Das Tigergrab, Ukraina '44, Tamija 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Das Tigergrab, Ukraina '44, Tamija 1/35

Postprzez author21 » czwartek, 17 czerwca 2010, 07:45

Tygrys robi wrażenie, zimmerit ekstra ! Ja eksperymentuje ostatnio z zimmeritami i róznym masami. Robiłem już z Tamiya epoxy putty, green staff i teraz nabyłem miliputa (czerwony napis na pudełku). Cieżko wybrać. Z miliputa podoba mi się najbardziej jak to wychodzi, ale trudniejszy w obróbce niż Tamiya. Miliput bardziej jak pasta się rozciera, a Tamiya bardziej plastelinowata. Chyba Miliputlepszy pod rolki i narzedzia -szablony. Tamiya lepsza pod śrubokręcik.

Jeszcze dodam do przedmówców - że zimmerit Twój bije na głowę wyroby ATAKA (szablonowe). Z masy można zrobić lepszy - nnie powtarzający się wzór, niestaranne nakładanie, fale itp (co występowało w rzeczywistosci).

Mam pytanko odnośnie mocowania gąsienic zapasowych na wieży, czy tam od dołu były jakieś blachy ? Wszędzie widać tylko górne zaczepy.
author21

Reklama

Postprzez skrzat16 » czwartek, 17 czerwca 2010, 08:11

Zapasy były mocowane na wieży tylko na dwóch zaczepach. Dolny z otworem, na nim opierała się gąska, w dolnym umieszczano trzymający ją na miejscu sworzeń oraz górny ,który trzymał . (Tak mi się wydaje ) Przeglądałem trochę zdjęć w tym temacie. Jeśli się mylę proszę o korektę .
Pozdrawiam
skrzat16

Postprzez bartek72 » czwartek, 17 czerwca 2010, 15:01

Dolny z otworem, na nim opierała się gąska, w dolnym umieszczano trzymający ją na miejscu sworzeń oraz górny ,który trzymał .

Chciałeś dobrze, ale trochę namieszałeś. ;o)
Dolny z bolcem na który wkładało się ogniwo (bolec wchodził tam gdzie "szpilka" łącząca normalnie ogniwa w taśmę), oraz górny (sprężynujący - miał nawet takie małe uchwyty), który tylko stabilizował ogniwo.
bartek72

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 17 czerwca 2010, 18:32

No widzę, że koledzy wszystko wyjaśnili.
Przy okazji, wypróbowałem mieszankę octu z domestosem, jednakże nie jestem do końca zadowolony z efektów, friule przybrały kolor gunmetalu, spodziewałem się czegoś w rodzaju stalowej czerni. Zastanawiam się czy coś poszło nie tak w reakcji, czy może to zależeć także od samego metalu użytego przez producenta?
Radek Pituch

Postprzez author21 » piątek, 18 czerwca 2010, 08:03

Taki kolor stalowy ciemny z nalotami żółtawymi wychodzi. Ja jeszcze retuszuje i tak farbkami i z efektu jestem zadowolony. Humrol 113 (rdzawy), wasch z abteilunga dark mud i efekt końcowy fajny. Może za szybko wyjąłeś z roztworu ?
author21

Postprzez skrzat16 » piątek, 18 czerwca 2010, 08:51

Witam.

Poszperałem trochę w necie i myślę że znalazłem wyczerpujące źródło informacji, na temat mocowania gąsienic na wieży.
Napewno się przyda.

http://tiger1.info/EN/TurretTrackHolders.html

Pozdrawiam
skrzat16

Postprzez Radek Pituch » piątek, 18 czerwca 2010, 23:17

Ciekawy link. Co do friuli, trzymałem je w roztworze przynajmniej 2 godziny, będę chyba musiał powtórzyć tę operację po prostu.

Do usłyszenia niebawem.
Radek Pituch

Postprzez author21 » poniedziałek, 21 czerwca 2010, 08:11

dzięki za link o uchwytach na gasienice AFV wogóle nie robi dolnych uchwytów, tylko wiszą na górnych. Tak było w skali 1:48, a w 1:35 nie jestem pewny, bo odkupiłem "złom" tygrysa bez instrukcji i przechodzi budowę na nowo z uzupełnieniami.
author21

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 21 czerwca 2010, 16:40

W "trzypiątkowym" Tygrysie AFV zaczepy do ogniw są. Znacznie lepiej odzwierciedlają dość masywne pierwowzory niż fototrawionka, która w moim mniemaniu jest zbyt cienka.
Radek Pituch

Postprzez author21 » wtorek, 22 czerwca 2010, 10:38

no fototrawionki w uchwytach na gąsienicę to porażka, tak samo w king tigerach wieszaki na ogniwa. To był kawał stali solidny, a fototrawionka imituje blachę karoseryjną ;))))))). Ale łatwo odrysować z fototrawionek na płytce z polistyrenu
author21

Postprzez klajus » wtorek, 22 czerwca 2010, 10:43

author21 napisał(a):tak samo w king tigerach wieszaki na ogniwa. To był kawał stali solidny, a fototrawionka imituje blachę karoseryjną ;)))))))

A widziałeś blachy Voyagera do Tygrysów II?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 24 czerwca 2010, 21:48

Dorzucam dwa zdjęcia, przymierzyłem gąsienice po kąpieli w occie i domestosie, zrobiły się trochę za luźne (!) więc poodejmowałem po jednym ogniwie. Po za tym to co widać na zdjęciach to nie efekt działania mieszanki, po kąpieli pomalowałem je jeszcze nato black i smokiem tamyi. Teraz będę przecierał i brudził. Co do Tygrysa to dostał warstwę lakieru blyszczącego i czeka teraz na lakier do włosów i biała farbę. Teren postanowiłem wykonać pod niewielkim skosem, może urozmaici to trochę całość. Planuję dodać jeszcze dwóch czerwonych oficerów i trochę gratów z czołgu zatopionych w błotcie.

Obrazek

Obrazek

Radek
Radek Pituch

Postprzez Patterson » czwartek, 24 czerwca 2010, 21:58

Już wygląda bardzo fajnie. :) Radku, mam pytanie odnośnie tego lakieru, używasz Pactry o ile sobie dobrze przypominam, to jest styna czy gloss? Czym rozcieńczasz i w jakiej proporcji?
Patterson

rpm2

Postprzez Radek Pituch » niedziela, 4 lipca 2010, 21:27

Marcinie używam Pactry błyszczącej, mieszam ją z wodą "na oko" i jest dobrze ;)
Powoli kończę, choć jeszcze sporo do zrobienia:

Obrazek

Obrazek

Radek
Radek Pituch

Postprzez Patterson » niedziela, 4 lipca 2010, 21:53

Dzięki za info Radku, to jako wieczny upierdliwiec tego forum poproszę od razu o przepis na to fantastyczne brudzenie - po prostu kapitalne.

:)
Ostatnio edytowano niedziela, 4 lipca 2010, 22:01 przez Patterson, łącznie edytowano 1 raz
Patterson

rpm2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat