Henschel Hs 126 A-1 ICM 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Henschel Hs 126 A-1 ICM 1:48

Postprzez Kuba P. » środa, 28 kwietnia 2010, 09:25

Ale ja nadal nie wiem co jest nie tak z tą osłoną silnika?
Czego jej brakuje?
Bardzo przepraszam, ale napisanie "że jest nieprzekonująca" to chyba jakiś żart. Może coś więcej, jakieś konkrety?
Kuba P.

Reklama

Postprzez iras67 » środa, 28 kwietnia 2010, 09:35

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):No ale widzisz, u ciebie subtelności, jak twierdzisz, giną na fotogramach, a u juniora-sergiusza widoczne są w zasadzie jedynie na zdjęciach. Byłbym zatem ostrożny w generalizowaniu sprawy.

Kamil, a może generalizowanie techniki starzenia dla wszystkiego co jeździ, lata, pływa to nie jest czasem ślepa uliczka?
Poza tym Sergiusz to profesjonalny fotograf :) ...
iras67

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 28 kwietnia 2010, 10:50

iras67 napisał(a):generalizowanie techniki starzenia dla wszystkiego co jeździ, lata, pływa to nie jest czasem ślepa uliczka?

Gdy patrzę na zdjęcia sprzetu, lub na podłogę w swpim pokoju, dochodzę do wniosku, że brud jest generalnie wszechobecny i odwrotnie proporcjonalny do pedanterii :>

iras67 napisał(a):Poza tym Sergiusz to profesjonalny fotograf

Oczywiście racja, ale to nie znaczy, że jego modele są dobre dzięki zdjeciom.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez iras67 » środa, 28 kwietnia 2010, 10:58

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Oczywiście racja, ale to nie znaczy, że jego modele są dobre dzięki zdjeciom.

Nic takiego nie sugerowałem, po prostu mam problem z fotografowaniem swoich modeli i tyle.I nie widzę wielu podobieństw w zużyciu i brudzeniu powierzchni pancernych i samolotów.
Poza tym wolałbym przy porównywaniu powoływać się na modele lotnicze...dla uniknięcia nieporozumień.
iras67

Postprzez spiton » środa, 28 kwietnia 2010, 11:23

Kuba Plewka napisał(a):Ale ja nadal nie wiem co jest nie tak z tą osłoną silnika?
Czego jej brakuje?
Bardzo przepraszam, ale napisanie "że jest nieprzekonująca" to chyba jakiś żart. Może coś więcej, jakieś konkrety?

Na żółtym kolorku na ogół lepiej spisuje się wasz brązowy.
Poza tym osłona silnika jest narażona na brud, smary, temperaturę, poza tym ruchome żaluzje , mechanicy otwierają ruchome panele po każdym locie i grzebią w silniku, wszystko to generuje ślady eksploatacji,
których prawie idealna żółciutka osłonka w tym modelu jest pozbawiona.
spiton

Postprzez iras67 » środa, 28 kwietnia 2010, 11:29

Spiton wszystko fajnie, tylko daj jakąś fotkę oryginału , bo z tych co widziałem niewiele można zauważyć .Jak będzie ciekawa to pobrudzić żaden problem...
iras67

Postprzez Kuba P. » środa, 28 kwietnia 2010, 13:13

Tak myślałem, że Spiton to właśnie napisze. Okrąglutkie banały, które można na siłę przypinać każdemu samolotowi.
Gorąco, brud, smar i mechanicy o nie mytych rękach.
Łudziłem się, że padnie coś o malowaniu osłony żółtą farbą NA fabryczny kamuflaż, coś o różnicy odcienia farby na skutek różnicy matowości, może jakieś ciekawostki o typowych dla tej kostrukcji zwyczajach.
No ale nie, osłona jest nieprzekonująca bo mechanicy jej nie zmacali łapskami nurzanymi w towocie.
Można i tak.
Iras - mi się ten model podoba wyjątkowo, dawno nie widziałem tu tak fajnie zrobionego niemieckiego samolotu.

Tu dla ciekawskich czegoś więcej:
http://deutscheluftwaffe.de/Panelnachba ... 20126.html

Na dole link do Kurzbetriebsanleitung Hs 126 z silnikiem Bramo 323
Kuba P.

Postprzez iras67 » środa, 28 kwietnia 2010, 13:26

Kuba widziałem tą stronę i jest to fajny materiał do greckiego Henschela ...Na pw dostałem informację że w 74 i 76 nr czeskiego Revi zamieszczono plany wersji A-1 i B-1 w 1/72, z zaznaczeniem nitów i wielu detali zewnętrznych.Autor to Martin Lebl, ten sam który rysował poprzednio wszystkie wersje Bf110 :)
iras67

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli