EA-6B Prowler, Kinetic 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

EA-6B Prowler, Kinetic 1/48

Postprzez Maxek » środa, 30 czerwca 2010, 16:40

Witam,

dziś chciałem wspólnie z Wami zaglądnąć do pudła modelu na który niektórzy długo czekało - EA-6B Prowler. Jak wiemy do niedawna mieliśmy do dyspozycji dwa modele tego ciekawego kształtem i przeznaczeniem płatowca. Modelu firmy Airfix nigdy na oczy nie widziałem więc się na jego temat nie wypowiem. Model Monogramu miał dwa atuty - po prostu był i miał ogromne pudło, które przyprawiało o mdlenie moje wybrane koleżanki ukradkiem zapraszane do składziku w penthausie ;o)
Firma Kinetic ostatnio zaczęła bardzo rozpieszczać miłośników pokładowego lotnictwa USA w skali 1/48. Ich pierwszą perełką był E-2C Hawkeye. Potem poszli za ciosem i nikogo nie uprzedzając w zawrotnym tempie wydali kolejną perełkę EA-6B Prowler.
No to bierzemy bierzemy pudło w ręce.

Obrazek

W środku mamy plastikowe części wrzucone do jednego worka.
Po kolei:

kadłub

Obrazek

skrzydła

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wanna kabiny załogi samolotu

Obrazek

dół kadłuba i cała reszta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dwie wypraski z inną resztą

Obrazek

jeden pazurek w postaci HARM'a

Obrazek

i "szybka"

Obrazek

Części są ładnie odlane z wgłębnymi liniami podziałowymi (sic!).
Jakość linii w porównaniu ze wcześniejszymi modelami tej firmy uległa radykalnej poprawie - są bardzo delikatne.

Obrazek

Na zdjęciu zaczerniłem część linii, żeby je bardziej uwidocznić.
Minusem może uznać zanikanie części linii na kadłubie w pobliżu łączenia obu połówek. Na szczęście jest to bardzo łatwe do poprawienia.
Gnany ciekawością postanowiłem sprawdzić pasowanie obu połówek kadłuba.

Obrazek

Pasują w miarę dobrze, chociaż bez szpachli się nie obejdzie. Inna sprawa, że takie miejsca nawet w samoskładalnej Tamigawie zawsze szpachluję.
Warto wspomnieć, że firma Kinetic zmieniła rodzaj używanego plastiku. Wcześniej był on bardziej miękki, teraz przypomina trochę stare modele Hasegawy z kruchym tworzywem.
Idąc za ciosem zacząłem przymierzać żywiczną wannę kabiny załogi z Airesa.

Obrazek

Na szerokość jest bardzo dobrze, ale trzeba będzie trochę popracować pilnikiem żeby dobrze siadła na swoim miejscu.
Do zestawu dołączono bardzo dobrej jakości kalkomanie drukowane przez firmę Cartograf.

Obrazek

Pozwalają one wykonać model samolotu z dywizjonu VAQ-140 Patriots w efektownym malowaniu z flagą na ogonie.

Obrazek

Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawu i jak tylko dojdę do siebie po urodzinach syna i kupnie nowego mieszkania to od razu ląduje na warsztacie. Czyli do zobaczenia za jakieś 18 lat.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Reklama

Re: EA-6B Prowler, Kinetic 1/48

Postprzez Turecki » środa, 30 czerwca 2010, 17:12

No Maxiu...rzeczywiście nieźle prezentujący się sporych rozmiarów model pokładowca...ze złożonymi skrzydałami ...czy wysuniętymi schodkami będzie się prezentowal naprawde okazale...świetny na temat in-box...dziękujemy :mrgreen:
Cięcie, gięcie i sklejanie...na śniadanie

Obrazek

Obrazek
Turecki

Postprzez mr.jaro » środa, 30 czerwca 2010, 21:53

Pieknie, Piotrze. Mnie interesowaloby, jak przedstawia sie sprawa zgodnosci wymiarowej i zgodnosci ksztaltow? Mozesz dorzucic cos na ten temat? Dziekuje.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Krystian Ciechowicz » czwartek, 1 lipca 2010, 07:07

Aaaaaaaagh ...
A myślałem, że będę pierwszy. Czekam na swojego zakupionego w LM i coś doczekać się nie mogę.
Ogromna zajefajna maszynka !!

Pozdrówka !!
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Maxek » czwartek, 1 lipca 2010, 14:33

mr.jaro napisał(a):Pieknie, Piotrze. Mnie interesowaloby, jak przedstawia sie sprawa zgodnosci wymiarowej i zgodnosci ksztaltow? Mozesz dorzucic cos na ten temat? Dziekuje.

Niestety nic nie dorzucę. Mam plany w pdf-ie, a takie plany chyba mają małą wartość. Według danych znalezionych na szybko w internecie, model wydaje się o jakieś 5-7 mm za długi - wszystko zależy od danych. Pewnie jakbym lepiej poszukał to bym znalazł te idealnie pasujące :) Postaram się poszukać jakiś planów z cechą ułatwiającą wyskalowany wydruk - wtedy pomiar będzie najbardziej rzetelny. Najbardziej żałuję, że nie udało mi się porównać modelu Kinetica z Monogramem - Monogram w ostatniej chwili zmienił właściciela.

P.S. Zapomniałem dodać w in-boxie, a na co zwrócił uwagę Turecki, że model posiada składane skrzydła. Już sam ten fakt powoduje, że oszczędzamy jakieś 18$ na zakup żywicznego zestawu.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez mr.jaro » czwartek, 1 lipca 2010, 14:55

Mimo wszystko dziekuje. Nie spieszy sie - porownasz, jesli bedziesz mial taka mozliwosc. Wedlug tych, ktorzy go budowali, zestaw Monogram ponoc dosyc dobrze trzyma sie wymiarow i ksztaltow. Glownie dlatego interesuje mnie porownanie obu produktow wlasnie pod tym wzgledem. Potem mozna kombinowac, co jest latwiejsze - poprawianie detali w zestawie Monogram, czy poprawianie wymiarow (ewentualnie takze ksztaltu) w zestawie Kinetic...
Jarek M
mr.jaro

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie