T-62 Afganistan (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: T-62 Afganistan

Postprzez Patterson » sobota, 7 sierpnia 2010, 12:03

A gdzie kupiłeś takie figurasy i broń? Raczej nieczęsto widuję taką tematykę. Zresztą widzę w ogóle dużo żywicznych wrzucasz, podziel się dobrym źródłem. :mrgreen:
Patterson

rpm2

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez rollingstones » niedziela, 8 sierpnia 2010, 16:59

Marcin musisz jeździć na zawody - zaopatrzysz się w żywicę za wszystkie czasy -a po za tym jest super atmosfera.
Figury gotowe - w całości malowane akrylami
Obrazek
Obrazek
pozdro
płotka
rollingstones

Postprzez uki761 » niedziela, 8 sierpnia 2010, 18:34

Mógłbyś chociaż kiepsko figury pomalować, ale widzę że i tu pola nie oddasz :mrgreen:
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Patterson » niedziela, 8 sierpnia 2010, 19:05

Figurasy glanc - lifecolorami?
Patterson

rpm2

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 8 sierpnia 2010, 19:22

Figury piękne! Może nie tak "modnie" wycieniowane, ale wyglądają bardzo realistycznie i jak dla mnie są idealne. Nie są też czyści jak by wyszli z koszar a odpowiednio ubrudzeni SUPER!
Teraz poproszę szybki opis ich malowania a szczególnie cieniowania - jeśli można prosić :-) Będę niezwykle wdzięczny.
Paweł Leszczyński

Postprzez mnowogro » niedziela, 8 sierpnia 2010, 19:52

To ja też zostawię ślad "wzdychania do tego malowania" ;)
A tak na poważnie, to bardzo podobają mi się odcienie tych zieleni, khaki i brązów.

Ciekaw jestem ile dajesz różnych odcieni (czy też pasków farby) na przejście pomiędzy maxymalnym cieniem-wgłębieniem a zupełną jasnością - wypukłością materiału?
I jak bardzo rozcieńczone dajesz wtedy kolory? Czy czekasz aż wyschną, czy też "mokre w niewyschnięte" ?

Figurki klasa! Pewnie można lepiej, ale i tyle ile widzę strasznie mi się podoba i wzbudza ciekawość jak tak się robi? :)

Pozdrawiam
mnowogro

Postprzez Michal » niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:19

Co do broni - mam wątpliwości co do środkowej. Jeżeli dobrze widzę jest to AK-74M, a te pojawiły się w 1991 roku. Ale fotka mała, może to i AK-74, trzeba by dokładnie obejrzeć.
Reszta broni pasuje jak najbardziej, i do okresu i do figurek (strzelec wyborowy któremu dałeś SWD ma właśnie do niego ładownice, dwaj pozostali mają ładownice do AK-74).
Michal

Postprzez ewpiga » niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:29

Mają bardzo brzydko pomalowane buty :(
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez spiton » niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:44

Skąd pomysł na te niebieskie kołnierze??
Bardzo fajnie wycieniowane mundury.
Natomiast jak zwykle nie powala mnie fakt, że czołg będzie świetnie wpasowany w teren, a figury mniej. Czemu nie przypudrujesz ich pigmentami podobnie jak sam czołg. Czyżby na mundurach nie osiadał kurz ??
spiton

Postprzez Kuba P. » niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:46

Wygląda świetnie! Pokazuj nam kolejne zdjęcia!
Kuba P.

Postprzez badger » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 05:46

Nie uciorał ich pigmentozą, bo będą stanowic większy kontrast dla pojazdu i zdecydowanie podniosą walory wzrokowe pracy. Mocne pudrowanie zlewa pracę całościowo. Przynajmniej tak mi się wydaje. Sebus ładnie :)
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 14:37

Patterson napisał(a): lifecolorami?

Tak malowane w większości Lifecolorami - tylka baza to Dark Yellow Tamiyi. Do malowania właściwego użyłem farb
używając dwóch farb lifecolora z zestawu german panzer double set. UA212 khakibraun i UA202 sandgrau. Wspomagałem się trochę jeszcze UA 207 Panzergrau do przyciemniania UA212.
Paweł Leszczyński napisał(a):Może nie tak "modnie" wycieniowane, ale wyglądają bardzo realistycznie

I to był klucz ich malowania - mogłem iść w komiks bardziej ale nie podoba mi się takie malowanie.
spiton napisał(a):nie powala mnie fakt, że czołg będzie świetnie wpasowany w teren, a figury mniej

badger napisał(a):Nie uciorał ich pigmentozą, bo będą stanowic większy kontrast dla pojazdu i zdecydowanie podniosą walory wzrokowe pracy.
Tu masz odpowiedż na swoje pytanie
spiton napisał(a):Czemu nie przypudrujesz ich pigmentami podobnie jak sam czołg.

badger napisał(a):Mocne pudrowanie zlewa pracę całościowo

Dokładnie a po za tym podobać będą się tylko Tobie - trzeba iść na kompromis - tak samo z czołgiem w rzeczywistości zakładam że był zawalony kurzem cały.
spiton napisał(a):Czyżby na mundurach nie osiadał kurz ??

Musisz dokładniej oglądać zdjęcia - kurzu tam jest wpierod.
ewpiga napisał(a):Mają bardzo brzydko pomalowane buty

Przeżyje to jakoś - następnym razem zrobię błoto z chusteczki higienicznej ;o)
mnowogro napisał(a):Ciekaw jestem ile dajesz różnych odcieni (czy też pasków farby) na przejście pomiędzy maxymalnym cieniem-wgłębieniem a zupełną jasnością - wypukłością materiału?I jak bardzo rozcieńczone dajesz wtedy kolory? Czy czekasz aż wyschną, czy też "mokre w niewyschnięte" ?

Paweł Leszczyński napisał(a):Teraz poproszę szybki opis ich malowania a szczególnie cieniowania - jeśli można prosić :-) Będę niezwykle wdzięczny.

Z tym mam panowie problem - mój warsztat figurowy jest dosyć słaby - on się poprawia - uzyskuje powtarzalność ale pracuję dosyć chaotycznie. Generalna zasad jest taka że najpierw cienie maluję przyciemniam a miejsce gdzie pada światło rozjaśniam - na tym etapie to wygląda komicznie. Dopiero potem za pomocą rożnych konsystencji farb rozrzedzanych często tylko za pomocą firmowego Lifcolora a czasami z dodatkiem retadera talensa wyprowadzam wszystko do takiego etapu. UKI, Marcin, Kuba - dziękuję
Michał dziękuję serdecznie za pomoc w doborze broni - środkowy dostanie profilaktycznie tego co ten kucający.
płotka
rollingstones

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:50

Dzięki za odpowiedź!
rollingstones napisał(a):mój warsztat figurowy jest dosyć słaby

Oj słaby ten warsztat słaby patrzeć normalnie nie mogę ;o) :lol:
Czyli rozumiem że na wstępie kontrasty między kolorami cieni są dość duże i nienaturalne, następnie robisz coś w stylu płukanki/washa na całości(?) i wszytko ładnie się "wyrównuje"? Mocno przy tym rozcieńczasz farby?
Paweł Leszczyński

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 21:04

Paweł - nie raczej to nie jest płukanka. Rozrzedzoną farbą ciemniejszą mieszaną w stronę odcieni coraz jaśniejszych niweluje fałdy a drugą tą jasną równie rozrzedzoną uwypukam części najbardziej rozświetlone. Zabij mnie nie potrafię określić konsystencji farby - jest różna w zależności od potrzeb, ale to są mieszanki raczej rzadkie 2-1 i większe.
płotka
rollingstones

Postprzez uki761 » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 21:36

Żadnym mistrzem nie jestem ale rozumiem Sebastiana.Tego chwilami nie da się opowiedzieć - trzeba ćwiczyć .
Po ok 20 figurkach zaczynasz czuć że coś tam umiesz a i tak do mistrzostwa daleko :lol:
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat