10.5cm Sturmhaubitze 42 Ausf.G 1:35 Dragon

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: 10.5cm Sturmhaubitze 42 Ausf.G 1:35 Dragon

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 8 czerwca 2010, 12:29

Enigma napisał(a):Czy chodzi Ci o mieszanie pigmentów z thinnerem i lakierem akrylowym? Po połączeniu mieszanka była jednorodna i żadnych „rosołowych oczu” nie widziałem.

Popatrz, zupełnie tak samo mam, jak robię sos do sałatki; też oliwa łączy mi się z wodą po chwili mieszania. Ale rozcieńczania humbrola wodą, nawet destylowaną, nie zaryzykuję.

Enigma napisał(a):nakupiłem tych wszystkich specyfików, film, wydałem pieniądze i nie wychodzi mi. Pewnie popełniłem błąd. Nie poddam się tak szybko.

kombinuj kombinuj..
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez Slash » wtorek, 8 czerwca 2010, 13:02

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Enigma napisał(a):Czy chodzi Ci o mieszanie pigmentów z thinnerem i lakierem akrylowym? Po połączeniu mieszanka była jednorodna i żadnych „rosołowych oczu” nie widziałem.

Popatrz, zupełnie tak samo mam, jak robię sos do sałatki; też oliwa łączy mi się z wodą po chwili mieszania. Ale rozcieńczania humbrola wodą, nawet destylowaną, nie zaryzykuję.

W skrócie dodałeś rozcieńczalnika do farb olejnych akrylom :lol:

Enigma napisał(a):nakupiłem tych wszystkich specyfików, film, wydałem pieniądze i nie wychodzi mi. Pewnie popełniłem błąd.

Owszem, uległeś wrednej czysto komercjalnej propagandzie. Szczerze, to jeszcze nie widziałem, żeby ktoś się pochwalił, że kupił ten sławetny film i się z niego czegoś nauczył. Raczej kończy się pytaniem po forach "co autor miał na myśli". :mrgreen:
Slash

Postprzez Enigma » wtorek, 8 czerwca 2010, 13:27

Panowie, zsynchronizujmy zegarki, bo się pogubiłem:

Pigment+ thinner MiG+ lakier akrylowy= bad idea.
Pigment+ thinner MIG+ lakier Humbrol= ok?
Enigma

Postprzez badger » środa, 9 czerwca 2010, 05:33

2 wersja OK.
Tam od razu przereklamowana - poniżej moja pierwsza próba z wykonaniem błota ala Wilder - dodam że nie rozumiem co ten pan opowiada bo moja znajomość angielskiego jest mizerna. Oczywiście teraz robie te rzeczy bardziej po swojemu, ale mi to DVD jak najbardziej pomogło.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez ROMAN » środa, 9 czerwca 2010, 07:45

Na tych zdjęciach badgera ładnie to nawet wygląda. Podoba mi się. U Enigmy jakby bardziej szarlotke przypominało......chyba ciężki orzech do zgryzienia będzie.

pozdrawiam
ROMAN

Postprzez marder4 » środa, 9 czerwca 2010, 09:14

Slash napisał(a):Owszem, uległeś wrednej czysto komercjalnej propagandzie. Szczerze, to jeszcze nie widziałem, żeby ktoś się pochwalił, że kupił ten sławetny film i się z niego czegoś nauczył. Raczej kończy się pytaniem po forach "co autor miał na myśli". :mrgreen:

Nie przesadzaj .
marder4

Postprzez Enigma » środa, 9 czerwca 2010, 10:31

Moim zdaniem ten film jest przydatny przynajmniej dla takiego modelarza jak ja, który zaczyna bawić się z pigmentami i niema jeszcze doświadczenia w tej materii. Są tam podstawowe informacje, co z czy mieszać, aby osiągnąć odpowiednie efekty. Oczywiście film wszystkiego nie załatwi i potrzebna jest praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Można popełnić też błąd, jaki ja popełniłem i zamiast lakieru Humbrola użyć akrylowego, ale cóż, uczymy się na błędach. Poprzedni zrobiony przez mnie model robiłem pigmentami Kremera i doprosić się nie mogłem ( na innym forum to było) o porady, co będzie jak te pigmenty zmieszam z wodą, co jak z thinnerem, co jak z fixerem, co jak ze spirytusem. Wszyscy tylko: próbuj, musisz sam zobaczyć, jakie efekty wychodzą. A tu na tym filmie od razu się dowiedziałem, co i jak. Polecam go z czystym sumieniem.
Enigma

Postprzez Kuba P. » środa, 9 czerwca 2010, 15:06

Ojoj, ale tutaj kuleje już montaż zestawu. Co się stało? Przecież to wyjątkowo dobrze wykonany i idealnie spasowany model. U Ciebie niektóre miejsca aż krzyczą, tak są niestarannie zmontowane. W czym był problem?
Kuba P.

Postprzez Enigma » środa, 9 czerwca 2010, 19:42

Kuba Plewka napisał(a):Ojoj, ale tutaj kuleje już montaż zestawu. Co się stało? Przecież to wyjątkowo dobrze wykonany i idealnie spasowany model. U Ciebie niektóre miejsca aż krzyczą, tak są niestarannie zmontowane. W czym był problem?

Krzyczą, rwą włosy, popełniają samobójstwa. Spokojnie Kuba, bez histerii, co konkretnie jest źle?
Ostatnio edytowano środa, 9 czerwca 2010, 19:49 przez Enigma, łącznie edytowano 1 raz
Enigma

Postprzez Kuba P. » środa, 9 czerwca 2010, 19:48

A konkretnie to chociażby całokształt tu:

Obrazek
Kuba P.

Postprzez Enigma » środa, 9 czerwca 2010, 19:51

Całokształt to nie konkret. Oświeć mnie proszę. Krok po kroku, wytłumacz proszę, jak sześcioletniemu chłopcu.
Enigma

Postprzez Kuba P. » środa, 9 czerwca 2010, 19:57

[1] Boczne płyty przy deflektorze wklejone krzywo i niestarannie,
[2] Zaczepy do holowania wklejone krzywo i niestarannie. Lewy ma szerszy rozstaw.

Czy na obrazku także Miłemu Koledze zaznaczyć no i czy dawać kolejne przykłady niedoróbek?
Kuba P.

Postprzez Enigma » środa, 9 czerwca 2010, 20:07

Kuba Plewka napisał(a):[1] Boczne płyty przy deflektorze wklejone krzywo i niestarannie,
[2] Zaczepy do holowania wklejone krzywo i niestarannie. Lewy ma szerszy rozstaw.

Czy na obrazku także Miłemu Koledze zaznaczyć no i czy dawać kolejne przykłady niedoróbek?

Skoro Szanowny Kolega tak uprzejmy to nie śmiem odmówić. Poproszę więc full servis: zaznaczenie i kolejne przykłady niedoróbek.
Enigma

Postprzez Kuba P. » środa, 9 czerwca 2010, 20:10

Później.
Kuba P.

Postprzez Enigma » środa, 9 czerwca 2010, 20:14

Kuba Plewka napisał(a):Później.

Ta, w grudniu po południu. :lol: :lol: :lol:
Albo to marna prowokacja albo kolega sam jest niestaranny i krzywy.
Enigma

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat