B-2 Spirit Testors 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: B-2 Spirit Testors 1:72

Postprzez Lucas HS » sobota, 17 lipca 2010, 22:29

Niewiele zrobiłem :(
Musztardę wyszlifowałem i nałożyłem surfacera w celu zaszpachlowania ewentualnych mikro szczelinek. Których jak się po jego powierzchni okazało - nie było. Teraz to "szlifnę" i pozostaje kwestia............... jak to wypolerować? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pewnikiem jest szlifowanie coraz to drobniejszymi papierami. Jak na razie mogę zejsć tylko do 1200, to niczego "cieńszego" w gradacji nie mam. Ale pójdę do jakiegoś kosmetycznego w poniedziałek i nakupię polerek do paznokci. Wyjdzie mi lekko mleczka kabinka z mikro ryskami. Wtedy chyba zamaskuję z grubsza na około i poleję sidoluxem, po czym dam mu ocieknąć na papier, który będzie na około. Później przeszlifuję krawędzie (poza owiewką) i przystąpię do malowania ram. Co Wy na to?
Obrazek
Obrazek
Lucas HS

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » sobota, 17 lipca 2010, 22:58

Pięknie szlifujesz !!
spiton

Postprzez qalimar » sobota, 17 lipca 2010, 23:35

Papier ścierny jak najbardziej, ale na koniec zamiast pasty do zębów do polerowania( najlepsza jest stara Nivea z lat przaśnego socjalizmu, gdyż ma bardzo dużą zawartość kredy) zastosuj pastę lekko ścierną Automax- dostępną w sklepie z częściami na rogu. Kosztuje jakieś 3 złote, albo w porywach 10 (zależne od wielkości tuby) i co najważniejsze działa szybko i bez żadnych bóli. Satysfakcja gwarantowana.

Zamiast automaxa może być pasta Tempo- dzisiaj widziałem, że jest dostępna w Kauflandzie.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Lucas HS » poniedziałek, 19 lipca 2010, 16:46

Dziękuję za pomoc koledzy!
Przejechałem się na rowerze do sklepu lakierniczego. 20 km machnięte, więc przyjemne w pożytecznym - pojeździłem sobie. Zakupiłem papiery ścierne 1500, 2000, 2500, 3000 oraz pastę polerską TEMPO. Wyszlifowałem owiewką na mokro papierami, a później wypolerowałem watą. I jestem bardzo zadowolony! Na zdjęciach sama powierzchnia owiewki wygląda dużo gorzej, natomiast nie widać oparów CA i paproszków, które zaplątały się jakoś od wewnątrz. Myślę, ze jak pomaluję ramy owiewki, to będzie wyglądało bardzo dobrze. Teraz efekt psuje widok szpachlówki, kleju itd. I obyło się bez sidoluxu! Przepoleruję to jeszcze kilka razy w różnych kierunkach przed malowaniem, żeby pozbyć się mikro rys. Dziękuję raz jeszcze, jestem w siódmym niebie wiedząc, że wybroniłem się jakoś z podbramkowej sytuacji z tą owiewką.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lucas HS

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 19 lipca 2010, 18:36

Yyyy, no efekt polerki zdecydowanie przekonuje.

Przy okazji - dobra pasta polerska jest też bardzo pomocna - przekonałem się o tym kiedy zamieniłem Colgate na drobną pastę Tamiyi.
Gdyby natomiast komuś nie chciało sie wstawać z fotela żeby dymać 20km do sklepu lakierniczego, to do finalnych etapów polerowania można zamiast papieru ~2000-3000 użyc ciasno zwiniętego papieru gazetowego.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » poniedziałek, 19 lipca 2010, 18:41

Jakoś tak się składa, że dokonania kolegi Łukasza są dla mnie inspirujące, a zwłaszcza jego B-2 <-)). Skoro Łukasz mógł wytłoczyć kabinkę to ja też, skoro mógł ja przeszlifować, to i ja przeszlifuję ,-)).
amen
spiton

Postprzez Lucas HS » poniedziałek, 19 lipca 2010, 20:12

Dzięki ludzie, dzięki Sebastian!
Gwoli ścisłości. Owiewka, która zamontowana jest w modelu, to zamówiona przez maila dodatkowa cześć od Testorsa, czyli gruba na te dwa milimetry. Tłoczonej nie odważyłbym się szlifować, bo od razu by się oderwała. Pamiętajmy, że owiewka w B-2 ma kształt rozwijalny więc wytłoczona jest baaardzo wiotka. Dlatego zdecydowałem się na oryginał.
Obrazek
Lucas HS

Postprzez spiton » poniedziałek, 19 lipca 2010, 20:17

Właśnie zacząłem Dorniera Do-17 E(albo F) i podstawa koncepcji zrobienia tego modelu jest wyszlifowanie przezroczystego nosa. Zacząłem go jak zobaczyłem efekt twojego szlifowania ,-)).
spiton

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 19 lipca 2010, 20:39

spiton napisał(a):Właśnie zacząłem Dorniera Do-17 E(albo F) i podstawa koncepcji zrobienia tego modelu jest wyszlifowanie przezroczystego nosa. Zacząłem go jak zobaczyłem efekt twojego szlifowania ,-)).

Sebastian, wydaje mi się, że to nie jest dobra koncepcja. Akurat w przypadku Dorniera, z powodu konstrukcji nosa lepiej zastosować vacu. Do szlifowania nadają się raczej grube "szybki", obłych kształtach i dobrej przejrzystości, tak jak w tym B-2, czy moim Invaderze. Poza tym nosa od środka raczej nie wyszlifujesz, tylko z zewnątrz. Więc będzie problem z pasowaniem takiej "pocienionej" szybki. Przepraszam za wtręt nie na temat B-2. :oops:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 lipca 2010, 20:46 przez K.Y.Czart, łącznie edytowano 1 raz
K.Y.Czart

Postprzez spiton » poniedziałek, 19 lipca 2010, 20:43

Założę wątek, to chętnie przegadam tam z Tobą tą kwestię ,-))
spiton

Postprzez Lucas HS » poniedziałek, 19 lipca 2010, 21:02

Żaden problem Czarcie, zasady są po to by je łamać. ;-)
Też Spitonie myslę, ze vacu będzie lepsze. Ale jak chcesz sobie po polerować to kup sobie B-2 :))
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Lucas HS » poniedziałek, 26 lipca 2010, 01:09

Ok, wróciłem z wakacji i zabrałem się za B-2. Owiewkę wypolerowałem ponownie, zamaskowałem i pomalowałem model tam gdzie trza było. Okazało się, że po zdjęciu maskowania zszedł wosk, który fajnie nabłyszczał powierzchnię. Trzeba będzie więc to zgrubnie zamaskować, psiknąć model lakierem matowym, wypolerować i pędzelkiem ramy oszklenia zmatowić. Granice ram jeszcze podretuszuję wykałaczką, żeby były proste i równe. Jestem bardzo zadowolony z efektu, bo z czegoś takiego:
Obrazek

Wybrnąłem do tego i po polerce będzie jeszcze lepiej:
Obrazek
Obrazek

Widoczek dla ukazania rozmiarów modelu:
Obrazek

Oraz obecne miejsce zamieszkania Ducha [nie, korsarz nie jest na zimowej podstawce. To tylko biały podkład przed jej pomalowaniem]:
Obrazek

I tak na marginesie. To czym zajmuję się, kiedy nie kleję. Warto zwrócić uwagę na opisy, tłumaczą one pewne niedoskonałości jak i zamysł. Ten akurat dzisiejszy:
http://www.youtube.com/user/LucasStrat# ... 0Zg7og1Mdk

Pozdrawiam!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Slash » poniedziałek, 26 lipca 2010, 07:59

Nooo... w końcu zabrałeś się za jakąś ciekawą tematykę. Idzie bardzo dobrze. :mrgreen:

Aaa model, model skończ w końcu :lol: ;o)
Slash

Postprzez Lucas HS » niedziela, 26 września 2010, 18:27

Ducha odłożyłem na półkę i znów do niego wróciłem wczoraj Smile
Wkleiłem osłony podwozia głównego. Chcę go skończyć w tym tygodniu i zawieźć do Warszawy na konkurs. Ew. nie zrobię pokryw komory bombowej - bo te będą robione od podstaw. No ale zobaczymy.
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Jaho63 » niedziela, 26 września 2010, 18:52

Oszklenie wyszło unglałblich.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat