F8F Bearcat 1/48 Academy

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: F8F Bearcat 1/48 Academy

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 12 lipca 2010, 09:38

Przepraszam za całkowite OT, ale zauważyłem pewną prawidłowość.
Jak modelarz specjalizujący się w pancerce zbuduje model letadla to wątek z galerią tej miniaturki rozrasta się do sporych rozmiarów.
Pamiętacie zapewne model Kamila "imion dwóch", był to bodajże Łagg 3. Wątek z jego galerią przekroczył sporo ponad 100 postów.
Obecny ma już na koncie 60 wystąpień.
Coś w tym musi być.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 12 lipca 2010, 10:45

Maćku, zrób sondę, czy to funkcjonuje w drugim kierunku, zrób jakiegoś "pełzacza" 8-)

A tak bardziej na serio, to chyba bardziej kwestia z jednej strony implementacji odmiennych technik modelarskich, z drugiej strony nieznajomości pewnych prawideł tyczących się eksploatacji innego rodzaju sprzętu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 12 lipca 2010, 11:44

piotr dmitruk napisał(a):Maćku, zrób sondę, czy to funkcjonuje w drugim kierunku, zrób jakiegoś "pełzacza" 8-)

E ci od letadel za mało błocka rzucają na model, za czyste one wychodzą.
Osobiście czasem popełnię jakiegoś tanka, w moim wypadku w drugą stronę nie działa.
Ale myślę, że jak byś ty zrobił jakiegoś Tygrysa czy inne T-34 to watek może by i nawet trzy cyfrowy wyszedł.

No ale mamy oceniać Adamowego Bearcata a nie przysparzać się do kolejnej forumowej avanti.
Dla mnie Adam, zresztą jak sam napisał, zrobił sobie model, bo miał na to ochotę.
Mam nadzieję, że sprawiło mu to sporo radochy, i o to chodzi.
A, że nie stanął na szczycie modelarskiego rzemiosła, ewentualnie zdjęcia nie pokazują tego. No cóż straty muszą być i dyploma nie budziet.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 lipca 2010, 18:00

Mac Eyka napisał(a):A, że nie stanął na szczycie modelarskiego rzemiosła, ewentualnie zdjęcia nie pokazują tego. No cóż straty muszą być i dyploma nie budziet.

Nie wiem czy Adam kuma, że chodzi o to, że śmigiełko się nie kręci (taki nasz lotniczy żarcik)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 lipca 2010, 19:21 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez RAV » poniedziałek, 12 lipca 2010, 18:44

spiton napisał(a):taki nasz lotniczy żarcik

...powtarzany setki razy. Przypomina mi się scena z "Nic śmiesznego", w której syn wchodzi do pokoju, mówi krótkie zdanie i wychodzi.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 12 lipca 2010, 22:58

Zawiść przez ciebie przemawia, bo nie potrafisz zrobić tak:
Obrazek
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Gienek » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:08

O! i dobrze, jest szansa na poprawkę - DEATH N' DESTRUCTION miał pokrywy kół od wewnątrz (i wnęki również) w kolorze kamuflażu (GSB).
Gienek

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:30

Wiem, ale coś mi mówi, ze ten bedzie miał wnęki zielone, a golenie i dekle białe. I już nauczyłem się z tym żyć. A to że gorzej zasypiam zrzucam na karb upałów raczej
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Gienek » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:34

Przepraszam, pomyliłem usera.
Gienek

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:37

Gienek napisał(a):DEATH N' DESTRUCTION miał pokrywy kół od wewnątrz (i wnęki również) w kolorze kamuflażu (GSB).

No nie tylko ten jeden!? Wszystkie tak miały?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:44

Raczej nie wszytskie. Nie brakuje zdjęć hellcatów malowanych po całości czymś w okolicach FS15042, które zarówno wewnęrze powierzchnie osłon, jak i golenie mają w wyraźnie innym odcieniu. Ale jakim? Jak bym miał zgadywać, obstawiał bym coś z okolic szarego, raczej nie interior green, i na pewno nie zinc chromate. A pocieszne jest, ze nie brakuje plansz barwnych, z kolorystyką taką jaką ja planuję, która swoją drogą wydaje mi się cokolwiek dziwna. Pytanie, skąd się wziął taki pomysł
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:48

Wydaje mi się, że "późne" Hellcaty miały w zdecydowanej większości już granatowe wewnętrzne, ale ja tu fachowcem nie jestem. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 12 lipca 2010, 23:50

To wy sie ksiązek na pamięć uczycie, ja je tylko oglądam. Zdjęcia ponoc tej samej wersji i datowane podobnie co D'nD prezentują różną kolorystykę. A że czarnobiałe, nie będę nawet próbował rozstrzygać o rzeczywistym kolorze
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Rafal » wtorek, 13 lipca 2010, 00:15

Kij w mrowisko: http://forummarine.forumactif.com/etats ... -t4467.htm

A dokładniej http://img7.hostingpics.net/pics/639204 ... cat_26.jpg

Czy to jest jednostka z której ma pochodzić samolot przedstawiany w miniaturze przez Adama?

Rafał
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez michalp78 » wtorek, 13 lipca 2010, 08:37

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Raczej nie wszytskie. Nie brakuje zdjęć hellcatów malowanych po całości czymś w okolicach FS15042, które zarówno wewnęrze powierzchnie osłon, jak i golenie mają w wyraźnie innym odcieniu. Ale jakim? Jak bym miał zgadywać, obstawiał bym coś z okolic szarego, raczej nie interior green, i na pewno nie zinc chromate. A pocieszne jest, ze nie brakuje plansz barwnych, z kolorystyką taką jaką ja planuję, która swoją drogą wydaje mi się cokolwiek dziwna. Pytanie, skąd się wziął taki pomysł

To, że w kolorówkach instrukcjach itp. pojawia się wiele dziwnych interpretacji to jeszcze nie powód żeby im wierzyć.
Golenie w innym odcieniu są normalne, ale wnętrze osłon? Mógłbyś podrzucić jakiś namiar na fotografię przedstawiającą taki układ? Golenie i felgi według mnie mogłyby być w naturalnym kolorze metalu. Białe, chyba tylko jako przeszczep ze starego F-3 w ramach jakiejś prowizorycznej naprawy. Przepraszam za kontynuacje OT, ale trochę mnie to zaintrygowało.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli