T-62 Afganistan (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: T-62 Afganistan

Postprzez Jaho63 » piątek, 30 lipca 2010, 21:40

Sebastian, Twoje "krajobrazy" zawsze mi się podobały. Szczególnie ich tworzenie, bez pompy, ale z "Ręką Maradony". ;o)
Zawsze jak to oglądam, z zachwytem, myślę sobie: taak, pięknie, ale to jest duża skala.
Nie skusisz się, kiedy na wydłubanie czegoś podobnego w 72-ce? :P
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez rollingstones » sobota, 31 lipca 2010, 08:49

Jaho63 napisał(a):Nie skusisz się, kiedy na wydłubanie czegoś podobnego w 72-ce? :P

Wiesz raczej się nie skuszę - skala 1/35 idealnie wpasowuje się w mój gust. Dodatkowo mam całą masę dodatków fototrawionych, figur i bambetli. Wymiana skal wymaga też nabywania nowych rzeczy. Po za tym jest tyle fajnych modeli do zrobienia że, w połowie drogi z jednym już myślę o zakupie kolejnego. Choć n szczęście półkę magazynową mam bardzo krótką.
Na dziś tylko dwa pojazdy.Lepiej mi się pracuje jak magazyn jest malutki
płotka
rollingstones

Postprzez kapral » sobota, 31 lipca 2010, 11:52

Wspaniale Seba :!: Jest klimat. Będzie Afgan jak się patrzy. No i te figurasy :).
kapral

Postprzez Jaho63 » sobota, 31 lipca 2010, 14:24

rollingstones napisał(a):Wiesz raczej się nie skuszę

Nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby Cię namawiać na zmianę skali. Raczej myślałem o zrobieniu "czegoś" w ramach... a z resztą, nie ważne.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Modelarz » sobota, 31 lipca 2010, 18:21

Choć na szczęście półkę magazynową mam bardzo krótką. Na dziś tylko dwa pojazdy.Lepiej mi się pracuje jak magazyn jest malutki

Strasznie mi się podoba takie podejście, do tego chyba trzeba dojrzeć. Mnie to zawsze korciło, żeby kilka modeli na raz robić i tym sposobem z żadnym nie zmierzałem ku końcowi... a malutki magazyn pomaga, bo modelarza nie przygniata.

Tylko ta scenka już w tej chwili się nie nadaje do S-F bo jest za bardzo realistyczna, chyba, że tam jakieś UFO wyląduje albo fioletowi soldaci bez głów będą chodzić - zobaczymy.

Jeden babol dot. T-62 chcąc nie chcąc dostrzegłem, waham się czy go wytknąć, jeśli chcesz to wytknę (jego naprawa wymaga trochę roboty).

A na 72-kę się nie przenoś, bo porządnego T-62 w niej nie uświadczysz, chyba że sam Trumpeter kiedyś go wyda (i na 90% potraktuje detale po macoszemu).

Podsumowanie: Ty to masz, rollingstones, smykałkę - efekt na bank będzie widowiskowy.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez rollingstones » sobota, 31 lipca 2010, 18:26

Modelarzu wytknij -przyda się do drugiego którego będę robił - tu nic nie poprawiam dlatego to projekt S-F
Kapral - najśmieszniejsze jest jak przymierzyłem figurę to z tą podkuloną nogą - położyłem na tym kamieniu i nawet nie musiałem nic szlifować - siadła jak by pod nią był kamień ukształtowany
Małymi kroczkami do przodu.
Dziś zrobiłem najtrudniejszą część dioramy czyli ramki. Nie lubię tego robić. Wykorzystałem jak zwykle balsę i klej do styropianu. Trzeba tylko pamiętać aby robić to czysto - klej nie może znajdować się na balsie od zewnętrznej strony ponieważ później te miejsca się nie zabejcują.
Z uwagi na fakt że kolorystyka terenu jest ustalona nałożyłem bazę pigmentów. jak zwykle wysypałem kilka piaskowych kolorów potem taki miks nałożyłem za pomocą pędzla na model. Potem utrwaliłem to białym duchem. Proces schnięcia przyśpieszyłem suszarką. Po wyschnięciu nadmiar rozprowadziłem suchymi pędzelkami. Następnie za pomocą chleba - z świeżego chleba robię gumkę do ścierania ugniatając go w palcach, pościerałem pigment aby zróżnicować powierzchnię dodatkowo. Idę robić dalej

Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez donalyah00 » sobota, 31 lipca 2010, 18:45

Pięknie to wygląda. Jedna rzecz: podejrzewam, że przednie dekle obu promienników IR były plastikowe. Nawet jeżeli były pomalowane tą samą farbą co reszta czołgu, wydaje mi się, że powinny wypłowieć trochę inaczej niż metalowe elementy. Ta sama uwaga do brezentowej osłony lufy. Podejrzewam, że będziesz to jeszcze podmalowywał - piszę aby nie umknęło.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez rollingstones » niedziela, 1 sierpnia 2010, 16:56

Czeka mnie jeszcze tak jak piszesz kilka podmalunków ale zrobię je w po niedzieli - pędzle mam liche i muszę kupić kilka świeżych. Dzięki za czujność ;o)
Dziś rano zrobiłem bazę dioramy do końca, Czas teraz na naklejanie pojedynczych kamyczków oraz prace pigmentami.
Najpierw zajmę się jednak kołami - muszę namalować na nich trochę odprysków, oraz wycieków oleju. Jutro może też zrobię gąsienice i wkleję czołg. Jego górą zajmę się jak już będzie przytwierdzony do winiety.
Koła zostawiłem sobie na teraz po pigmentowaniu z bardzo prozaicznego powodu-odpryski namaluję tu gdzie je widać po usunięciu pigmentu - taka oszczędność czasu.
Obrazek

Jednocześnie miło zauważyć że mój wątek w dziale S-F jest absolutnym liderem w liczbie oglądających.
płotka
rollingstones

Postprzez Patterson » niedziela, 1 sierpnia 2010, 17:06

Ty to idź do tych kamieniołomów, nałupaj tego urobku i sprzedawaj jako zestawy do Afganistanu. Jak kiedyś będziesz mi coś może znowu wysyłał to mi napakuj tych kamuli i sypkiego. :P
Patterson

rpm2

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 1 sierpnia 2010, 18:39

Piękna podstawka i świetny model!!! Fajnie dobrane figury, przewidujesz jakiegoś czołgistę we włazie?
Będziesz urozmaicał kolorystykę czołgu np. inny kolor zapasowych magazynków, beczek lub dodatkowych zbiorników paliwa?
Paweł Leszczyński

Postprzez rollingstones » niedziela, 1 sierpnia 2010, 22:12

Czołgistę przewiduje ale po za włazem. To będzie scenka z cyklu na stanowisku - a nie przemarsz.
Jest straszny problem z fajnymi figurami Rosjan. Już nic nie przemalowuje jeśli chodzi o to co pytasz. Mój aparat warije jak jest większa feria odcieni. A jest tam kolorowo - choć teraz pigmentuję. To ma być taka realistyczna praca, przez co może ucierpieć efektowność pojazdu. Zrobię sobie jakiś pojazd w stylu Wildera - ale wtedy odpada podstawka. Nie dopasuje się fajnie do terenu takiego stylu - przynajmniej ja jeszcze nie widziałem. Szczególnie mówię tu o pigmentach jako błoto
płotka
rollingstones

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 1 sierpnia 2010, 22:35

Wolę realizm niż efektowność :-) Choć w Twoim przypadku łączysz i jedno i drugie.
rollingstones napisał(a):Mój aparat warije jak jest większa feria odcieni.
Zapewne to tak jak z mundurami Rosjan we wcześniejszej Twojej dioramie.
rollingstones napisał(a):Zrobię sobie jakiś pojazd w stylu Wildera...
Jego ostatni KT w ogóle mi się nie podoba - wygląda jak cukierek :-|
Paweł Leszczyński

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 14:59

Super to wygląda!
Kuba P.

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 17:39

Dzięki chłopaki - dziś miałem wolne to wkleiłem czołg na dioramę. I przypigmentowałem ją
Muszę popoprawiać trochę jeszcze przy kołach, ubrudzić szkła od lamp, oraz zająć się wieżowym WKM.
Górę czołgu ubrudziłem kompromisowo. Tak aby było coś widać z tego co namalowałem a jednocześnie aby było to w miarę realnie. Taki kompromis. Pomalowałem tez dekielki od IR na taki ciemny zielony plastik - muszę je tylko trochę przybrudzić.
Obrazek
Obrazek
Teraz zajmę się terenem - powklejam jeszcze trochę drobnych kamieni aby teren zróżnicować mocniej.
płotka
rollingstones

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 19:02

Seba, do tego że ta dioramka będzie wymiatać nie mam wątpliwości, ciekawi mnie natomiast jakie drobne smaczki zapodasz, cos jak te karty rozsypane przy panterze...
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat