Pancerka DAK'u - kolorystyka

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pancerka DAK'u - kolorystyka

Postprzez puredee » piątek, 23 lipca 2010, 13:05

Na początek chiałbym się przywitać, jestem na Waszym forum nowicjuszem, nie wiem zatem czy dobrze umiejscawiam ten wątek, jakby co proszę o przeniesienie do odpowiedniej części forum.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zebranie i pomalowanie pojazdów pancernych Afrika Korps w skali 1:72 w szczególności z początków walk w Afryce - 5 Lekkiej Dywizji, z tego co udało mi się wyszukać w Internecie to główne pojazdy z tego okresu to: Panzer I (Twin MGs), Panzer II (20mm), Panzer III (all with 50 mm L/42 gun), Panzer IV (with short-barrelled 75mm L/24 gun), Kl.Pz.Bef.Wg, Gr.Pz.Bef.Wg., rzecz w tym, że nie wiem jakich kolorów powinienem użyć do ich pomalowania - czy ktoś z Was mógły podać mi niezbędne minimum w palecie Vallejo (lub innych akryli - przyzwyczajnie malarza figurkowego) do malowania pancerki i umundurowania Afrika Korps? Pozdrawiam i z góry dziękuję.
puredee

Reklama

Re: Pancerka DAK'u - kolorystyka

Postprzez Sherman » piątek, 23 lipca 2010, 13:17

Witaj, teraz to także Twoje forum ;o)
Interesują Cię jak się domyślam pojazdy w malowaniu europejskim ( Panzer Grau ) przemalowane na miejscu w barwy pustynne. Tutaj pole do popisu jest szerokie gdyż pojazdy malowano czym popadło, zwłaszcza efektowne były pojazdy malowane błotem piaskowym ( z dodatkiem oleju ), które to "malowanie" łatwo się wycierało, rysowało odsłaniając bazowy szary kolor. Do tego stosowano farby włoskie i zdobyczne brytyjskie, więc śmiało możesz stosować różne odcienie piaskowego. Ze względu na szybkie płowienie farb na słońcu po kilku tyg kolor pojazdu mógł mocno się różnić od fabrycznego więc dość swobodnie możesz dobierać barwy na oko.

Jakie modele masz/planujesz zakupić?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez klajus » piątek, 23 lipca 2010, 13:25

Sherman napisał(a):zwłaszcza efektowne były pojazdy malowane błotem piaskowym ( z dodatkiem oleju ), które to "malowanie" łatwo się wycierało, rysowało odsłaniając bazowy szary kolor

Może wyjdę na idiotę, ale nigdy się z taką informacją nie spotkałem.
Masz jakąś referencję do tego stwierdzenia?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Sherman » piątek, 23 lipca 2010, 13:44

klajus napisał(a):Może wyjdę na idiotę, ale nigdy się z taką informacją nie spotkałem.
Masz jakąś referencję do tego stwierdzenia?

Choćby Panzer Colors ( Pierwszy tom, wyd Arms & Armour ). Są tam nawet zdjęcia jak Niemcy mażą błotkiem jakiegoś Sd-ka. Wieczorem będę miał dostęp do książki i skanera to wkleję jeśli chcesz.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez klajus » piątek, 23 lipca 2010, 13:47

Świetnie! Człowiek uczy się całe życie... dzięki!
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 23 lipca 2010, 14:07

Sherman napisał(a):Są tam nawet zdjęcia jak Niemcy mażą błotkiem jakiegoś Sd-ka.

Sd.Kfz. 9 'muschi'?

Błotne kamuflaze spotkać można na wszystkich frontach, jednak głownie na pojazdach zaplecza- ciężarówkach, transporterach itp.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Sherman » piątek, 23 lipca 2010, 14:09

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Sherman napisał(a):Są tam nawet zdjęcia jak Niemcy mażą błotkiem jakiegoś Sd-ka.

Sd.Kfz. 9 'muschi'?

Też jakiś widziałem, ale chyba w Squadronie. W PC jest jakiś 8mio kołowiec z materacem, znane zdjęcie w sumie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » piątek, 23 lipca 2010, 14:22

Do tego dochodziły farby lotnicze RLM. A na to wszystko solidna warstwa kurzu. Pole do popisu jest bardzo bardzo szerokie. Pamiętaj jednak, że gdzieś od początków 1942 roku sprzęt do Afryki szedł malowany fabrycznie na brązowo-piaskowy, a na miejscu był czasami jeszcze nanoszony kamuflaż. Niemniej jednak malowania DAK to duże pole do popisu (oczywiście w granicach rozsądku).
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mnowogro » piątek, 23 lipca 2010, 14:35

Fotki z malowania błotem esdeka możesz obejrzeć np tu:
viewtopic.php?f=169&t=9099

Kolorystyka - baw się kolorem :) jeśli użyjesz tylko jednej barwy nie mieszając jej z innymi - efekt będzie fajny, ale spróbuj się zabawić w jej lekkie modyfikowanie - tu ciemniej, tam jaśniej.
mnowogro

Postprzez puredee » poniedziałek, 26 lipca 2010, 12:43

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, trochę pogrzebałem i wykombinowałem że na pocżątek zakupię takie farby : Vallejo Desert Yellow, Biege i German Grey oraz ten model Pz. Kpfw. I Ausf. B Italeri 7042, mam nadzieję że nie jest za trudny dla początkującego (ostatnio sklejałem takie modele 15 lat temu!). Podpowiedzcie jeszcze co zakupić żeby go trochę okurzyć i opiaskować? Pozdrawiam
puredee

Postprzez Panzer » poniedziałek, 26 lipca 2010, 12:50

Zależy, czy wracasz do hobby na dłużej i jesteś zdeterminowany. Jeżeli tak to kup pigmenty MIG Productions, Vallejo albo Agamy. Jeżeli nie to kup w sklepie dla plastyków suche pastele i przed zastosowaniem zetrzyj na proszek np. na drobnym sitku.

PS. ad Moderatorów
Chyba trzeba temat przerzucić do trochę innego działu :)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 26 lipca 2010, 13:03

Jako pierwszego modelu na powrót nie polecam Italerki - mały i niezbyt precyzyjny model, gąski też dają w dupę. Poszukaj czegoś z Revella (szczególnie FAMO) albo Dragona. Warto się skonsultować przed ostatecznym wyborem. Pigmenty polecam CMK, ale ciężko dostać. W Model Hit powinni mieć.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Sherman » poniedziałek, 26 lipca 2010, 13:19

Faktycznie stara Italerk na początek to nie jest to. Z modeli tej firmy poleciłbym Ci raczej Sd.kfz. 231 bo to nowy model, dość prosty i ładnie zrobiony. Poszukaj może Sd.kfz.251/C Dragona. Nawet jeśli kalek do 5 Dywizji Lekkiej nie ma to może coś u forumowiczów się znajdzie. A może jakiś 8mio kołowiec Rodena?

A pigmenty/pastele ze sklepu dla plastyków warto mieć nawet zajmując się modelami na dłużej :-> są zdecydowanie korzystniejsze cenowo od firmowanych przez firmy modelarskie, a paleta kolorów jest spora :)

Pzdr
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez puredee » poniedziałek, 26 lipca 2010, 13:42

Ok, to proszę zasugerujcie coś na początek łatwiejszego, niezbyt drogiego, i żeby wpasowało się w 5 LD, rozumiem że farby ok?
puredee

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 26 lipca 2010, 14:05

Nie wiem na ile Ci się to w jednostkę wpasuje, ale Famo będzie idealne.

Tomek
Tomek Hejmo

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat