M-48A2 Revell 1/72 - Figury?

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M-48A2 Revell 1/72 - Figury?

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 7 sierpnia 2010, 00:04

Cześć,
w ramach eksperymentów wszelakich zaglądnąłem i tutaj :)
Na półce mam w/w modelik, chciałbym nawet zrobić z nim malutką scenkę - zawsze ciekaw byłem jak maluje się figurki krasnali:P
Samego modelu jeszcze nie zacząłem jako tako, ale zaśmiecić forum wypada pytaniem: Jaki mam wybór figur US z tego okresu? Widziałem coś revella i italeri - nie znalazłem niestety jak wyglądają one w ramkach, ktoś mógłby mi coś polecić?
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: M-48A2 Revell 1/72 - Figury?

Postprzez mnowogro » sobota, 7 sierpnia 2010, 00:06

To jest okres Vietnamu?

Jeśli coś bardziej współczesnego, to Preiser robi współczesnych amerykańskich Pancerniaków.
mnowogro

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 7 sierpnia 2010, 00:12

mnowogro napisał(a):To jest okres Vietnamu?

Jeśli coś bardziej współczesnego, to Preiser robi współczesnych amerykańskich Pancerniaków.

Ojej, zapomniałem dodać, oczywiście, że Wietnam. Preisera ofertę przeglądałem, ale nic adekwatnego nie znalazłem :(
A widać, że bardzo ładne te ichnie figury, coś takiego jakościowo dostać...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Slash » sobota, 7 sierpnia 2010, 00:23

Viet Nam ? Super. Figury w 72 maluje się raz przyjemnie, raz mniej. Kilka garści ich pomalowałem. I szczerze powiem, że najtrudniejsze i najbardziej irytujące było maksymalnie wintażowe ich malowanie. Czyli po prostu kolorowanie pojedynczymi kolorami poszczególnych części żołnierzyka. Natomiast malowanie ich drajbraszem to sama radość. W ogóle nie widać, gdy kolory "wychodzą poza linie". Ciekawy patent to też pokrycie całości czarnym i potem malowanie poszczególnych "pól" z założenia lekko niedokładnie. Tak aby pozostawał delikatny kontur pomiędzy kolorkami. Oczywiście czym innym będą 3-4 figury z czołgiem, a czym innym ich worek do łorgejmingu ;o)
Slash

Postprzez Modelarz » sobota, 7 sierpnia 2010, 10:45

Rozejrzyj się Adamie tutaj:
http://www.plasticsoldierreview.com

Pegasus robi Marines'ów z Vietnamu:
http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=936
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez mnowogro » sobota, 7 sierpnia 2010, 11:19

O, fajne wrzuty Modelarzu, dzięki :)

A tak BTW, Adam, miło Cię widzieć w tym dziale - bardzo szybko się rozwijasz w 35-tce, ciekaw jak by Ci się udał ten model w 72 :)
mnowogro

Postprzez hubert72 » sobota, 7 sierpnia 2010, 11:32

Amerykańską piechotę robiło CMK .Jest kilka zestawów między innymi piloci helikoptera ,armia Viet Congu oraz amerykańska piechota .W każdym z zestawów po trzy figury :mrgreen:
http://www.cmkkits.com/en/figures/index ... 9&fMaker=0
Obrazek
hubert72

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 7 sierpnia 2010, 11:51

mnowogro napisał(a):
A tak BTW, Adam, miło Cię widzieć w tym dziale - bardzo szybko się rozwijasz w 35-tce, ciekaw jak by Ci się udał ten model w 72 :)

Sam jestem ciekaw... chociaż w założeniu mam te same techniki co w trzypiątce to zobaczymy jak realia je zweryfikują. Spodziewałem się szczerze mowiąc jeszcze mniejszego stopnia zdetalowania modelu, więc nie jest źle.

Dzięki za linki!
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Sherman » sobota, 7 sierpnia 2010, 15:34

Jeśli chcesz robić model w malowaniu z Wietnamu to najlepiej wybrać malowanie USMC i dokupić wskazany przez Modelarza zestaw Pegasusa. Figurki są delikatne, drobne ze świetnie pomarszczonymi mundurami. Plastik jest przyjemny w obróbce, niektóre łapki lub el. ekwipunku są doklejane osobno by uniknąć typowych dla 72jki "zalanych" plastikiem przestrzeni. Alternatywą jest stary zestaw ESCI produkowany przez Italeri, ale to już stare figurki, bez polotu. Wymagają lekkiego dłubania a do tego naprawdę trzeba mieć chęć i cierpliwość. Poza tym są dość płaskie. Zestawy CMK odradzam, figurki są przeskalowane, ekwipunek dziwnie na nich wygląda. Z załogi czołgów Preisera da się wybrać kilka figurek które będą pasowały pod Wietnam i nie będą się gryzły z figurkami Pegasusa jeśli chodzi o wymiary. Pytanie tylko czy będziesz chciał aż tyle inwestować w ludziki ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:22

Czyli skuszę się chyba na Pegasusa, pod warunkiem jednym...
M48A2C w ogóle miały coś w Wietnamie do powiedzenia? Bo jeśli nie to będzie bez podstawki, nie chcę totalnego Sci-Fi robić...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Panzer » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 06:18

Adam poszukaj sobie pod linkiem wrzuconym przez modelarza figurek Caesar Miniatures. Nie wiem, czy oni mają stricte z Wietnamu, ale współcześniaków robią. Figurki ładne. Mam już dwa zestawy i bardzo mi się podobają, a plastik też miły w obróbce.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Sherman » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 14:33

Adam Obrębski napisał(a):M48A2C w ogóle miały coś w Wietnamie do powiedzenia?

Nie wiem czym A2C różni się od A2... ale A2 w ograniczonych ilościach w Wietnamie walczyły, choć w jednostkach kawalerii, czyli figurki Pegasusa odpadają.

Poczytaj, pooglądaj :arrow:
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?p=159111&sid=fecc9295de1b018c18a599f48f8350e2
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat