RWD-8 na Łotwie, Estonii i Hiszpanii + kalki

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

RWD-8 na Łotwie, Estonii i Hiszpanii + kalki

Postprzez Botan » wtorek, 6 lipca 2010, 12:38

Witam.

Ostatnio wypuszczenie przez mastercraft zestawów RWD-8 Patrz tutaj skłoniło mnie do wykonania ich w nieco mniej standardowych malowaniach. Omówię więc przypadki kolejno

Łotwa

Tutaj dużo informacji można znaleźć na stronie
latvianaviation.com

Ciekawostka - to samo zdjęcie można znaleźć w PKL t.2 i jest ono podpisane jako sowiecki składak cywilnego RWD-8 z skrzydeł SP-AZP i kadłuba SP-APE. Sądzę jednak że na pewno kadłub pochodzi z samolotu łotewskiego:
-sposób namalowania numeru 197 jest podobny jak na innych samolotach łotewskich.
-gwiazda na kadłubie jest namalowana na zamalowanych okręgu, więc można sądzić że pod nim znajduje się białe pole z łotewską swastyką (Ugunskrusts)
-SP-AZP wyleciał do Rumunii? http://rwd-dwl.net/rejestr/aza-azz.htm

Tutaj są dwa zdjęcia niepomniejszone.
Zdjęcia pochodzą z Polskich Konstrukcji Lotniczych t.II Andrzeja Glassa

Czy są znane jakieś inne zdjęcia łotewskich RWD-8?
Niestety z tego podanego zdjęcia ciężko ustalić jak wyglądały oznaczenia na górnym płacie, najprawdopodobniej były to białe okręgi z Ugunskrusts.

Wydaje mi się że na lewym skrzydle pod gwiazdą przebija się jakieś białe pole?

Estonia

Mam dwa zdjęcia jedno znana z TBiU numeru 072 natomiast drugie z PKL t.2 i można z łatwością stwierdzić że to kalkomanie dane nam przez Mastercrafta są nieprzydatna.

Zostaje mi wykonać je samodzielnie.

Obrazek
Zdjęcie pochodzi z Polskich Konstrukcji Lotniczych t.II Andrzeja Glassa

Druga sprawa to wersja tego samolotu. pws czy dwl? O ile wystarczy elementy z zewnątrz wykonać patrząc po prostu na zdjęcia o tyle zastanawiam się jak powinna wyglądać kabina drugiego pilota.
Jednakże biorąc pod uwagę brak zegarów na bokach kabiny pierwszego pilota i innych cech pws oraz tego że jest to maszyna cywilna sądzę jednak że kabina powinna wyglądać jak w dwl. Tak to wygląda że osłon amortyzatorów nie zamontowano. Martwi mnie tylko kolektor spalin (tak się to chyba nazywa) to też pewnie miejscowa modyfikacja.

Hiszpania
Tutaj poza informacją o sprzedaniu jednego dwl do hiszpańskiego Maroka i jednego pws poprzez Portugalię nacjonalistom nic więcej nie znalazłem.

Czy istnieją jakieś zdjęcia informacje o tych samolotach czy po prostu malowanie zaproponowane przez Mastercrafta to science-fiction?

Z góry dziękuje że wszystkie rady i wskazówki. :)

Ponieważ będę robił dla siebie maski/kalkomanie to mógłbym wykonać ich trochę więcej jeśli byliby chętni :)

PS. Mam nadzieję że z zdjęciami jest wszystko regulaminowo.
Obrazek
Botan

Reklama

modele polskich samolotów

Re: RWD-8 na Łotwie, Estonii i Hiszpanii + kalki

Postprzez shivadog » wtorek, 6 lipca 2010, 14:56

Nie wiem czy znasz stronę:
http://usuarios.multimania.es/mrval/GCE.HTM
Uprzedzam, otwiera się milion reklam.
Są 2 fotki PWS 10.

Jest jeszcze:
http://www.zi.ku.dk/personal/drnash/model/spain/might.html
z niej wynika, że podobno 1 RWD-8 był w Hiszpanii, ale nie wiadomo, czy dotrwał i brał udział w wojnie.
shivadog

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste