Fiat G-50 1:72 AIRFIX

Re: Fiat G-50 1:72 AIRFIX

Postprzez dewertus » niedziela, 11 lipca 2010, 22:19

Mam rylec, ale wyrób krajowy. Zakupiony w sklepie modelarskim i polecony przez modelarza - podobno lepiej odprowadza wiór i daje więcej możliwości w kształtowaniu linii.

Zrobie forki i wrzucę do mojego wątku o Re.2000 - Maciek też się zastanawiał czym robię linie ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 lipca 2010, 00:16

Dorobiłem to i owo, i żeby nie zużywać "powierzchniowca" pomalowałem całość starą ale jarą srebrzanką ,-)).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
spiton

Postprzez dewertus » poniedziałek, 12 lipca 2010, 07:32

Sebastian,
Nie wiem czy już przymierzałeś kaemy, ale uwaga praktyczna: miejsce mocowania w kadłubie jest za wysoko w stosunku do kanałów na osłonie silnika (nie mówiąc już o tym, że to coś udające lufy kaemów jest za krótkie i z wyglądu nie podobne zupełnie do niczego).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 12 lipca 2010, 09:58

E ja bym Hubercie nie czepiał się tych kanalików.
Po pierwsze osłona silnika nie jest jeszcze, jak mniemam, przymocowana do kadłuba, a jedynie przystawione do jego przedniej części.
A lufek to w modelu chyba nie ma, te niby rurki to same osłony.
Model Spitona coraz bardziej mi się podoba. Linie jak na razie są troszkę za mocno zaznaczone, ale pod kilkoma warstwami farby powinno się to zniwelować.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 lipca 2010, 10:17

Nie jest to Hasegawa, tylko wyrób chałupniczy. Zawsze można jeszcze to i owo zaszpachlować lub podpiłować. A luf jeszcze nie ma. To co widać to takie przetłoczenia ala włoski design.
Ciągle model jest piłowany, a srebrzanka jest po to, żebym wiedział jaka jest prawda o powierzchni. Bo jak są plamy ze szpachli i MS, dorabiane elemenciki itp, to trudno się zorientować czy bryła jest +/_ OK.

PS. sprawdziłem czy rynienki na osłonie silnika pasują do otworów na km'y na "garbie" i o dziwo pasują ,-)).
spiton

Postprzez Lucas HS » poniedziałek, 12 lipca 2010, 11:16

No, jestem pod wrażeniem!
Wygląda jak złożona do kupy "samosklejalna" Tamiya. A prawdę wszyscy znamy. Super!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez erkamo » poniedziałek, 12 lipca 2010, 13:40

Podoba mi sie, sposob podejscia Spitona do modelu. Ot, robi go prosto z pudla z lekkimi, istotnymi dla wygladu udoskonaleniami i wszystko. Ja caly czas lapie sie na szukaniu dokumentacji, rysunkow, fotek itp. itd. choc i tak wiem, ze te wszystkie zgromadzone informacje prowadza do tego, ze nie pozostaje nic innego jak dany model zrobic od podstaw :lol: .
Wszystko wskazuje na to, ze zgromadzone przeze mnie modele wyladuja kiedys na e-bayu. :-/ , bo moj syn i tak sie tym nie intaresuje :cry:
Fajny modelik, robilem go bardzo dawno temu, ale mam go do dzis.
Tempo budowy imponujace. :)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Ipkinss » poniedziałek, 12 lipca 2010, 13:57

Witam!

Superancka robota kolego spiton! Stworzenie fajnego modelu z nijakiego zestawu może dać dużo satysfakcji :) Życzę powodzenia w dalszej budowie.

Pozdrawiam Ipkinss
Ipkinss

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 lipca 2010, 15:13

erkamo napisał(a):Wszystko wskazuje na to, ze zgromadzone przeze mnie modele wyladuja kiedys na e-bayu. :-/ , bo moj syn i tak się tym nie intaresuje :cry:

Moich dwóch też nie załapało bakcyla, ale mam jeszcze trzeciego. Na razie ma 5 lat, ale liczę, że sam zgromadzonych modeli nie będę musiał sklejać ,-)).
Też zbieram dokumentację, i jak mogę to poprawiam. Właśnie zmieniłem kształt garba za kabina, na bardziej przypominający oryginał.
Dzięki za komentarze. Pozwalają utrzymywać dobre tempo ,-))
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 lipca 2010, 21:58 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 12 lipca 2010, 15:19

Dawaj dalej! Jestem pod wrażeniem, ile można zrobić z czegoś, co średnio przypomina samolot, a już Fiata G.50 to wogóle. Też się u mnie jeden na półce kurzy, ale przy Twoim, to nawet z daleka go nie postawię. Ambitne zadanie, ale widzę, że podchodzisz bez stresu - już mi się ten Fiacik bardzo podoba.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 lipca 2010, 16:36

Takie "kiepskie zestawy" mają to do siebie, że człowiek się przy nich nie stresuje. A zboczeniec taki jak ja mając do wyboru super wypasiony model z żywicami i blachami lub fiacika jakoś nie wiedzieć czemu wybiera fiacika. Myślę , że chodzi o ten luz, i brak zobowiązań ,-)))).
Dwa zdjęcia na których widać zmieniony kształt grzbietu kadłuba. No i wsadziłem śmigiełko (na wale z gwoździa tak, że się na dyplom załapuję bo się będzie kręcić ). Śmigło jest od Hawk'a, ale to które było w zestawie było koszmarne, a przypadkiem miałem całkiem zgrabne śmigiełko podobnie wyglądające.Jeszcze je trochę podpiłuję, żeby bardziej przypominało oryginał.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam i dziękuję za komentarze.
spiton

Postprzez Ipkinss » poniedziałek, 12 lipca 2010, 18:51

Kolego spiton, czy możesz napisać co to za taśma której użyłeś do trasowania linii podziału? Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Ipkinss

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 lipca 2010, 19:17

Szukaj na Allegro: "taśma scotch niebieska 6mm"
Ale i tak kluczem jest delikatność. Typ taśmy nie ma takiego znaczenia, jak ostry rylec i naprawdę delikatne nacinanie, zwłaszcza w pierwszej fazie. Stosuje też taśmę izolacyjna(elektryczną).
A Kolega Dewertus niech poda link do swojego rylca, bo mój nie jest już taki ostry ,-)).

Zmienione. Panie Sebastianie, linków do serwisów aukcyjnych poza HP nie podajemy. Wygasają, a później nie wiadomo do czego prowadziły :).
Jarek

Jasne zapamiętam na przyszłość.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 lipca 2010, 21:56 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 lipca 2010, 21:45

Wziąłem się za klapy. Wyprofilowałem z lewej strony wypchany MS'em fragment w charakterystyczne dla tego fragmentu "S". (dzięki shivadog za foty. Były pomocne jak widzisz)Klapy dzięki temu będą miały prześwit i będą naprawdę super ,-))
Obrazek
Podkleiłem wycięte klapy, i oblepiłem szpachlówką +CA (patent promowany przez Wojtka Fajgę, nawiasem mówiąc bardzo pożyteczny)
Obrazek
Wyprofilowałem śmigiełko
Obrazek
I sfotografowałem ulepione napędy lotek ( wygladaja jak z gliny, ale przynajmniej są)
Obrazek
spiton

Postprzez Ralf_S » poniedziałek, 12 lipca 2010, 22:15

spiton napisał(a):Dorobiłem to i owo, i żeby nie zużywać "powierzchniowca" pomalowałem całość starą ale jarą srebrzanką ,-)).
Obrazek

O ja cie Florek!!
Masz jeszcze zapasy srebrzanki z VEB Plasticard :?: :!: :?: :mrgreen:
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [GT] Aeronautica Italiana - Lotnictwo włoskie 1939-1945