Panther G MAN - ostatnia seria

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Panther G MAN - ostatnia seria

Postprzez author21 » środa, 21 lipca 2010, 08:18

Mam pytanie, czy poza dwubarwnymi panterami "421 i 411" z 11 dywizji panzernej , z ostatnimi kołami jezdnymi metalowymi ma ktoś może jakieś zdjęcia tego typu wozu. Widziałem kilka, ale kamuflaż jest nie do rozszyrowania. Na zdjęciach też widać,że ten rodzaj podwozia zmontowany był z różnymi rodzajami wieży : nowe, stare jarzmo, podstawa (szyna) pod MG lub jej brak, uchwyty na maskowanie na wieży, lub ich brak, haki na zapasowe gąsienice lub ich brak. Chyba w tym temacie trochę można pofantazjować. Niemniej szukam każdej informacji na temat tych ostatnich panter.
author21

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Panther G MAN - ostatnia seria

Postprzez materiusz66 » środa, 21 lipca 2010, 13:31

W dywizji HG była pantera nr. 101
Obrazek

Są też do niej kalki f-my Echelon
Obrazek

Jest też kilka zdjęć tej "wolnostojącej":
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może Ci się to przyda...
Zdjęcia znalezione kiedyś w necie.
materiusz66

Postprzez Patterson » środa, 21 lipca 2010, 13:41

Taka ostatnia to ona nie była bo po tej serii nadal produkowano , co prawda krótko, bo się wojna skończyła ale na taśmie stały nowe pojazdy.

Co do fantazji to też tak nie bardzo, bo one wbrew pozom były ujednolicone, zwłaszcza, że wyprodukowano ledwie 23 wozy z czego ja kojarzę fotki co najmniej 15 z nich, więc bardzo dużo.

Nie mam teraz dostępu do kompa, ale uchwyty na maskowanie to one miały wszystkie, z tym, że niektóre miały polowo pozawieszane dodatkowo pasy gąsienic na wieżach, a na niektórych fotografiach ciężko je dostrzec, ale są.

Co do drobnych różnić to na co najmniej 3 pojazdach widnieją te szyny pod MG34 na kopułce oraz na jednym tylko wozie wyraźnie widać stare kołyskowe jarzmo. Są to różnice wynikające z "czyszczenia" magazynów i odzysku części.

Co do kamuflaży, to te były rożne ze względu na fakt, że trafiły w różne rejony walk i kamuflaż nanoszony był polowo mimo iż była dyrektywa co do regulaminowego ich malowania w fabryce.

Co do wozów 421 i 411 to one były całe zielone z piaskowymi grubymi ostrokrawędziowymi plamami nanoszonymi prawdopodobnie pędzlem. Inna ciekawostka dotycząca wozu 421 to fakt, ze widnieją dwie fotki przedstawiające diametralnie różny stan wozu. Jedno zdjęcie pochodzi z poddania się całej jednostki gdzie te dwa wozy uroczyście zostały przekazane Aliantom, oraz druga fotka, gdzie panthera została doszczętnie zniszczona i na wraku osadzona jest dokładnie taka sama wieża z tym samym numerem tetycznym, niestety nie da się porównać czy to ta sama wieża, bo widziana jest z dwóch różnych stron, co rodzi przypuszczenie, ze mogła być jeszcze jedna Panthera co dziwne w tym samym malowaniu o tym samym numerze 421, bo raczej bardzo mało prawdopodobne, jest, ze Panthera 421 którą uzyskali Amerykanie wraz z wozem 411 została wysadzona.
Patterson

rpm2

Postprzez mnowogro » środa, 21 lipca 2010, 15:44

Bardzo fajny wątek, podczytuję - gdyż niedługo powinna się pojawić taka panterka z Dragona :)
mnowogro

Postprzez author21 » czwartek, 22 lipca 2010, 08:41

Czyli można założyć malowanie zielone z naniesionymi plamami w kolorze minii i dunkelgelb ? Albo zielonu + plamy z minii (malowanie pudełkowe Dragona - podawane jako front wschodni z małym czarnym numerem "121"na wieży) ? Zdjęć trochę tez widziałem, ale koloru mozna się jedynie domyslić ?

Chę zrobić jakąs inna niż 421 bo taką już mam. Okazyjnie mi wpadł w ręce ten model (100 zł w Allegro) i robię druga z tej serii. To już będzie 8 pantera jaką wykonuje.

Patterson, czy takie malowanie jak ta twoja pantera z noktowizorami było stosowane powrzechnie ? (wężyki minia + dunkelgelb)?
author21

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste