MACK NO Wespe II Korpus Polski 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: MACK NO Wespe II Korpus Polski 1/72

Postprzez bartek piękoś » niedziela, 29 listopada 2009, 20:55

Bardzo fajna ziemia!
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Reklama

Postprzez mysiek13 » wtorek, 1 grudnia 2009, 18:24

Dzięki za miłe oceny. "Popigmentowałem" teren jak radził Seb, ale nie widać tego na fotkach ( mistrzem oświetlenia nie jestem :( ) "Woda" z Vallejo wyciekała mi 2 razy :evil: , ale w końcu uszczelniłem plasteliną i się nie wylała. Wyszła dość ciemna, ale i tak jak na pierwszą próbę jestem zadowolony :P .

Obrazek

Obrazek

Również bruk i murek dostały kolorki i pigment, wstępnie z modelami wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz czas na detale i dopieszczanie, co radzicie dodać na terenie obok krzaków?
Pozdro Michał
mysiek13

Postprzez bartek piękoś » wtorek, 1 grudnia 2009, 19:11

Zdjęcia faktycznie troszkę nie teges.
Mam przeczucie że na żywo to wygląda extra!
bartek piękoś

Postprzez matejson » wtorek, 1 grudnia 2009, 19:28

No miejsca sporo...walnij jakiś płotek, murek z kamienia, słup telegraficzny...przydałoby się kilku amerykanów postawić. A może jakieś zwierzątka z pobliskiego gospodarstwa i paru cywili :?:
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Modelarz » wtorek, 1 grudnia 2009, 19:34

Proponowałbym w balansie kolorów dodać niebieskiego i się fotki od razu odżółcą. Robisz zapewne zdjęcia w sztucznym żółtym świetle i dlatego tak wychodzi.

A teraz do rzeczy: kolory kolorami ale dłubanina bardzo mi się podoba. Jeśli chciałbyś wolne miejsca w narożnikach zagospodarować to musiałbyś tam upchnąć coś małego, żeby głównego bohatera z armatą nie przytłoczyło. Drzewko... lepiej kilku pilnujących drogi żołnierzy, jeepa etc.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez mysiek13 » wtorek, 1 grudnia 2009, 20:11

Bartku na żywo wygląda wg mnie lepiej, chyba będzie wystawiane w Bytomiu to możesz zobaczyć albo wpaść do mnie do Dąbrowy na browarka i pogwarki ;o)

Dzięki Marku za poradę z obróbka fotek -teraz lepiej ? :D

Obrazek

Obrazek

A co radzicie razem z Mateuszem brzmi ciekawe, chyba dołożę zwierzęta ( może kozy albo cos podobnego z biednej Italii, albo ze 2 - 3 drzewka). Albo małe obozowisko - namiot i kilku siedzących żołnierzy?
mysiek13

Postprzez Modelarz » wtorek, 1 grudnia 2009, 20:38

Jeszcze, jeszcze! Ja bym nawet tak zrobił:
Obrazek
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez bartek piękoś » wtorek, 1 grudnia 2009, 23:34

Modelarz napisał(a):Ja bym nawet tak zrobił:

I zrobiłbyś dobrze! Od razu wygląda bardziej realistycznie. I widać jak jest dopracowany.
mysiek13 napisał(a):możesz zobaczyć albo wpaść do mnie do Dąbrowy na browarka i pogwarki

A chętnie! Jak się tylko nadarzy okazja :)
bartek piękoś

Postprzez GrzeM » wtorek, 27 lipca 2010, 15:46

Nadal uważam, że jest piękny, i że zasługuje na wymianę lufy.
Tu jest fotka, widać dokładnie, o co mi chodzi:
http://data3.primeportal.net/artillery/dieter_krause/155mm_long_tom/images/155mm_long_tom_11_of_48.jpg
GrzeM

Postprzez Patterson » wtorek, 27 lipca 2010, 16:11

A to jest Vallejo still water? Wyszło całkiem fajnie. :)
Patterson

rpm2

Postprzez spiton » wtorek, 27 lipca 2010, 16:48

To moja wersja zdjęcia ,-))
Obrazek
A diorama bardzo fajna(totalnie niekonkretne stwierdzenie,-).
spiton

Postprzez mysiek13 » środa, 28 lipca 2010, 08:15

Witam Szanownych Panów :) Co wyście się tak obudzili z dawno zakurzonym tematem Macka :twisted: "woda" to rzeczywiście Vallejo Still Water, kładziona na 3 warstwy. 1. zabarwiona kropelką niebieskiego Vallejo, 2. zabarwiona minimalnie błękitem a 3. bez dodatku farby. Z farbami trzeba uważać i dodawać minimalne ilości bo bardzo mocno zabarwiają Still Water. Warstwy kładzione tak że każda kolejna szła na lekko spolimeryzowaną poprzednią - nie wymieszały się całkowicie a delikatnie przeniknęły - bardzo fajny efekt, ale niewidoczny na moich fotkach :x Oczywiście na Vallejo Water trzeba szalenie uważać i uszczelniać diorame bo bardzo łatwo wypływa każdą szczelinką i po 15 minutach możecie go zbierać szmatką z biurka, podłogi albo dywanu :P

Co do lufy to jak znajdę cos odpowiedniego to ją wymienię, jak juz kilkukrotnie pisałem cały Long Tom Hasegawy jest do wymiany, praktycznie trzeba wywalić 90% modelu :evil: A teraz pracuję nad 2 dioramkami Holandia 44 z 1.Dyw. Panc. ( 2x Sherman IIA, Half Track, Bedford QLD i Bofors 40mm, jeep, Leyland Retriever i inne)i Włochami 44/45 - baza remontowa II KP ( Studebacker, Mack Wrecker, jeepy, Chevy C15 ...) więc mam co robić, poza tym za miesiąc pierwsze dziecko się rodzi i mam przeprowadzkę do nowego mieszkania, pracę i inne zabawy, więc wybaczcie że nie daję warsztatu a wymiana lufy schodzi na plan bardzo najdalszy :lol: .

Pozdro
Michał
mysiek13

Postprzez Panzer » środa, 28 lipca 2010, 09:30

mysiek13 -> do Ciebie mam prośbę: o ile pamiętam robiłeś ostatnio projekt z II Korpusu Polskiego. Szukam dobrych zdjęć Valentine w polskim malowaniu z czasu szkolenia w Palestynie lub Egipcie. Masz coś może? Póki co znalazłem tylko zdjęcia umieszczone w NAC.

To z mojego wątku skopiowałem, bo tam do następnej aktualizacji pewnie mało kto zajrzy :D
Możesz wspomóc?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mysiek13 » środa, 28 lipca 2010, 10:47

Czytałem w Twoim wątku i odpowiem Ci wieczorem jak przejrzę dokumentację, od razu niestety uprzedzam że wiekszość gazet juz mam pochowanych w pudłach i przez najbliższe 2-3 miesiące dostępu brak :? Poza tym nie za bardzo pamietam fotek Walentyny w polskim malowaniu, ale pamięć mam dobrą a niestety krótką :mrgreen: Ale książki i e-booki przejrzę. Może też pomocna być Ci ta strona o II KP, skarbnica ekstramalnie fajnych fotek :lol: :

http://www.cultura.marche.it/cultura/mo ... rder=id%3F
mysiek13

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat