Postanowiłem dać sobie parę dni odpoczynku od Invadera. W ramach relaksu przygotowałem dwa modele do galerii. Oba były już pokazywane jako elementy dioramy Battle of Britain. Tak więc obie galerie są również około rocznicowe. Poprzednio dioramka/makietka/podstawka została oceniona jako zbyt zabawkowa z trawką podobną do kocyka. Więc została cofnięta do warsztatu i obecnie jest w przebudowie. Nadarzyła się więc okazja by pokazać w galerii samoloty sote. Pierwszy to Spitfire Mk.Ia (Tamiya 1/72). Samolot w barwach 92 dywizjonu RAF, koniec 1940. Model wykonany prawie "z pudła". Bez korekt merytorycznych. Dodałem tylko parę blaszek Edka i lufy z igieł. Malowanie jak zwykle emaliami Humbrol. W ramach przygotowania do sesji, poddałem model drobnej kosmetyce i dodałem drut anteny, którego zwykle, ze względów praktycznych, nie robię. Tym razem nie robiłem modelu wg konkretnej dokumentacji (model powstał zanim zmieniły mi się priorytety). Następna "jedynka" będzie miała już zgoła inne założenia budowy. Uwagi i krytyki tym razem dopuszczalne.
Pozdrawiam
Krzysiek