażu. Zmian przy budowie nie robiłem żadnych, dlatego z zainteresowaniem oglądam Twoje poczynania.

Czekam teraz na coś konstruktywnego, czy były cztery zawiasy czy też dwa itd... nie mam żadnych materiałów dot. Tfc, bazuję na tych kilku z netu.
Ostatnio edytowano wtorek, 27 kwietnia 2010, 10:22 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez xenomorph » wtorek, 27 kwietnia 2010, 10:15

kubisz napisał(a):Ale często robisz inboxy i przedstawiasz nowości korzystając ze zdjęć producenta - tam też wrzucasz ten swój opis (np. tutaj. Dlaczego i po co?

Niestety, plagiat fajny nie jest. Ale cóż, kto co lubi.
Co do modelu, faktycznie ten wielki podpis go zasłania.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez skala72 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 10:17

Napis z modelu będzie zdjęty, będzie go widać.
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 27 kwietnia 2010, 10:27

skala72 napisał(a):Teraz mam mały problem z klapą od silnika, czy była ona w całości otwierana na lewą stronę czy też składała się z dwóch części otwieranych na boki?

Zdjęcia Forda Tfc z prawej strony można policzyć na palcach jednej ręki. A na w miarę wyraźne z tej strony jeden palec to za dużo. Na tych mniej wyraźnych natomiast trudno się dopatrzyć zawiasów. Kolorowy rysunek na stronie PIBWL pokazuje, że klapa była dwuczęściowa i otwierana na lewo i prawo - zawiasy są po obu stronach kadłuba.

http://derela.republika.pl/ftb.htm

W czasopismie Model Hobby nr 13 jest ciekawy artykuł prezentujący budowę tego modelu. Nie pamiętam tylko, czy są tam zdjęcia oryginału z prawej strony.

Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez skala72 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 10:39

Ten rysunek wprowadza w błąd, na żadnym modelu nie ma bocznych drzwiczek na części silnikowej. Co do tej dioramki, to nie mogę znaleźć zdjęć, chyba były na MW.

Obrazek
foto: odkrywca

Obrazek

Obrazek

Najbardziej zbliżona jest jednak replika i na niej trzeba będzie się wzorować.
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 27 kwietnia 2010, 11:11

skala72 napisał(a):...na żadnym modelu nie ma bocznych drzwiczek na części silnikowej...

Na modelu może nie, ale na zdjęciach (również na Twoim coś tam majaczy) widać, że 'coś' tam było. Widać na pewno łby śrub i jakąś dodatkową blachę z zaokrąglonymi rogami - być może tylko przykręcaną, a być może uchylną, jak na kolorowym rysunku z PIBWL.

Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez skala72 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 11:15

To jest "13-ty apostoł" (Judasz). Jest on na drzwiczkach i z tyłu.
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 28 kwietnia 2010, 07:53

skala72 napisał(a):To jest "13-ty apostoł" (Judasz). Jest on na drzwiczkach i z tyłu.

No nie wiem, nie jestem do końca przekonany. Na starej fotografii wygląda to na dużo większe, niż judasz na drzwiach przedziału bojowego. Chyba, że to są dwa judasze :).

Inna rzecz, że te pojazdy to ręczna robota i nie byłoby niczym dziwnym, że poszczególne egzemplarze różniły się szczegółami pomiędzy sobą.

---

Zajrzałem do artykułu w Model Hobby i niestety są w nim tylko dwie, dostępne w wielu innych publikcjach, znane fotki oryginału (z lewej strony).

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez skala72 » środa, 28 kwietnia 2010, 10:49

Jeszcze jedno zdjęcie dorwałem w necie, lepszej jakości (Tfc z profilu) i jednak nie ma tam tych bocznych klap. Czy ktoś ma może kontakt do właściciela repliki Forda?
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez Marek Jaszczołt » środa, 28 kwietnia 2010, 19:32

Udziela się na forum "Odkrywcy" http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=324928#356870- to Michał Miazga aka michalmiazga ;o)
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat