K.Y.Czart napisał(a):RAV napisał(a):...przypuszczam, że znajdzie się jakiś punkt wspólny.
Dwa - UZoK i RFoG. W książce W. Matusiaka są zdjęcia i malowanki do tych egzemplarzy. "PAT" jest w TBiU 119 bis. Z JH-T się nie spotkałem. Techmod i Montex nie robią "polskich" kalek i masek dla IX w tej skali.
RF-G z serialem BS556 woził w swojej karierze Skalskiego (pod nieznanym oznaczeniem, innym niż RF-G) i Zumbacha. Latał w kilku polskich i jednym brytyjskim dyw. ( 611). Matusiak pisze o jednym FW 190 na pewno i dwóch uszkodzonych przez F/O Dubieleckiego na tym samolocie, wcześniej A.Deere trafił na pewno jedną fokę.
UZ-K był maszyną S/Ldr Rutkowskiego . Ma na koncie 1-1-0 foki. Latali na nim też Rolski, Kołaczkowski, Szczęsny.
Maciejowski trafił Me 109G.
Żadnych ekstrawagancji, żadnych dziwactw, klasyka klasyki. Ja się skłaniam do UZoK. Trafił do jednostki fabrycznie nowy, więc odpada jakiś intensywny brudzing.

Równie dobrze jest udokumentowany UZ-Ż, maszyna Żulikowskiego (0-1-0).
Obie maszyny miały tylko dwa karabiny maszynowe. tak samo oznakowane szachownicą i godłem jednostki. Dużo dobrych zdjęć u Matusiaka, z którego przepisałem ich metryczki. Kubo, kup sobie tę książkę. Warto. Nie żebym odmawiał współpracy, kiedy zaczniesz budowę, ale będzie Ci dużo prościej.