M4A3 SHerman Calliope 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M4A3 SHerman Calliope 1:35

Postprzez Dumo » piątek, 11 czerwca 2010, 12:14

Witam mój ostatni projekt, powoli zbieram części, na początek zestaw Revella, z którego wykorzystam tylko wieże i rakietnice plus zestaw Dragona, z którego przeszczepie całe podwozie.

Obrazek

Obrazek

Propozycje, zdjęcia i tym podobne mile widziane :D

Update niebawem. . .
Dumo

Reklama

Re: M4A3 SHerman Calliope 1:35

Postprzez Vis13 » sobota, 12 czerwca 2010, 14:38

Dumo, to będzie raczej kiepskie, połączenie...
Dragon to bardzo wczesny typ shermana, jest kilka zdjęć z Normandii i z późniejszego okresu, natomiast ja nie kojarzę żadnego z Caliope. Jeżeli chcesz zamienić wieże to też problem, Revell ma późną High Bustle, która nijak nie pasuje do tego wczesnego kadłuba Dragona.
Vis13

Postprzez Mikro144 » sobota, 12 czerwca 2010, 16:29

Mistrz Joda powiedziałby: zestaw Caliope z wczesnym M4A1 łączyć, zły to pomysł jest.
Zaniechaj synu, albowiem na śmieszność narazić się możesz a i zacny model dragona popsujesz.
Garść zdjęć z Internetu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ten czołg italeri (Revell) jest całkiem ok.
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Postprzez Dumo » sobota, 12 czerwca 2010, 16:49

Rozmawiałem z przywódcą,owy Dragon znaleźć się musi:

Obrazek

Powoli opylam swoje starsze modele i już niedługo sobie go sprawie.
Dumo

Postprzez Mikro144 » sobota, 12 czerwca 2010, 17:17

Ten natomiast ma zupełnie inna wieżę, żaden caliope takiej nie miał. Gąsienice też, ale to już drobiazg.
Dlaczego z takim uporem dążysz do podmiany czołgu? To kwestia lepszego samopoczucia?
Itlerkowa wyrzutnia jest dość uproszczona, jak ją dasz na najbardziej nawet wychuchany kadłub to i tak będzie ona psuła cały efekt. A sherman italeri nie dość że poprawny, to naprawdę nie jest wcale taki zły. Jak Cię razi to go obłóż workami z piaskiem. Legend takie robi.
Jak koniecznie czujesz potrzebę przeinwestowania to kup M4A3 z tasca i zestaw caliope z verlindena. Do tego fruile, blachy abera i lufa armoscale (broń Boże RB, która jest tańsza!). A resztę pieniędzy przelej na moje konto.
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Postprzez Dumo » sobota, 12 czerwca 2010, 17:59

Widzę że bogaty jesteś, rakietnice T-34 montowali różnego rodzaju shermanach, począwszy od tego którego chcę zbudować skończywszy na odlewanych kadłubie kompletnie innej konstrukcji. Kompletnie nie wiem o co ci chodzi w gąsienicach ponieważ były wykorzystywane różne wzory. Z modelu Revella mam zamiar wykorzystać rakietnice razem z wieżą [proszę czytać dokładnie moje posty]. W shermanach nie ma sensu montować gąsek Friula, ponieważ nie będzie zwisów a nowe DS są na prawdę dobre jakościowo. Staram się zbudować ten model jak najdokładniej merytorycznie i historycznie.

Przypatrując się na fotki które wrzuciłeś widać gąski tego typu który chcę wykorzystać:

Obrazek

Pozdro
Dumo

Postprzez Vis13 » sobota, 12 czerwca 2010, 18:20

Mirko, zestaw który wybrał Dumo, jako kadłub z podwoziem jest jak najbardziej OK. Wystarczy podmienić wieżę Revella z systemem Caliope i będzie dobrze.
Vis13

Postprzez Mikro144 » sobota, 12 czerwca 2010, 18:26

Wybacz, nie chciałem Cię pouczać. Nie zorientowałem się, że jesteś specem od shermanów i może zabrzmiałem mentorsko.
A teraz do rzeczy.
Dumo napisał(a): rakietnice T-34 montowali różnego rodzaju shermanach

Nie przeczę. Ale na zdjęciach które znam są inne rodzaje wyrzutni.
Obrazek
Obrazek
Jeśli masz zdjęcie M4A1 z taką wyrzutnią jak robi italerka/revell to podrzuć na forum. Sam bym chętnie takiego kiedyś skleił.
Dumo napisał(a): [proszę czytać dokładnie moje posty].

Tego nie obiecuję. Z przyczyn prozaicznych.
Dumo napisał(a):Przypatrując się na fotki które wrzuciłeś widać gąski tego typu który chcę wykorzystać:
Obrazek

Gąsienice na zdjęciu to T54E1 Steel Chevron. Gąsienice w modelu dragona to T48 Rubber Chevron. Nie będę się upierał, w sumie wyglądają tak samo.
Nie chciałem się wymądrzać, na shermanach znam się tyle co przeciętny sklejacz modeli. Bardziej mnie kręcą samoloty. Odrzutowe.

P.S. Mnie po prostu zdziwiło, że koniecznie się chcesz pozbyć całego czołgu z tego zestawu revella.
Obrazek
Mikro144

Postprzez Dumo » sobota, 12 czerwca 2010, 18:48

Spoko ja też jestem laik co do "zapalniczek" uczę się, rzeczywiście ten drugi rodzaj rakietnic jest dość ciekawy.
Dumo

Postprzez Dumo » piątek, 25 czerwca 2010, 11:36

Mały update, połączenie Revella z Dragunem:

Obrazek
Dumo

Postprzez Dumo » niedziela, 27 czerwca 2010, 12:03

Kadłub ogólnie skończony czekam tylko na żywiczny silnik i worki z piaskiem...

Fotki

Z fleszem:

Obrazek

Światło dzienne:

Obrazek

Pzdr
Dumo

Postprzez Dumo » wtorek, 29 czerwca 2010, 14:34

Rakietnica w trakcie budowy, przednia część będzie zakryta płachtą [brezentem] koniec lufy też zawinę szmatką.

Obrazek

Obrazek
Dumo

Postprzez Dumo » wtorek, 29 czerwca 2010, 19:15

Update:

Zapalniczka ma stać w stanie spoczynku , muszę skombinować jakieś narzędzia i figurke mechanika, może mi doradzicie gdzie można owe rzeczy dostać ??

Płachty zrobione jeszcze tylko parę duperelków i wieżyczka skończona:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dumo

Postprzez Akahoshi » wtorek, 29 czerwca 2010, 20:19

Dumo napisał(a):Zapalniczka ma stać w stanie spoczynku , muszę skombinować jakieś narzędzia i figurke mechanika, może mi doradzicie gdzie można owe rzeczy dostać ??

W sklepie :P

A tak na serio. W żywicy, czy w plastiku?
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Patterson » wtorek, 29 czerwca 2010, 20:29

Ja tam się na zapalniczkach nie znam, bo zrobiłem ledwie jednego Shermana który czeka na malowanie, ale jak na moje oko, to coś jest nie tak z błotnikami z przodu. Jakoś dziwnie wyglądają.
Patterson

rpm2

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat