Beaufighter Mk II F 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Beaufighter Mk II F 1/48

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 11 lipca 2010, 15:09

Letnia dłubanina. Na warsztat wszedł hamując pozostałe rozgrzebane prace Beau. Miało być letnio i ogórkowo. Przeróbka z Mk VI na Mk II przy pomocy zestawu z CMK

Obrazek
Obrazek

Niestety nie miałem dostępu do aparatu więc nie pokażę odcinania gondol silników i powierzchni płata (na pudełku CMK widać co było do usunięcia). Praca trwa już ponad miesiąc i pomimo dużego nakładu pracy dopiero jest na tym etapie

Obrazek
Obrazek

Docelowo ma być model w malowaniu 307 dywizjonu maszyna RF-U, która miała inny wydech niż ten zawarty w zestawie CMK. Przeróbka wymagała więc w gondolach wydłubania części żywicy w które wstawiłem ceowniki. Wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Wydechy zakupione u pokątnego handlarza ;o) Dziękuję.

Obrazek

Może i to Tamyia lekka i przyjemna jak było w zamyśle ale waloryzacja CMK całkowicie zmieniła pracę w typowo "szortrunową". Wpasowanie jest dyskusyjne więc wymagało kilkudziesięciu korekt klejem CA i szpachlowania. Jak widać prace korekcyjne nadal w toku.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Beaufighter Mk II F 1/48

Postprzez RAV » niedziela, 11 lipca 2010, 15:44

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Docelowo ma być model w malowaniu 307 dywizjonu maszyna RF-U

Nie uwierzę, póki nie zobaczę... ;o)
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 11 lipca 2010, 16:36

Dawaj dawaj. I nie przez całe wakacje, bo nie dosiedzimy w takiej temperaturze.
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez spiton » niedziela, 11 lipca 2010, 16:43

Początek profesjonalny. Wkleiłeś te silniczki pięknie. W tym samolocie największy problem to malowanie. Ciekaw jestem jaki efekt uda Ci się uzyskać.
spiton

Postprzez dewertus » niedziela, 11 lipca 2010, 21:34

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Docelowo ma być model w malowaniu 307 dywizjonu maszyna RF-U

Jestem bardzo ciekaw rezultatu końcowego, samolot z 307 (EW) z oznaczeniem kodowym 303 (RF)... ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 11 lipca 2010, 21:41

Podobno linie podziału blach na górnej powierzchni skrzydeł są nieco s-f.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 12 lipca 2010, 09:27

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Może i to Tamyia lekka i przyjemna jak było w zamyśle ale waloryzacja CMK całkowicie zmieniła pracę w typowo "szortrunową". Wpasowanie jest dyskusyjne więc wymagało kilkudziesięciu korekt klejem CA i szpachlowania. Jak widać prace korekcyjne nadal w toku.

Hmm, ten zestaw CMK (tez go posiadam) wyglada calkiem do rzeczy, wiec zastanawia mnie, skad sie biora owe niedokladnosci pasowania. To, co w nim mogloby niepasowac powinno ograniczac sie zasadniczo do miejsc, ktore trzeba samodzielnie wyciac w skrzydlach zestawu Tamiya, a tym samym byloby zapoczatkowane ewentualnymi niedokladnosciami ciecia. Zatem powstaje pytanie: czyzbym przeoczyl jakis istotny drobiazg? Mozna prosic, jesli to nie sprawi klopotu, o troche dokladniejsze opisanie owych niedokladnosci?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 12 lipca 2010, 22:50

Jedna z powierzchni płata pomimo, że wygląda bliźniaczo jest zwichrowana w stosunku do powierzchni płata w skrzydle. W wycięty otwór obrysem pasuje idealnie jednak mikołaj się ujawnia w próbie zgrania powierzchni. Kiedy w jednym miejscu dociskałem to w skrajnym wystawało i na odwrót. Przy wpasowaniu komór podwozia zgrywając dolną powierzchnię płata z powierzchniami przy komorach pozostaną one nienaturalnie w pozycji ku dołowi i po przyklejeniu silników pójdzie to wszystko całkiem w dół zamiast równolegle do kadłuba. Gondole silników są w obrysie nieco szersze niż powierzchnia przylegająca do komór podwozia. Dodatkowo te "grzbiety" przedłużające u góry linie silników są bliźniacze i jednakowo wyprofilowane ze skrętem w jedną stronę a w planach nie dopatrzyłem się takiego wyprofilowania więc na wszystko TONA kleju CA i szpachla po czym wyrób CMK pasuje jak Tamyia do Tamyii :mrgreen: Brzmi może skomplikowanie ale sam zobaczysz. Oczywista pomyłka w oznaczeniu. Ma być EW-U nr seryjny T3048. Dzisiaj myślałem już że wezmę się za kadłub ale znowu dopatrzyłem się 637 nierówności po szpachlowaniu. Najkrótsza recenzja zestawu: "Ło matko i za cóż to ?" Do wnętrza mam blachę Parta dedykowaną do zestawu Mk-VI. Jakie są istotne różnice w wyposażeniu wnętrza pomiędzy obiema wersjami ?

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:01

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):i za cóż to

Za pieniądze, które sam, dobrowolnie na to wydałeś ;o)

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Jedna z powierzchni płata pomimo, że wygląda bliźniaczo jest zwichrowana w stosunku do powierzchni płata w skrzydle.

Myślisz, że to przypadłość modelu, czy tylko Twojego egzemplarza?
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:26

Trudno ocenić. Żywicy nie ogrzewałem zbyt długo w rękach. Części były w woreczku i załączonym pudełku firmowym. Wydaje mi się, że tak już jest od producenta. No chyba, że ktoś następny będzie sklejał i uzna, że zestaw jest, że aż gwizda tylko modelarz... ;o)

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:29

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):No chyba, że ktoś następny będzie sklejał i uzna, że zestaw jest, że aż gwizda

Jak by nie było, to trzymam kciuki. Brytyjskie nocniki zawsze mnie interesują, zawsze mam nadzieję, że ktoś zmaltretuje ten black, jak to widać na zdjęciach. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » wtorek, 13 lipca 2010, 08:15

Jaho63 napisał(a):ktoś zmaltretuje ten black, jak to widać na zdjęciach.

Na ten etap budowy czekam z niecierpliwością - mam w poczekalni Mossiego z 23 Sqn (jedyna jednostka na tych samolotach na Malcie).
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 13 lipca 2010, 09:49

Jacek Bzunek napisał(a):Podobno linie podziału blach na górnej powierzchni skrzydeł są nieco s-f.

No trochę. Porównałem z planami i 1/2 nadaje się do zaszpachlowania i przerycia na nowo co też czynię. Dolna część też wymaga korekcji. Najbardziej zaskoczył mnie fakt, że wersja Mk-II miała pojedyncze otwory wyrzutników łusek. Tu są dwa rzędy i skrzydło już sklejone. Brak mi patentu jak to teraz przerobić tak aby nie stracić kolejnego miesiąca.
Obrazek
Obrazek
Jeżeli po skończeniu modelu jakaś firma wypuści nowiusieńki Mk-II to przysięgam, że naciągnę sobie worek mosznowy do pięt po czym radośnie wystrzelę.

100-lecie Niepodległości

Postprzez mr.jaro » wtorek, 13 lipca 2010, 09:56

Mariusz, dziekuje serdecznie i jednoczesnie przepraszam, ze pytaniami mecze. Dobrze wczesniej wiedziec, gdzie podczas budowy moga sie kryc niespodzianki. Moja dociekliwosc w stosunku do zywic wynika ze sporego rozczarowania zestawem Airesa do Spitfire F.22, ktory to w moich oczach calkowicie rozwial mit zywic jako synonimu dokladnosci.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez potez » wtorek, 13 lipca 2010, 16:42

mr.jaro napisał(a): ktory to w moich oczach calkowicie rozwial mit zywic jako synonimu dokladnosci.

Ten zestraw był jednym z pierwszych jakie kupiłem. Jakieś 12-13 lat temu jeszcze w Jadarze na Zielnej. Moim zdaniem jest tragiczny, wpasowanie tych koszmarnych kloców żywicyw delikatne skrzydło beaufightera to tytaniczna praca. Fajnie to tylko na zdjęciach wygląda. Zapłaciłem za to.... jakieś koszmarne pieniądze (z 60 PLNów wtedy) i powiedziałem dość - CMK stop, nie warte tej kasy.
Mariusz, jesteś moim idolem, nie wierzyłem, że da się to wmontować :-)
Największy problem z tym klocem to po zamontowaniu wnęki podwozia, są beznadziejnie płytkie....
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat