Samoloty francuskie

(05.11.2007-30.06.2008)

Re: Samoloty francuskie

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 1 stycznia 2008, 10:33

Bond napisał(a):Taak, patetnt dobry pod warunkiem, że zrobimy to przed sklejeniem połówek kadłuba, w przeciwnym wypadku oglądający model mogą zobaczyć przez jedne otwory te po drugiej stronie :P , czyli trzeba wymyślić coś innego.

W rozwiercony otwór wpuść gęstego kleju CA lub lekko zgęstniałej szpachlówki w płynie Mr Hobby i po wyschnięciu lekko poprawić wiertełkiem otwór. Trochę zabawy ale jak się wcześniej nie pomyślało.. ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 1 stycznia 2008, 16:05

Przekleństwo starej Kowalichy brzmi: " Kto w Nowy Rok modela nie dłubnie, dyć w starym roku żadnego nie ukończy". Lepiej zapobiegać niż potem pół roku odczyniać. Ja wykończyłem odcięty ster dodając na spodzie lampkę :->
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 1 stycznia 2008, 19:54

No cóż widzę, że nie przejeliście się za bardzo przekleństwem, Wasza sprawa ale odczynianie jest nie tyle kłopotliwe co krępujące (trzeba w każdy wtorek chodzić z wieczkiem pudełka modelu na głowie). Ja tego robić już nie muszę. Doprowadziłem boki Caudrona do jednolitej powierzchni (w miejscu łączenia skrzydła z kadłubem w tylnej części była wklęsła powierzchnia. Dobrze to widać na choinkowym zdjęciu). Pół tubki kleju CA wystarczyło :mrgreen:
Obrazek
A kiedy sobie schło natchniony przez kolegę Artro 219 zabrałem się za klocki Lego czyli zestaw Tamyia i wnętrze Airesa. Nie do końca to jednak składanka bo trzeba było zeszlifować całe wnętrze burt. Waloryzacja wygląda przecudnie. Nic tak nie odstresa jak wnętrze Airesa. Wiem, że nie gramatycznie ale ważne, że się rymuje.
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Leszek Ciuba » wtorek, 1 stycznia 2008, 20:45

Witam !

" Ptaki" zostawmy w spokoju. Ale kto wydał tę książkę, chętnie bym ją przeczytał, jeśli nie jest napisana w języku niemieckim.

Pozdrawiam

Leszek Ciuba
Leszek Ciuba

Postprzez gzt » środa, 2 stycznia 2008, 05:28

Na wstepie: Szczesliwego Nowego Roku !
Ogladam postepy w projektach i musze przyznac ze postanowilem sie przylaczyc i na poczatek otworzylem pudelko HC z MS406. Nieco surowy to jest zestaw i szukam czegos na wymiane cockpitu. Przeczytalem ze jest zestaw zywiczny "TD Resin" ale nie mam pojecia gdzie tego szukac. Czy ktos moglby mi pomoc w rozszyfrowaniu co to za zestaw ???

http://modelingmadness.com/reviews/alli ... rce406.htm

Dzieki za info.
Jesli nie znajde tego zestawu to rozpoczne MB152 z FM w skali 1.48
pozdr
Grzegorz
gzt

Postprzez Rumcajs » środa, 2 stycznia 2008, 16:55

gzt napisał(a):Na wstepie: Szczesliwego Nowego Roku !
Ogladam postepy w projektach i musze przyznac ze postanowilem sie przylaczyc i na poczatek otworzylem pudelko HC z MS406. Nieco surowy to jest zestaw i szukam czegos na wymiane cockpitu. Przeczytalem ze jest zestaw zywiczny "TD Resin" ale nie mam pojecia gdzie tego szukac. Czy ktos moglby mi pomoc w rozszyfrowaniu co to za zestaw ???
http://modelingmadness.com/reviews/alli ... rce406.htm

Chodzi o zestaw firmy True Details, ale teraz dostępny chyba "z drugiej ręki".
Kabina TD do MS 406 1/48 HC

Znalazłem ten zestaw na ebay.fr
MS 406 TD
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 2 stycznia 2008, 19:17

Grzegorzu "sznur kor Moranów" jest już długi więc z zaciekawieniem popatrzę na relację z budowy Marcelka.

100-lecie Niepodległości

Postprzez Leszek Ciuba » środa, 2 stycznia 2008, 19:38

Grzegorz !

Kokpit w modelu HC to chyba najmniejszy problem. Dyży problem to obrys skrzydła, które przy nasadzie jest za szerokie o dobre kilka mm, a na końcu za wąskie o 1,5-2 mm / obecnie dokładnie nie pamiętam /, co zupełnie zmienia obrys skrzydła, a tym samym wygląd modelu jako kopii MS 406 i to na tyle, że widać "z daleka ", że coś jest nie tak. Oczywiście rzecz do poprawienia, ale nie tak łatwo, bo dużo cięcia, piłowania, dopasowywania krawędzi spływu, nowy obrys lotek, klap, wzmocnień na skrzydłach. Trzeba skorygować też obrys steru i statecznika pionowego, jakieś drobiazgi w kadłubie, itp. itd.

Pozdrawiam

Leszek Ciuba

P.S. Mam gdzieś plany w 1/48, w razie potrzeby mogę przesłać skany, ale zastrzegam, że może to trochę potrwać zanim je "odkopię".
Ostatnio edytowano czwartek, 3 stycznia 2008, 17:47 przez Leszek Ciuba, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Ciuba

Postprzez gzt » środa, 2 stycznia 2008, 21:14

serdeczne dzieki !
Wyglada na to ze jednak walne ten zestaw w kat i wezme na warszatat FM 1/48 MB152
Mam co prawda Classic Airframes MS406 ale z tym zestawem poczekam az zbiore wiecej informacji na temat "French episode" i udzialu Polakow

Pozdr
Grzegorz
gzt

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 2 stycznia 2008, 23:26

Przeglądając literaturę zauważyłem na zdjęciach, że za niemcami szczerzącymi zęby w "naszych" Caudronach płyta pancerna jest nieco szersza niż ta w modelu ( i do tego w pionie :D ) dlatego ten element też wymaga przeróbki. W tle widoczne pomalowane Dewocjonalia.
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 4 stycznia 2008, 18:44

Pytanie do Kolegów będących w temacie. Kokpit Dewoitine D-520. Jakim kolorem powinny być pomalowane tajemnicze butle na podłodze (strzałka czerwona) i butla na burcie (strzałka zielona) ?

Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 4 stycznia 2008, 22:28

Pierwsza to chyba butla z tlenem a więc kolor zielony a druga to gaśnica w ogólnostrażackim kolorze czyli dokładnie niż kolory strzałek 8-)
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Bond » piątek, 4 stycznia 2008, 22:30

Jacek Bzunek napisał(a):Pierwsza to chyba butla z tlenem a więc kolor zielony a druga to gaśnica w ogólnostrażackim kolorze czyli dokładnie niż kolory strzałek 8-)

A czy butla z tlenem to przypadkiem nie kolor jasnoniebieski? :P
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez nowywojtek » sobota, 5 stycznia 2008, 00:17

Czołem!
Te butle na podłodze to zbiorniki sprężonego powietrza do rozrusznika, zaś ta butla po lewej to faktycznie tlen. Jeśli wierzyć francuskiej kolorowance, ma być srebrna, a zbiorniki powietrza zielone.
Bebechy Airesa są faktycznie przecudnej urody, ale wnętrze jest znacznej mierze niekompletne - brakuje jeszcze zbiorników z olejem do podwozia, mechanizmu składania anteny, półko-krzesełko-podłogi nad butlami z powietrzem, a same butle mają niewłaściwą wielkość.
I jeszcze jedna ważna uwaga - pomalowaleś na ciemno cale wnętrze, gdy tymczasem ten kolor jest właściwy jedynie dla kabiny pilota. Wnętrze kadłuba za nią powinno być piaskowobeżowe.
Pozdrawiam,
Wojtek
nowywojtek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 5 stycznia 2008, 12:18

Wojtku co prawda dysponuję tylko książeczką Mushroom lecz na kolorowej reprodukcji zdjęcia ze strony 49 widać wyraźnie, że całość kabiny łącznie z podłogą jest pociągnięte jednym ciemnoszaroniebieskim kolorem natomiast elementy pozostałe czyli przy konstrukcji mocowania silnika kolorem piaskowo-zielonkawym. Mam pytenie o zieleń tych butli na podłodze. Czy to ma być oliwkowa zieleń czy pastelowa o odcieniu szarości?

Przy Caudronie walczę z docinaniem oszklenia vacu i stwierdzam, że zostało wykonane do większej skali :evil:

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samoloty francuskie