ModelBrno 2010

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

ModelBrno 2010

Postprzez potez » sobota, 26 czerwca 2010, 16:00

Całkowicie subiektywne spojrzenie ;o)
pojechałem z synem po raz pierwszy zobaczyc jak to wygląda i na pewno wróce w przyszłym roku ale już z czyms do wystawienia.
Wrażenie ogólne suuper!!!
Impreza na terenie Brneńskich Targów, stoisk z różnościami do modeli tyle,że głowa boli a portfel lekki jak piórko :mrgreen: .
Na szczęście nie jestem maniakiem pancerki bo chyba bym zrobił debet na 100 lat do przodu.
No to po kolei:
samochody:
syn jest maniakiem samochodowym i to był jedyny punkt w którym wystawa nas zawiodła - po prostu było ich mało, ale jak sami wiecie nie jest to szeroko rozpowszechniona ilościowo gałąź modelarstwa. Trrzy modele które rzuciły mi się w oczy:
Obrazek
Obrazek
ten to dosłownie 3 cm długości:
Obrazek
Obrazek
samoloty:
zobaczyłem na żywo Karasia Zdenka Sebesty - no to naprawdę rzuca na kolana:
Obrazek
nie wiedziałam, że można kupić Tu154M w 1:72, połączenie laminowanego kadłuba i części żywicznych. Nie sfotografowałem niestety.
Z I wojny światowej jak dla mnie rewelacyjny węgierski Phoenix:
Obrazek
tuż obok kilka ładnych jetów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
wszystkie z konkurencji ready to fly
Wypatroszone i pootwierane stały z drugiej strony stołu, nie robiłem im zdjęć bo nie można sie było za bardzo tam dopchać z aparatem :P .
W 1:32 ciekawostka, Bellanca braci Adamowiczów. Model z Polski, Zgorzelec jesli dobrze pamiętam.
Obrazek,
Obrazek
SIG CZech "what if" - mają chłopaki fantazję:
Obrazek
Obrazek
Na przeciwko kabina polskiego Mig 21MF 9010 z 10 pułku z Łasku z godłem na kadłubie + drabinka - nie mogłem sobie odmówic sfotografowania kabiny:
Obrazek
a na końcu coś dla miłośników okrętów, nie patrzyłem jaka skala ale tak na oko ok 1:100:
Obrazek
Podobna wystawka była na stoisku z okrętami podwodnymi.
Nic z pancerki nie sfotografowałem, na pewno zrobi to któś za mnie - było jej tyle,że hoho!
Najważniejsze na deser - kupiłem nowego Oeffaga DIII w 48ce. I tak naprawdę, to po to głównie pojechałem :mrgreen:
In- box wkładam do działu nowości.
Warto pojechać - z Polski to 2 h z przejścia w Cieszynie, kkoszt wyjazdu zwraca się jak tylko podliczycie ile zaoszczędziliście na obniżkach cen.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Re: ModelBrno 2010

Postprzez Jaho63 » niedziela, 27 czerwca 2010, 19:11

Nie była to mała impreza:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Coś dla Fockelubów: (a nie były to wszystkie)
Obrazek
Było parę większych okręcików i "U-bootów"
Obrazek
Obrazek
Pancerkę też można było godzinami ogladać:
Obrazek
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez waran » poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:23

:mrgreen: Fakt ,jednodniowa impreza zorganizowana z wielkim rozmachem ,z udziałem wielu modelarzy z europy ,sponsorzy też dopisali min.Kagero .Imprezy towarzyszące ,dużo stoisk klubowych ,min. IPMS Świdnica, stanowiło wspaniałą otoczkę zawodów. Wiem że do piątku internetowo było zgłoszonych ok.1300 modeli ,koledzy z Brna podają że ogółem z modelami na stolikach klubowych było można obejrzeć ok 3000 modeli .Giełda to też bajka ,stoisko angielskiej księgarni pozwoliło nieco odchudzić portfel ,a co ja zauważyłem to mnóstwo nowych firm ,ogrom modeli wydanych w skali 1:144 i dodatki do ich waloryzacji np. komplet blach i żywice do Me 109 :shock: ,ew.modelik czteropłata firmy MB -skrzydełka rozp.2,5 cm .Impreza na hali o powierzchni 6000m kw. robiła wrażenie ,a słysząc z wielkich głośników ryk silników jakegoś myśliwca z II wś.miało się wrażenie że zaraz hala runie na nasze rozpalone głowy .Wtym miejscu mała dygresja -było parę modeli polskich konstrukcji i w polskich barwach wykonanych przez ....czeskich modelarzy .Oczywiście nasi modelarzy też pozbierali dużo nagród ,a w niektórych kategoriach to już zaczynamy być pomału górą ,nad resztą modelarskiej braci .Impreza z roku na rok coraz bardziej się rozrasta i za rok trzeba znowu termin rezerwować
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Krystian Ciechowicz » poniedziałek, 28 czerwca 2010, 07:04

Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea