B-17G 'A bit o Lace' 1/48 Revell Monogram

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: B-17G 'A bit o Lace' 1/48 Revell Monogram

Postprzez Rumcajs » wtorek, 6 listopada 2007, 18:26

malinowski napisał(a):(...) Muszę tylko poszukać czy mają gdzieś to u nas..

Oj, z tym to będzie raczej problem. Podejrzewam, że pozostaje tylko Hannants. Zestaw Paragona kupowałem właśnie tam, gdzie ińdziej nie znalazłem.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Reklama

Postprzez malinowski » środa, 14 listopada 2007, 09:01

jednak nie kupowałem tego "gotowca" przy użyciu wiertarki, pilników, wszelakich papierów ściernych wytoczyłem z kawałka drewna "jajkowata kulkę" (cos podobnego do tego)

Obrazek

i potem korzystając z kawałka pleksi wytłoczyłem odpowiednią część. Gdy to wszystko zamontuje do kdłuba to wtedy pokaże zdjęcia. Na razie zajmuje się żmudnym oklejaniem całego samolotu ale roboty jeszcze dużo... ale za to jaki efekt
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez malinowski » piątek, 28 grudnia 2007, 21:54

Wreszcie Święta były i trochę czasu na popracowanie przy fortecy. Dalej męczę się z oklejaniem mam już ok 50% modelu folią oklejone..

Obrazek
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez kornik » niedziela, 30 grudnia 2007, 14:41

Robi się z niego ślicznota. Tylko gdzie Ty go postawisz ;o)

Powodzenia dalej!
Pamiętam o Wołyniu [*]
kornik

Postprzez malinowski » niedziela, 30 grudnia 2007, 14:59

Tylko gdzie Ty go postawisz

Mam w pokoju przewidziane miejsce na specjalną gablotę tuż pod olbrzymim plakatem właśnie z 'miss Lace'
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez kornik » niedziela, 30 grudnia 2007, 15:01

Mam w pokoju przewidziane miejsce na specjalną gablotę tuż pod olbrzymim plakatem właśnie z 'miss Lace'

Jak już będzie tam stał,to proszę o fotkę ;o)
Pamiętam o Wołyniu [*]
kornik

Postprzez malinowski » środa, 31 grudnia 2008, 18:43

Minął ponad rok w sumie niezbyt mi to oklejanie szło. Najgorzej się zabrać. Nabawiłem się na na jakiś czas awersji do modeli oklejanych folią aczkolwiek efekt jest wart tego wysiłku. Na dzień dzisiejszy po świąteczno-noworocznej przerwie prawie okleiłem cały samolot (wreszcie) i zbliżam się pewnym krokiem do kolejnego etapu jakim jest malowanie. I tu zaczynają się schody. Postanowiłem zrobić model podobny do stanu tego tutaj:

Obrazek

i z drugiej strony:

Obrazek

Widać na lewym płacie "zanieczyszczenia" skąd one są? Otóż w lutym 1945 ten fragment płata został uszkodzony. Mechanicy naprawili go "metodą kanibalizmu" czyli od wyzłomowanej fortecy przespawali płat do "A bit o lace". Przeszczep w orginale miał kolor Olive Drab z góry i jakiś niebieski z dołu (tak jak zielone fortece np Mephis Belle). Farba została pospiesznie i nie dokładnie zeskrobana stąd takie płaty zalegajace na skrzydle. I teraz mam pytanie jakby możby było takie coś odwzorowac na modelu? Myślałem aby pomalowac delikatnie aregrafem a następnie przy użyciu rozpuszczalnika zmyć i zostawić tylko płaty farby takie jak w orginale. Macie może Koledzy jakiś inny/lepszy pomysł? Oprócz tego zastanawiam się nad rodzajem farb jakich użyć czy malować na folię akrylami czy olejnymi? Z tymi pierwszymi nie miałem doczynienia ale tyle się naczytałem o ich zaletach że sam nie wiem czy nie zaryzykować.
Ostatnio edytowano środa, 31 grudnia 2008, 19:08 przez malinowski, łącznie edytowano 1 raz
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Slash » środa, 31 grudnia 2008, 19:26

Cześć. Już się bałem, że ta relacja polegał. Najlepiej to skrobanie chyba zrobić maskolem. Maskujesz powierzchnie, które docelowo mają być srebrne. Potem malujesz zielonym, jak wyschnie ściągasz maskol... ale to chyba i tak wiadomo. :mrgreen:
Slash

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 31 grudnia 2008, 20:30

Zamiast Maskolu dałbym mokrą sól, która będzie łatwiejsza do usunięcia po malowaniu. Dodatkowo malowałbym bym mocno roźcieńczonym OD.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez siara1939 » środa, 31 grudnia 2008, 21:15

Dobrze Jacek mowi- wez zmocz skrzydlo, i posyp nieregularnie sola. Najlepsze efekty daje uzycie paru rodzajow soli, np: kuchenna-drobna, oraz gruboziarnista.
Malujesz jak juz wyschnie. Po malowaniu twardym pedzlem zeskrobujesz sol i gotowe. Pamietaj, aby zeskrobywac powoli i od przodu do tylu- nie w poprzek.

Powodzenia. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez malinowski » środa, 31 grudnia 2008, 23:51

Jacek Bzunek napisał(a):Dodatkowo malowałbym bym mocno roźcieńczonym OD.

Można prosić o rozwinięcie tego skrótu? W temacie modelarstwie plastikowego jestem dosyć świeży. Dziękuję za sugestie i życzę wszystkich Szczęśliwego nowego roku :P
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Rafal » czwartek, 1 stycznia 2009, 02:13

A ja bym spróbował tak: na złomie przykleić folię taką jak na Fortecy. Potem pomalować Vallejo - Olive Drab. Ma ona tą miła cechę, że jest bardzo delikatna i łatwo schodzi przy skrobaniu. Można potem taśmą klejącą zerwać duże płaty, a małe zeskrobać zaostrzonym plastikowym patyczkiem z ramki od modelu.

Rafal
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 1 stycznia 2009, 10:07

malinowski napisał(a): Można prosić o rozwinięcie tego skrótu? W temacie modelarstwie plastikowego jestem dosyć świeży

Farba powinna być dość mocno transparentna, tak żeby nawet przez całkowicie pomalowaną powierzchnię przebijał kolor spodu.
Jacek Bzunek

Postprzez Frosty » czwartek, 1 stycznia 2009, 11:47

Mnie się wydawało, że Malinowskiemu chodziło o rozwinięcie samego skrótu "OD" - Olive Drab
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 1 stycznia 2009, 12:41

Frosty napisał(a):Mnie się wydawało, że Malinowskiemu chodziło o rozwinięcie samego skrótu "OD" - Olive Drab

O tym nie pomyślałem. Przy okazji, warto sprawdzić czy OD nie byl malowany na podkład.
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat