Amerykański Bf-109G-2

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Amerykański Bf-109G-2

Postprzez Chudziutki » wtorek, 20 lipca 2010, 17:06

Jakieś 10 lat temu w moje łapy wpadł model "stodziewiątki" Hobbcraftu do którego dołączone były ikalkomanie z oznaczeniami tej maszyny:
Obrazek
Niestety model kilka lat temu opchnąłem na allegro czego teraz bardzo żałuję.
Troszkę pogooglowałem i znalazłem jeszcze kilka zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Niedługo zabieram się za budowę modelu Hasegawy i planuje go wykonać go w tym malowaniu, (mam na myśli oczywiście maszynę bez numeru "x 8 * 7" i bez godła pod kabiną pilota). Ale niestety mam kilka wątpliwości które, mam nadzieję, ktoś pomorze mi rozwiać:
* czy spód samolotu w całości został przemalowany na żółto?
* znaki rozpoznawcze początkowo były tylko na górnej powierzchni prawego i dolnej lewego skrzydła. Na pierwszej kolorowej fotce wydaje mi się, że widzę cienką żółtą obwódkę wokół znaku na prawym skrzydle- czy mam rację?
* kolor śmigła- czy zostało ono przemalowane na czarno z żółtymi końcówkami czy po prostu domalowano je na oryginalny niemiecki lakier? I z tego co widzę to końcówki na żółto były pomalowane tylko z jednej strony łopat.
* ślady zamalowania krzyży na skrzydłach- a właściwie ich brak bo jakoś na zdjęciach się nie mogę ich dopatrzeć. Myślałem, że te plamy Olivedrab zakrywają niemieckie oznaczenia ale czy to możliwe żeby były one umiejscowione tak blisko kadłuba?
Może ktoś ma zdjęcia oryginału w niemieckiej służbie?

Byłbym wdzięczny za pomoc
Pzdr.
Chudziutki

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Amerykański Bf-109G-2

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 20 lipca 2010, 18:11

Chudziutki napisał(a):Może ktoś ma zdjęcia oryginału w niemieckiej służbie?

Gdzieś miałem dużą fotkę, a tak 'na szybko' tylko miniaturka (z dodatkowym do Twojej ostatniej, kolorowej fotki potwierdzeniem, że '14' to kolejny numer jeszcze w jednostce niemieckiej):
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bf_109G_Tunesien_1Mrz1943.jpg

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez hacz » wtorek, 20 lipca 2010, 19:44

Mam te kalki, a całkiem niedawno dokupiłem do nich blachę i model Hasegawy. Ja zrobię #8/7.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Kuba P. » wtorek, 20 lipca 2010, 21:43

Malutka uwaga, Irmgard to G-2/R2 Trop, W.Nr. 10605. Samolot z wyposażeniem fotorozpoznawczym (jedna kamera do zdjęć pionowych za zbiornikiem paliwa). Pod kadłubem była osłona okna obiektywu kamery.

Tu powiększone zdjęcie gdzie to widać:

http://messerschmitt-bf109.de/display.p ... nummer=425

na tej stronie poszukaj po numerze seryjnym i trafisz kilka zdjęć. Ja mam jeszcze jedno czy dwa inne niż tu pokazane ale wiele nowego nie wnoszą.
Jakby coś było niejasne - pytaj.
Kuba P.

Postprzez Chudziutki » środa, 21 lipca 2010, 15:02

Dzięki za linka Kuba :) Ale nadal niejasne dla mnie jest to:
Chudziutki napisał(a):* czy spód samolotu w całości został przemalowany na żółto?
* znaki rozpoznawcze początkowo były tylko na górnej powierzchni prawego i dolnej lewego skrzydła. Na pierwszej kolorowej fotce wydaje mi się, że widzę cienką żółtą obwódkę wokół znaku na prawym skrzydle- czy mam rację?
* kolor śmigła- czy zostało ono przemalowane na czarno z żółtymi końcówkami czy po prostu domalowano je na oryginalny niemiecki lakier? I z tego co widzę to końcówki na żółto były pomalowane tylko z jednej strony łopat.
Chudziutki

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste