Zlin Z-42M (1:72, HobbyBoss)

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Zlin Z-42M (1:72, HobbyBoss)

Postprzez Cichociemny » wtorek, 29 czerwca 2010, 22:09

Slash napisał(a):Jak wygląda techniczny podział modelu ?

Rozumiem, że chodzi o podział technologiczny kadłuba:
Obrazek
Obrazek

Tomek Hejmo napisał(a):Aż się chyba skuszę, niech stracę te 20 zł. Już widzę jakie się larmo wśród lotników podniesie :mrgreen:

Zachęcam. Jak by się zebrała odpowiednia liczba chętnych to może wakacyjny mini-projekt?
Cichociemny

Reklama

Postprzez Izydor » środa, 30 czerwca 2010, 12:17

Cichociemny napisał(a):Zachęcam. Jak by się zebrała odpowiednia liczba chętnych to może wakacyjny mini-projekt?

Ja jestem na TAK ;o)
Czy projekt dotyczył by tylko "42", czy całościowo: "Samoloty Zlin"?

Pozdrawiam.
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez Cichociemny » środa, 30 czerwca 2010, 14:25

Na razie to tylko luźna propozycja, ale wg mnie to coś w stylu "Zlin 42 i pochodne". Tzn wchodziłyby w rachubę Zliny 42, 142 i 242. Łapały by się też Zliny 43 i 143, ale o ile wiem nie ma dostępnych modeli tych konstrukcji (AZ Model ma w zapowiedziach). Wymienione konstrukcje są na tyle podobne, że moim zdaniem można by z tego zrobić zgrabny mini-projekt.

Oczywiście cały czas odnoszę się do zestawów w skali 1:72, nie wiem jak jest z tą tematyką w innych podziałkach.
Cichociemny

Postprzez Izydor » czwartek, 1 lipca 2010, 12:02

Zatem, najlepsze wyjście to założyć relację w "zwykłym" warsztacie. Gdy ekscentryków uzbiera się więcej ;o) , litościwy Mod przeniesie tematy do bardziej odpowiedniego działu.
Ja zastanawiam się nad dwoma samolocikami:
Zlin 42M SP-AED- tu problem w postaci kalkomanii. W sumie niezbyt skomplikowanej, ale i tak wymagającej "środków i narzędzi"
Obrazek

I "stary znajomy" z Lądowiska Leśnego ( obecnie EPGY)- Zlin 142 SP-AZG. Temu kalki można spreparować z zestawowych Astera.

Gdy dokonam wyboru i ogarnę trochę temat- ruszam z warsztatem ;o)

Pozdrawiam.
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 2 lipca 2010, 07:51

Na czeskim forum jest relacja z budowy, przy okazji pojawiły sie fotki porównujące proporcje modelu z oryginałem- nie najszczęśliwiej to wygląda.
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57 ... 8&start=75
Ciekawe, jak to wygląda dla zlina 242 z AZ Models. Ten mi się bardziej podoba.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Cichociemny » piątek, 2 lipca 2010, 12:40

piotr dmitruk napisał(a):Na czeskim forum jest relacja z budowy, przy okazji pojawiły sie fotki porównujące proporcje modelu z oryginałem- nie najszczęśliwiej to wygląda.
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57 ... 8&start=75

Zdjęcia są pod trochę różnymi kątami, a sama metoda to "π∙drzwi", ale nałożyłem porównywane tam zdjęcia, przy czym fotkę modelu przejechałem na szybko wykrywaniem krawędzi (więc wybaczcie jakość).
Obrazek
Nie jest chyba tak źle.
Cichociemny

Postprzez Izydor » piątek, 2 lipca 2010, 12:46

To i ja pobawiłem się w porównania (gipsowy bucik= duużo wolnego czasu)
Choć aparat mam bardziej na "party" niż do studia, to chyba coś tam widać...
Siwe to Aster/Aeroteam, kryształ- Hobbyboss ;o)

Obrazek
Obrazek

Kadłub 142 jest nieco dłuższy od 42M, przed przednią szybą i w okolicach "napływu" statecznika pionowego. Sam statecznik jest w 142 wyższy o ok. 1mm.
Zrobiłem ad hoc, raczej nieudolne, porównanie "planów", które wyskakują jako jedne z pierwszych wyników Google Grafika...
Obrazek

Mimo, iż proporcje są pewnie lewe, to widać gdzie jest dłużej a gdzie wyżej. Czyli pod tym względem modele są chyba OK.

Cięciwy skrzydeł i obrysy zgadzają się niemal idealnie. Płat Zlina 42M ma rozpiętość większą o jakieś 1-1.5 mm. Zatem względem "zgodnościowym" z oryginałami powinno być w porządku.
Obrazek
Obrazek

Wymiary wzięte stąd (chyba, że są to łżewymiary, ale wąpię):
http://en.wikipedia.org/wiki/Zl%C3%ADn_ ... _.28Z42.29
Przeliczane na szybko wykazują tolerancję akceptowalną dla mnie, czyli typowego modelarza "półkownika" ;o).

Zatem nie jest chyba tak źle. W każdym razie, proporcje obu modeli nie są na tyle skopane by raziły w oczy i deformowały znacząco ich sylwetki.

Pozdrawiam.
Izydor

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie