JAS-39 Gripen - poszukuję zdjęć bez statecznika pionowego

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

JAS-39 Gripen - poszukuję zdjęć bez statecznika pionowego

Postprzez Lucas HS » czwartek, 3 czerwca 2010, 12:04

Witam koledzy!
mam taki chytry plan uwalić mojemu Gripenowi statecznik pionowy. Jedyną dokumentacją jaką w tym zakresie posiadam jest taka grafika.
Obrazek

Planują uciąć statecznik na wysokości łączenia elementów 75 i 70. Powstaje pytanie. Jak mógł byś połączony statecznik z włókna węglowego do metalowej konstrukcji? Wymyśliłem, że z samolotu mogą wychodzić dwa pręty. To jedyne na co wpadłem. Mogę też uciąć to niżej, dorobić elementy widoczne na ilustracji i pionowe zielone kawałki metalowej konstrukcji przechodzące przez środek, miedzy elementami. I to chyba będzie lepsze rozwiązanie. Czemu? Dodatkowe detale :mrgreen:

Macie może jakieś zdjęcia tego elementu? Może jakieś sugestie?

Pozdrawiam!
Obrazek
Lucas HS

Reklama

Re: JAS-39 Gripen - poszukuję zdjęć bez statecznika pionowego

Postprzez Lucas HS » piątek, 4 czerwca 2010, 10:45

Dobra Panowie, uciąłem zgodnie z zaznaczoną linią:
Obrazek
W powstałą dziurę w kadłubie wkleiłem już kawałki plastiku i wyszlifowałem na gładko, w międzyczasie przewinęło się szlifowanie. Teraz przyjdzie czas na dorabianie duperelków w tym miejscu. I bardzo potrzebuję zdjęć... Na diorce może położę obok statecznik pionowy, ale tutaj z kolei potrzebowałbym kogoś kto zniszczył ten model i kadłuba nie potrzebuje, to bym sobie odciął z niego statecznik. Wiadomo, przy cięciu uważałem na to co mi potrzebne, o reszcie nie myśląc - to był błąd :)
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Lucas HS » środa, 9 czerwca 2010, 16:57

O! Mniej więcej tego szukałem. Drugi link nie działa, a może być potrzebny, bo potrzeba i zdjęcia z nieco wyższej perspektywy.
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Paweł Wymysłowski » piątek, 11 czerwca 2010, 13:03

Lucas HS napisał(a):O! Mniej więcej tego szukałem. Drugi link nie działa, a może być potrzebny, bo potrzeba i zdjęcia z nieco wyższej perspektywy.

To nie działające było słabe. W zamian dwa lepsze (u mnie działają):
http://gib.gripen.com/Standard/RecordIn ... cordID=214
http://gib.gripen.com/Standard/RecordIn ... ecordID=80
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Lucas HS » sobota, 12 czerwca 2010, 13:12

Twoje linki nie działają, ale po nitce do kłębka dotarłem to stronki i przejrzałem wszystkie zdjęcia. Faktycznie pomocne. Wielkie dzięki!
Obrazek
Lucas HS

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste