przez jarekk » niedziela, 11 lipca 2010, 10:02
Mariusz dziękuję za uwagi. Twoje wrażenia oparte są na zdjęciach, które nie do końca odzwierciedlają real modelu. Specjalnego wyposażenia do fotografii makro nie posiadam i posiłkuję sie lampą błyskową. Pomimo stosowania nasadki rozpraszającej nie jest to dobre narzędzie. Obecnie światło słoneczne jest jeszcze gorsze, jest za mocne i daje straszne cienie. Efekt DAK na wieży już minimalizowałem i nie jest on tak wyraźny na modelu jak na zdjęciu. Obecnie posiadam dwa washe Mig-a, neutralny i ciemny. Ze względu na piasek i jasną zieleń ciemny wash jest zbyt mocny i nie podoba mi się. Zastosowanie neutralnego nie daje żadnego efekty na bardzo ciemnym brązie. Lepszy efekt dałoby tu rozjaśnianie krawędzi i nitów na brązowym tle, nie chcę jednak zaczynać tej metody na całym modelu. Obecnie na pewno zabiorę się jeszcze za lepsze „grafitowanie” ogniw gąsienic. Ołówek „maluje” za wąsie powierzchnie.
Mikro 144, maszty tu klasyczny przykład, że lepsze jest wrogiem dobrego. Ze zdjęć wynika, że tłumik nie był malowany na czarno tylko pozostał w kolorze blachy. Aby postarzeć go dodawałem różne odcienie brązy, czarny, rdzę i wyszło … co wyszło … stary tłumik. Starcie pigmentu daje efekt starej polerowanej rdzy i nic tu już nie za bardzo da się poprawić. Nie mam pomysłu jak taki lekko zużyty tłumik powinien wyglądać. Pewnie należałoby pomalować go ponownie na szaro i brudzenie rozpocząć na nowa.