O co w tym chodzi - zasady konkursu

Re: O co w tym chodzi - zasady konkursu

Postprzez spiton » sobota, 14 sierpnia 2010, 18:22

tankmania napisał(a):
CzarekB napisał(a):Tankmania, Balilla 1/32, kto to produkuje, Silver Wings ?

Nikt, będzie od podstaw.

Będzie ciekawie !!!
Idę przeglądnąć kwity, żeby się w końcu zdecydować pomiędzy Albatrosem, a S.E. 5 ,-)).
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Mikołaj » sobota, 14 sierpnia 2010, 18:28

Zgłaszam się z Balilą 1/48 Karaya.
Chociaż raczej do towarzystwa, ze względu na moje umiejętności to chyba wypadnie poza konkursem ;o)

Kwity na SE 5 Ciecierskiego są niestety dość słabe - czyli analiza kolorów malowania z czarno-białych zdjęć
Mikołaj

Postprzez CzarekB » sobota, 14 sierpnia 2010, 18:48

Aha, bym zapomniał. Mam do oddania uczestnikom konkursu dwa zestawy kalkomanii z godłem Eskadry. Razem cztery godła czyli wystarczy na dwa samoloty. Robione na Albatrosa D III w skali 1/48, pewnie będą za duże na Balille ale mogą pasować na Camela.
Wysyłam za darmo, jedyny warunek jest taki ze chce je widzieć wykorzystane na modelu konkursowym.
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez tankmania » sobota, 14 sierpnia 2010, 22:28

spiton napisał(a):
tankmania napisał(a):Nikt, będzie od podstaw.

Będzie ciekawie !!!

To się dopiero zobaczy, ale kilka dni temu wyrzuciłem Hellcata z Trumpetera do kosza i już więcej żadnego modelu nie kupię. Ponieważ nie mogę się powstrzymać z porównywaniem modelu ze zdjęciami, doszedłem do wniosku, że wolę robić sam błędy niż poprawiać po innych.
tankmania

Postprzez siara1939 » sobota, 14 sierpnia 2010, 22:48

tankmania napisał(a):
spiton napisał(a):

Będzie ciekawie !!!

To się dopiero zobaczy, ale kilka dni temu wyrzuciłem Hellcata z Trumpetera do kosza i już więcej żadnego modelu nie kupię. Ponieważ nie mogę się powstrzymać z porównywaniem modelu ze zdjęciami, doszedłem do wniosku, że wolę robić sam błędy niż poprawiać po innych.

Bede spogladal z boku z zainteresowaniem. Zapowiada sie bardzo ciekawie.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez tankmania » sobota, 14 sierpnia 2010, 23:01

Jarek Gurgul napisał(a):Mam nadzieję, że chętnych będzie sporo.

A może sam prezes nas zaszczyci? Niepowtarzalna okazja biorąc pod uwagę, że w organizowanych przez forum nie wypada Ci brać udziału.

edit:
siara1939 napisał(a):
tankmania napisał(a):
spiton napisał(a):

Będzie ciekawie !!!

Bede spogladal z boku z zainteresowaniem. Zapowiada się bardzo ciekawie.

Muszę zdementować rodzące się pogłoski. Nie ma tutaj szóstego dna, po prostu będę robił model. Nie będę się z niczego nabijał, niczego udowadniał, nikomu dokuczał.*

* chyba, że będzie obiektywny powód!
tankmania

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 15 sierpnia 2010, 09:00

tankmania napisał(a): Nie ma tutaj szóstego dna, po prostu będę robił model. Nie będę się z niczego nabijał, niczego udowadniał, nikomu dokuczał.

Świetnie!
W rewanżu proponuję pomoc przy wykonaniu elementów fototrawionych (mam sporo już gotowych do Balilli), kalkomanii lub masek z godłami, oznaczeniami. Jeśli jesteś zainteresowany to szczegóły omówmy na PW.

Pozostałym uczestnikom również chętnie pomogę w w/w zakresie, ale chciałbym zobaczyć już konkretne postępy (odpowiednio zaawansowane modele).

Czarku! Swietny pomysł, a temat w szczególności.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez CzarekB » niedziela, 15 sierpnia 2010, 10:38

A dziękuje, nie zglosisz sie do konkursu jako uczestnik ?
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez tankmania » niedziela, 15 sierpnia 2010, 14:08

Piękne dzięki Wojtku, ale wiesz jak to jest... dwie Balille robione przez dwie różne osoby to są dwie różne Balille. Tu milimetr, tam milimetr i nic nie pasuje. Natomiast być może zgłoszę się "po prośbie" ze swoimi rysunkami.

CzarekB napisał(a): nie zglosisz się do konkursu jako uczestnik ?

Abstrahując, że zrobiłbyś radochę Czarkowi i wszystkim to jakbyś tak dorwał tego Albatrosa... Oj to by się społeczeństwo modelarskie cieszyło z dodatków które by wyszły z Twoich rąk.
tankmania

Postprzez CzarekB » niedziela, 15 sierpnia 2010, 14:42

No, Wojtek, nie daj się prosić.
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez Mecenas » niedziela, 15 sierpnia 2010, 18:33

Czarku, chyba mało przebywasz w towarzystwie młodej "polonii" albo na YouTube :) "Fęksiol" jest słowem należącym do grupy "forfiterów", wymawia się je w stylu "giera muw out from hir", fleksyjnie bardziej podobne jest jednak do "backnij cara za corner" a znaczeniowo do "thank you from the mountian"... ;)

Ja również wezmę udział w konkursie, ale muszę się przyznać do żenującej niewiedzy: i historycznej i modelarskiej. Chciałbym zarobić albo Camela albo SE.5 ale nie mam pojęcia jeszcze jak one powinny wyglądać i czy jakikolwiek producent masek lub kalkomanii oferuje zestaw oznaczeń na któryś z modeli tych samolotów. Najpierw muszę doczytać i się douczyć a dopiero potem deklarować publicznie co zbuduję i w jakiej skali. W ostateczności sam będę robił odpowiednie maski.

Edit: jak się okazuje wyboru dużego maszyn to nie mam. Chyba jednak będzie Camel...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mikołaj » niedziela, 15 sierpnia 2010, 20:16

W przypadku SE.5 to był jeden samolot - Ciecierskiego, kalki (przypuszczalne) na różne skale były dodawane do wydawnictwa Kagero w serii Legendy Lotnictwa
Mikołaj

Postprzez Modelarz » niedziela, 15 sierpnia 2010, 20:26

Kagero z serii "Legends of Aviation" #02: Sopwith Camel - tam są kalki do Camela F5234, tylko że nakład już wyczerpany.

Ale się szykuje widowisko !
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 15 sierpnia 2010, 21:00

Mikołaj napisał(a):W przypadku SE.5 to był jeden samolot - Ciecierskiego, kalki (przypuszczalne) na różne skale były dodawane do wydawnictwa Kagero w serii Legendy Lotnictwa

http://sklep.kagero.pl/product_info.php?products_id=273
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez CzarekB » poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 02:37

Mecenasie, grypsery polskich rzezimieszków nie znam, z Polski wyjechałem 19 lat temu, wybacz proszę.
Witamy w konkursie, właśnie zostałeś piątym potwierdzonym uczestnikiem, dziękuje uprzejmie. Model Camela domyślam się, ze będzie z Eduarda w 1/48, tak ?
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konkurs Czarka "7 Eskadra Myśliwska"