BA-64, Miniart 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

BA-64, Miniart 1:35

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 24 lipca 2010, 23:21

Mam nadzieję, że między kłótniami frajdolarzy i śrubkowców, dyskusjami o vintage, virgins i innych na "v", i innych, niezwykle pożytecznych i twórczych wymian poglądów i doświadczeń ktoś znajdzie czas, żeby tu choćby zerknąć. Bo jakoś się nie widzę strzelającego focha i uciekającego na tajne superfora.

Model Miniartu to popularna Baśka okraszona krzyżami zdobywców - producent daje 4 malowania, 2 oryginalne zielone, jedno żółte i jedno w białym kamuflażu. Wybrałem żółte z myślą o ciekawym kontraście żółty + zielony oraz przez jednostkę - jedna z dwóch ustalonych (drugie zimowe).

Budowa przebiegła w miarę bezproblemowo, najpierw wnętrze, szczątkowo wyposażone, później reszta detali na zewnątrz. W moim egzemplarzu była skrzywiona góra kadłuba w przedniej części, ale CA dało radę ;o) Po sklejeniu połówek model wymaga nieco szpachli na łączeniach, ale to kosmetyczne poprawki, należy jednak uważać, aby nie zeszlifować spawów. Dość spore szpary wychodzą przy drzwiach - wycięcie w górnej części kadłuba jest szersze niż w dolnej. Trzeba sobie tego przypilnować, bo później może być problem z ładnym poprawieniem tego. U mnie niestety jedno wylazło po malowaniu :x mimo oględzin kilkukrotnych po podkładzie.

Kalkomanie są w miarę dobrej jakości, dobrze reagują na płyny Gunze. Mają jednak niezbyt dokładny wydruk, czasami wychodzą na boki, a zestaw kalek na przód jest dosłownie na styk - ja nie przymierzyłem i później kombinowałem jak zmieścić, co skończyło się zejściem kawałka farby. Krzyż na prawej burcie ma krzywe ramiona, ale mam nadzieję, że po olejach jakoś się to ukryje. O godle z przodu już wiem, nie wiem za to, gdzie miałem głowę w czasie nakładania...

Malowałem na dwa razy (wakacje, umiejętności wzięły wolne...), za drugim razem model po wyschnięciu okazał się beżowy... Więc wziąłem kanarkowożółtą olejną i wtarłem na sucho w matowy akryl :D

Dość ględzenia, czas na zdjęcia :)

Większość odprysków ciapana pędzlem...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tomek
Tomek Hejmo

Reklama

Re: BA-64, Miniart 1:35

Postprzez Patterson » sobota, 24 lipca 2010, 23:41

Fajna baza wyszła, czekam na postępy z obijania. :)
Patterson

rpm2

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 24 lipca 2010, 23:45

Dzięki :) Odpryski będą najtrudniejsze, chcę uzyskać ciekawe efekty, ale bez zdziwiania i przeładowania.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Enigma » niedziela, 25 lipca 2010, 06:05

Te kalki trochę krzywe fakt, ale może warto było nad nimi trochę popracować przed nałożeniem i np. poprzycinać je trochę( krzyże), hę?
Enigma

Postprzez Paweł Czarnocki » niedziela, 25 lipca 2010, 11:53

Ale się uwinąłeś. Szkoda, że nie było żadnych fotek z budowy. Pomimo, że w niemieckich barwach to zapowiada się interesująco.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 25 lipca 2010, 12:10

Było krzyże dociąć, z jednym tak zrobiłem, a reszta się wyraźnie tego nie domagała. Mądry po szkodzie. Krzywulca z prawej strony już nie ma, znalazłem resztki kalek z Emila, dzisiaj będę poprawiał. Pawełku, bardzo szybko się go kleiło, a ja miałem lenia na fotki :->

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 25 lipca 2010, 16:17

Fajnie jest...

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez rollingstones » niedziela, 25 lipca 2010, 19:48

O jaki fajny - tych obić to teraz gąbeczką nastukaj takich drobniusieńkich
płotka
rollingstones

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 25 lipca 2010, 20:56

Zamiast bawić się z kalkami możesz przecież namalować wzory ;o)
Piotr Koperski

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 25 lipca 2010, 21:03

Dzięki Danielu i Sebku :) Gąbeczką zawsze przeginam, muszę jeszcze pomyśleć co i jak i udoskonalić umiejętności poza modelem ;o) Te które są teraz tak naprawdę są już malutkie, zdjęcie bardzo mocno powiększa. W maski mi się nie chciało babrać, a szablony Abera nie mają aż tak dużych krzyży.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 25 lipca 2010, 22:44

Nie marudź, tylko pobaw się gąbką. Najlepiej jakimś brązowo-rdzawym kolorkiem ;)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez spiton » niedziela, 25 lipca 2010, 23:38

Fajny samochodzik i bardzo fajne foty.
spiton

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat