MC 200 Saetta Italeri 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

MC 200 Saetta Italeri 1/48

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 28 kwietnia 2010, 23:39

Na stronie pewnego bardzo znanego sklepu modelarskiego z nazwą na M pojawił się nowy model Italeri. Wiem już ze nie jest to żaden przepak Special Hobby czy PCM. Czy ktoś miał już może okazję macać gołe wypraski?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: MC 200 Saetta Italeri 1/48

Postprzez iras67 » czwartek, 29 kwietnia 2010, 00:21

Jadar coś napisał na jego temat:
http://www.jadarhobby.pl/italeri-2676-mc200-saetta-p-20497.html
Pewnie "łatwiejszy" w budowie od tych dwóch, i tablica z pasami na blaszce, może być ciekawy model.
iras67

Postprzez Daniel-Martola » czwartek, 29 kwietnia 2010, 21:32

Model ma dwie ramki plus oszklenie. Porównałbym go do wcześniejszego Reggiane. Linie podobne, nie jest to tamiya ale też i nie matchbox. Jest blaszka, fajne malowania, o ile pamiętam jest też i front wschodni.
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 29 kwietnia 2010, 23:03

Dziękuję bardzo za informację.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez shivadog » piątek, 30 kwietnia 2010, 08:50

Pytanie najważniejsze jak się ma do rzeczywistego samolotu.
Reggiane się miał nie bardzo.
shivadog

Postprzez Ralf_S » piątek, 30 kwietnia 2010, 18:21

:evil: Piszę drugi raz, bo miałem problem z połączeniem z internetem :evil:
Model mam przen nosem. Opiszę tylko wrazenia organoleptyczne, bez konfrontacji z dokumentacją techniczną.
Pudełko projektowali zapewne nieźli marketingowcy: jest dość duże, ładnie opracowane graficznie, a loga Brand New Toolings oraz Super Decals Sheet pozwala sporo oczekiwać po zawartości. Na drugiej stronie umieszczono cztery sylwetki Saetty w pudełkowych malowaniach, a także fotki zawartości pudełka: dwóch ramek z szarego polistyrenu, jednej ramki z przeźroczystymi elementami, blaszki (na pudełku jest 2x większa niż w realu) i kalkomanii.
Po wyciągnięciu kartonowej "brytfanki" naszym oczom ukazuje się przeciętny widok.
Miałem nadzieję, że skoro Reggiane stanowił pewien postęp, to MC.200 dalej będzie podążał w tym kierunku. Ale Italeri rozczarowuje....
Powierzchnia skrzydeł posiada całkiem przyzwoite linie podziałowe: cienkie i wyraźne. Jednak upstrzono ją nitami a'la "Wczesny Trumpeter" :-| ładnie odwzorowano pokrycie lotek, ale.... zapomniano je oddzielić od części skrzydła nad klapami :shock: Oddzielne klapy pominę milczeniem. Linie na kadłubie są znacznie gorsze, bardziej przypominają starą Italerkę. Ster kierunku to najgorszy element modelu. Wygląda jak flaga łopocząca na wietrze :D
No ale dość tego marudzenia.
Italeri przyłożyło się do drobnicy: silnik składa się z dwóch kompletnych gwiazd, kolektora, reduktora i pierścienia z popychaczami, które prezentują sie całkiem nieźle. Ładnie wykonano lufy karabinów i śmigło, a najlepszym elementem modelu jest żłobkowany pierścień osłony silnika. Panom z Mirage Hobby proponuję zapoznać się z tym elementem ;o) Trzyczęściowa osłona kabiny jest bardzo ładna: cienka i przejrzysta. Podział pozwala na różne wariacje z oszkleniem.
Blaszka zawiera 8 elementów: panele z instrumentami, pasy pilota oraz elementy osłon podwozia. Na pewno się przyda w modelu.
Bardzo dobre wrażenie sprawiają kalkomanie: są cienkie, kolory maja dobre nasycenie i wyglądają na nieprześwitujące. Kalki przypominają nieco produkty Cartografu, ale jest na nich tylko logo Italeri.
Instrukcja typu "3D" jest mało wyraźna. Ja nie przepadam za takimi nowinkami, ale "Co kto lubi".
Ogólnie model pozostaje "w tyle" za Special Hobby i Classic Airframes. Jednak dla tych, którzy nie posiadają MC.200 w wersji "Cabrio" nie ma już innej alternatywy....
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 30 kwietnia 2010, 21:21

Ralf_S napisał(a):dla tych, którzy nie posiadają MC.200 w wersji "Cabrio" nie ma już innej alternatywy....

A "Pacific Coast Models" ? Nadal do nabycia. Ja mam i jestem zadowolony.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie