Polish power RPM, Mirage 1:72

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Polish power RPM, Mirage 1:72

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 28 czerwca 2010, 23:06

No i finito. Jeżeli władza zażyczy sobie rozbicia tematu na pojedyncze galerie proszę o kontakt.

Obrazek

TK-3
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Hotchkiss H38D
Podmalowałem tą plamę na trzonku kilofa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Renault FT-17
Dodałem uchwyty na włazie kierowcy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dwuwieżowy 7TP

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tomek
Tomek Hejmo

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Polish power RPM, Mirage 1:72

Postprzez Mac Eyka » wtorek, 29 czerwca 2010, 09:14

Twoje modele są po prostu super. Maleństwa nieprzeciętne a wykonane gites.
Czy gąski w Hotchkiss'e są pudełkowe czy dokupione oddzielnie?
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Tomek Hejmo » wtorek, 29 czerwca 2010, 10:10

Dzięki :oops: Gąski są zestawowe, producent odlewa je razem z kołami.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez mysiek13 » wtorek, 29 czerwca 2010, 15:31

Tomku

Świetne modele a produkcja masowa :D , szczególnie podoba mi się 7TP. Jak się go kleiło, jak spasowanie elementów? W Hotchkinsie chyba waloryzowałeś gąsienice?

Popraw trochę delikatnym brązem styliska narzędzi, żeby nie były tak monotonne ;o)

Będziesz jeszcze w piatek w Gliwicach?

Pozdrawiam Michał
mysiek13

Postprzez Tomek Hejmo » wtorek, 29 czerwca 2010, 16:08

Dzięki :) Trochę mi ta produkcja masowa zajęła, dopiero ostatnio przyspieszyłem i pomalowałem 3 sztuki w kilka dni.

Siódemka wyszła najładniej, pewnie z racji innych kolorków na początku użytych, no i zdecydowanie lepszego detalu Mirage. Klei się go całkiem miło, warto przeszlifować wannę w miejscu wklejenia błotników, ja tego nie zrobiłem i nie weszły całkiem na kadłub - widać przy siekierze i na prawie całej długości prawego błotnika - oraz wkleić pasek plastiku na górną krawędź włazu kierowcy, bo źle zaprojektowali i wpada do środka. Jak przymierzysz na sucho to będziesz widział co i jak. Ktoś robi do niego blaszkę, może się skusisz ;o)

W Hotchkissie gąsienice są całkiem ładne, nic nie waloryzowałem.

Z narzędziami nic już nie zrobię, rano był kurier ;o)

W Glajwic jestem do czwartku popołudniu, jak się nie spotkamy, to pocztą podeślę fanty :)

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Iwan » poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:58

Świetne modele. Jak na tak małą skalę to naprawdę bardzo wysoki poziom. Ładne kolory wyszły Ci na Hotchkiss'ie i TP, w Renault nieźle wykonany układ jezdny (chociaż te gąsienie mogłyby być lepsze - ale w tej skali to i tak jest OK), TK również pozytywne wrażenie sprawia.
Jak z jakością wykonania tych modeli? Składało się przyjemnie czy trzeba było się męczyć ? Bo przy 7TP kilka poprawek było. A jak z innymi ?
Pozdrawiam
Iwan
Iwan

Postprzez Panzer » środa, 7 lipca 2010, 13:32

No i ten FT17 na którego tak sarkałeś wyszedł Ci całkiem nieźle. Pewnie gdybyś robił to na "full detail" to i zawieszenie i gąski doszłyby żywiczne albo samoróbkowe. Podoba mi się malowanie generalnie. Kolory wydają się być dobrze dobrane, może tylko odrobinę za ciemne. Natomiast po łapach powinieneś dostać za niektóre detale!!! Szczególnie na najładniej pomalowanym 7TP. Te uchwyty na włazach i brak zaczepów na narzędzia są jak ból zęba podczas dobrej kolacji :P

Pozdrawiam i czekam aż pokażesz coś wreszcie od serca, czyli dla siebie :)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 8 lipca 2010, 14:47

Dziękuję za komentarze :)

Michał - 7TP opisałem, w razie czego możesz oczywiście się dopytać o wszystko. Z Renówką jet ten problem, że gąsienice są albo za długie, albo za krótkie. W swoim zrobiłem przykrótkie i zalałem CA :-> Dodatkowo jest problem z mocowaniem koła napinającego - widełki w które wchodzi są za wąskie i za krótkie, i ciężko przykleić te dwa elementy do "belki" zawieszenia - przy napinaniu gąsienicy łamie się bolec widełek i podnosi koło do góry. W swoim uciąłem cały bolec i CA... Fatalnie odlane są kółeczka jezdne i podtrzymujące, na szczęście prawie ich nie widać, więc nie trzeba się nimi zbytnio przejmować. Ja swoje wycinałem skalpelem tak, aby co najmniej 1/4 koła byłą okrągła, i wklejałem tą częścią w dół :roll: TK-3 bez problemu, Hotchkiss również.

Jeżeli chodzi o kolory, to polecam wzorować się na tych z 7TP (jeżeli komuś się podobają ;o) ), reszta wyszła nieco za ciemna, szczególnie żółty.

Radku, dobrze Cię widzieć pośród żywych :mrgreen: Tyrknę do Ciebie, jak wrzucę coś swojego, ok? :D

Jeszcze raz dziękuję za komentarze.
Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Iwan » czwartek, 8 lipca 2010, 22:11

Dzięki za odpowiedź. Słowem, mimo niedoróbek, jakość modeli przyzwoita?
Pozdrawiam
Iwan
Iwan

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 8 lipca 2010, 22:19

Polecam wyroby Mirage, czyli 7TP i C7P - ten drugi szczególnie. Jak będziesz chciał coś od RPM, to najlepiej obejrzyj w sklepie ramki. Coś mi się wydaje, że jedno pudło może być dużo lepsze od drugiego ;o)

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez GrzeM » wtorek, 27 lipca 2010, 15:42

Świetne są, tylko to malowanie Hotchkissa - chyba fikcyjne. Nie powinien być pomalowany "po francusku"?
GrzeM

Postprzez Tomek Hejmo » wtorek, 27 lipca 2010, 17:25

Dzięki. Malowanie Hotchkissa wziąłem z instrukcji, nie było to charakterystyczne z czarnymi obwódkami.

Tomek
Tomek Hejmo

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria