Yamaha YZR-M1 (Valencia 2005)-Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Yamaha YZR-M1 (Valencia 2005)-Tamiya 1/12

Postprzez wuen » niedziela, 28 marca 2010, 06:55

anfel napisał(a):czy jest mi ktoś w stanie podać oznaczenie koloru Pearl White (TS-45), bo potrzebuję taką farbę w mieszalni kupić a tam najłatwiej po numerze koloru zrobić.

A próbowałeś kupić w mieszalni? Może wystarczy podać nazwę koloru i do jakiego pojazdu - resztę znajdą w katalogach/komputerze...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez anfel » czwartek, 1 kwietnia 2010, 22:28

Tak właśnie chcę kupić farbę w mieszalni, ale jak nie mam dokładnego oznaczenia kodowego, to jest problem, bo są różne odcienie i przede wszystkim nie wiadomo jak dużo perły ma być w tym kolorze> A w bazach danych mają raczej kolory samochodów seryjnych.
anfel

Postprzez wuen » piątek, 2 kwietnia 2010, 05:23

Z metalikami samochodowymi problem jest taki, że na modelu wyglądają jakby do farby dodało się brokatu - pigment jest kilkanaście/kilkadziesiąt razy za duży w stosunku do oryginału. Dlatego trzeba stosować farby modelarskie, które mają mniejsze ziarenka metalicznego dodatku.
Zamiennikiem X-13 jest Gunze C76 Metallic Blue.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez erykko » czwartek, 13 maja 2010, 17:53

Już niedługo ruszam z robotą, w poniedziałek ostatni egzamin. W związku z tym mam pytanie: w jakie papiery ścierne się zaopatrzyć? Posiadam 6000 i 8000, ale zapewne przydałyby się jakieś o mniejszej ziarnistości. Bo tymi to można polerkę robić. Farbki TS też niedługo przyjdą, więc będzie komplet.
erykko

Postprzez Kazik » czwartek, 13 maja 2010, 19:19

Poczytaj, duuużo na ten temat w innych wątkach.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez erykko » wtorek, 18 maja 2010, 10:00

Dzisiaj trochę pomalowałem. Na początku zaskoczył mnie podkład z Hiro. Zdaje się, że się przeterminował... Leżał prawie rok nieużywany i zrobił się trochę gęsty. Sytuację uratowałem dodając trochę benzyny (ten podkład nie waży się przy dodaniu rozpuszczalnika), ale musiałem pamiętać żeby malować szybko, bo benzyna dosyć szybko paruje. Chyba udam się do modelarskiego i zaopatrzę się w jakiś podkład w aerozolu. Jeśli chodzi o silnik to na razie, przy użyciu taśmy maskującej maznąłem 1 kolor (silnik jest 3-kolorowy), poczekam aż trochę przeschnie i jutro ruszam z resztą kolorów. To chyba tyle, jak silnik będzie gotowy to pokażę jakieś efekty. Mam jeszcze pytanie: czy silnik psiknąć potem lakierem (posiadam cleara)?
erykko

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat