Ferrari F355 F1 Berlinetta - Fujimi

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari F355 F1 Berlinetta - Fujimi

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 25 kwietnia 2010, 23:54

Pytanie jak się ma ziarnistość tych gąbek to papierów ściernych.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Reklama

Postprzez wuen » poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 17:07

Niebieska - ultrafine - około 3200-4000; zielona - microfine - 4800-6000 = w przeliczeniu na miarę metryczną - bo według angielskiej - niebieska ma 800-1000 a zielona 1200-1500.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Nomad_fsoak » środa, 28 kwietnia 2010, 10:52

Co do dyskusji na temat "ziarnistości" papierów:

Papier P2500 to odpowiednik Micromesha 3600, natomiast Micromesh 4000 to najtrudniej osiągalny P5000.

Tutaj jest tabela porównawcza (pdf):
http://fingerlakeswoodturners.com/Artic ... arison.pdf
Pozdrawiam, Andrzej Mościński.
Nomad_fsoak

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 2 maja 2010, 23:00

Kasta dzisiaj została przejechana papierem 2500 (na razie nie mam drobniejszego) i następnie pastą Tamiya Fine i woskiem. Niestety w 3 miejscach doszedłem do podkładu (takie linie jak włos) więc jutro może psiknę jeszcze raz lakierem. Rano może wrzucę zdjęcia kasty po polerowaniu.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 3 maja 2010, 00:48

Wrzucam takie fotki na szybko, nie chciało mi się dobierać do namiotu i statywu więc jest jeszcze gorzej niż normalnie ;o)

Obrazek

Obrazek

Edit:

Wrzucam trochę lepsze zdjęcia, w paru miejscach widać wspomniane przetarcia do podkładu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz trzeba ponownie lekko zmatowić lakier i położyć (tym razem na prawdę) mokrą warstwę.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 4 maja 2010, 22:02

Obejrzałem sobie lakier. Położyłem mokrą warstwę, na prawdę mokrą, a znowu wychodzi skórka. Myślę, że to albo przypadłość lakieru (to co było przy Clear) albo inaczej rozumiem pojęcie mokra ;o) Za tydzień jak lakier przeschnie tak porządnie i jak przyjdą papiery MM z Hiro to wypoleruję kastę już tak na glanc uważając żeby tym razem nie przepolerować się do podkładu.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Kazik » środa, 5 maja 2010, 06:34

Myślę, że jest wiele parametrów, które determinują czy skórka się pojawi czy nie np. rozcieńczenie farby, ciśnienie jej rozpylania przy malowaniu, wilgotność i temperatura powietrza w przestrzeni, w której się maluje a następnie, w której lakier schnie no i pewnie jeszcze rodzaj farby też ma znaczenie. Osobiście uważam, że położenie lakieru z połyskiem bez skórki jest dość trudnym zadaniem i w warunkach domowych używając lakierów akrylowych często prawie nie osiągalnym. Zaznaczam, że to moje prywatne spostrzeżenia z dotychczasowych doświadczeń, bo pewnie zaraz się ktoś odezwie, że to nie prawda.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » środa, 5 maja 2010, 10:07

Zgodzę się w dużej mierze z Kazikiem. Absolutnie bezskórkowo udało mi się położyć jedynie lakier 2K, który z racji sposobu utwardzania (reakcja chemiczna) ma super nisk skurcz i długi czas schnięcia.
Lakiery utwardzane przez odparowanie siłą rzeczy tracą na objętości i trochę się marszczą. Choć osobiście nie poddaję się w dążeniu do położenia "szkła" ze zwykłego lakieru. Zwykle dodaję też opóźniacza aby wydłużyć czas schnięcia.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez TomekWnęk » środa, 5 maja 2010, 10:23

Na całości karoserii nie udało mi się, ale na części (zderzaki, jakieś błotniki) i owszem położyłem warstwę lakieru bez "skórki". Werniksy z gunze (ten wycofany ze sprzedaży) i z microscale. Także myślę, że to kwestia wprawy/umiejętności.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Kazik » środa, 5 maja 2010, 10:36

TomekWnęk napisał(a):...na części (zderzaki, jakieś błotniki) i owszem położyłem warstwę lakieru bez "skórki". ... z gunze (ten wycofany ze sprzedaży)

Z tym i ja się zgodzę. Zdarzyło mi się i znam takich co dalej im się zdarza ;o) ale trzeba pamiętać że ten werniks gunze to nie akryl. Podobna sytuacja może się mieć z bezbarwnym Gaji ale jeszcze go nie używałem. Tutaj może coś Waldek (wuen) dorzucić od siebie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Fred-k2 » środa, 5 maja 2010, 13:41

Ja z tą farbą nic nie robiłem bo to TS prosto z puszki. Ale na obłych kształtach jak błotniki i górna część drzwi skórki nie ma, albo jest minimalna. Płakać nie będę, się wypoleruje ;o) A przy składaniu średnio jednego modelu rocznie trudno osiągnąć wprawę. Dzięki za kolejne cenne informację! :)
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 13 maja 2010, 23:13

Dzisiaj odebrałem papiery od Mr. Headshok'a (jeszcze raz dzięki) i wypolerowałem kastę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem zadowolony z efektu. Jak będę miał któregoś dnia czas to zabiorę się za maskowanie uszczelek i pomaluję co trzeba.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez kitt94 » piątek, 14 maja 2010, 12:40

Jak lustro :)
kitt94

Postprzez Fred-k2 » piątek, 21 maja 2010, 17:03

Uszczelki i grill z tyłu pomalowane. Niestety przy zdejmowaniu taśmy wyskoczył mały odprysk na progu więc poszło do poprawki, jak wyschnie będzie polerka, linie podziału i kasta gotowa :mrgreen: Oczywiście zrobię zdjęcia jak tylko model będzie się do tego nadawał.

Malowałem Tamiyą X-18 rozcieńczonym Nitro i jestem bardzo zadowolony, równo kryje, nie ma skórki, w miarę rozsądnie schnie (nie schnie w locie czego się obawiałem). Jedyny minus (który na razie zaobserwowałem) to wzrost agresywności farby.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 27 maja 2010, 19:38

Wczoraj natchnęło mnie żeby fuknąć podwozie i zawieszenie podkładem a następnie czarnym matowym TS'em, dzisiaj pomalowałem silnik, tłumik, wytoczyłem końcówki wydechu i zrobiłem rano nowe amortyzatory gdyż te standardowe były bardzo prowizoryczne.

Amortyzatory w fazie produkcji (rurki aluminiowe 1,5mm i 2mm)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety potem siadły mi akumulatorki a rano nie miałem prądu więc tu relacja z budowy zawieszenia się urywa. Po pocięciu sprężyny na 4 równe kawałki zamoczyłem kolejno każdą z nich w czerwonej farbce i poczekałem do wyschnięcia, następnie wyciąłem standardowe amortyzatory, na górze mocowania nawierciłem dziurkę przez która przechodzi pręcik mocujący całość. Efekt końcowy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podwozie (brakuje jeszcze 2 elementów przy progach)

Obrazek

Buda z pomalowanymi uszczelkami, jeszcze trzeba zrobić linie podziału blach oraz pomalować nadwozie z tyłu nad grillem na czarno (w miejscu przetłoczenia, zapomniałem to zrobić gdy malowałem uszczelki)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Możliwe, że lekko przyciemnię wydech od środka.
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat