Farby Model Master Acryl - jakość?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Farby Model Master Acryl - jakość?

Postprzez Dominik » niedziela, 15 sierpnia 2010, 12:42

Witam

Malując już jakiś czas zauważyłem różnymi farbami (Gunze H, Gunze C, Tamiya, Lifecolor) zacząłem się zastanawiać nad innymi nieśmierdzącymi akrylami. Szukając po necie znalazłem Vallejo, Pactra, Agama i MM Acryl. Czy ktoś używa tych ostatnich. Jaka jest ich jakość? Jak się maluje nimi aerografem?

Pozdrawiam

PS. Przeczytałem FAQ o farbach, ale dużo mi to nie powiedziało.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Re: Farby Model Master Acryl - jakość?

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 15 sierpnia 2010, 21:03

MM acryl to niemal to samo co Pactra, tylko że tu nie trafisz wybrakowanej sztuki, zawsze maluje się idealnie, super krycie, gładka powierzchnia, błyskawicznie schnie, najlepiej rozcieńczać Levelling Thinner Gunze, ja tak zawsze robię i daje najlepsze efekty.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez dewertus » wtorek, 17 sierpnia 2010, 14:07

Może to kwestia pecha, ale ja miałem z MM rózne przygody. Generalnie nie mam żadnych zastrzeżeń do kolorów brytyjskich - bardzo dobrze się nimi maluje, dobrze i równo kryją. Ich totalnym przeciwieństwem są kolory niemieckie, to własnie przez nie sięgąłem po produkty AGAMY, z których póki co jestem zadowolony (nie dość, że tańsze o połowę to dobrze mi się sprawdzają i przy malowaniu aerografem i tradycyjnym pędzlem). Z Pactrą miałem podobnie - co kolor to albo zachwyt, albo totalna flustracja...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez merlin_PL » wtorek, 17 sierpnia 2010, 16:11

Malowałem i jeszcze nimi trochę maluję . I rozcieńczane Gunze i firmowym rozcieńczalnikiem MM + acrylic retreader . Za każdym razem bez problemów. Zdecydowanie lepsza jakość niż Pactra chociaż mają te same korzenie.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez pilex7 » czwartek, 2 września 2010, 14:17

Trochę jestem zdziwiony opinią: "Zdecydowanie lepsza jakość niż Pactra chociaż mają te same korzenie." Dla mnie Pactra i MM Acryl to dokładnie to samo, i to niezależnie czy produkcja europejska czy USA. Rozcieńczają się tak samo, odpowiednie kolory mają te same i tak samo kryją. Czy możecie napisać w czym Pactra jest gorsza od MM Acryl?

Fascynuje mnie natomiast nazewnictwo niektórych wybranych kolorów Pactry i MM
Kod: Zaznacz cały
Pac  MM   Pac            MM
123 4720  Pale Stone     Sand
 28  4722  Light Tan      Radome Tan
 29  4726  Jungle Green   Dark Green
 31  4729  Dark Green     Euro I Dark Green
 49  4742  Navy Blue      Insigna Blue
125 4748  Pale Blue      Duck Egg Blue

Jak widać takie same kolory mają zupełnie inne nazwy, a nazwa Dark Green określa dwie różne farbki :)
pilex7

Postprzez tomek_chacewicz » czwartek, 2 września 2010, 16:16

pilex7 napisał(a):Dla mnie Pactra i MM Acryl to dokładnie to samo

Poczekaj aż trafisz na felerną buteleczkę
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez wacus47 » czwartek, 2 września 2010, 16:39

Moim zdaniem między Pactrą a Model Masterem Acrylem jest różnica... subtelna co prawda ale jednak jest. Ja najlepiej widzę to na przykładzie czarnej matowej ww.. Model master kryje lepiej daje lepszą powierzchnię i co bardzo ważne nigdy nie zdarzył mi się odkurz nawet jeśli farba była za gęsta... a w przypadku Pactry czasem pojawiał się odkurz dodatkowo, nie wiem jak to określić, powierzchnia była taka sobie, jakby nie jednolita :? Dlatego nie stosuje już żadnych Pactr a model mastery owszem ( Choć przerzucam się na Tamiye - boskie farby )
wacus47

Postprzez pilex7 » poniedziałek, 6 września 2010, 15:11

Moim zdaniem zamiast stwierdzeń, że"te farbki są złe", powinno się używać sformułowania "ja nie potrafię nimi malować", chociażby po to, żeby nie tworzyć błędnych "prawd objawionych" na których opierają się inni użytkownicy forum.
Porównywanie kolorów brytyjskich Pactry których jest raptem cztery z dwudziestoma pięcioma RLM'ami jest też nieco chybione.
Nie wdając się w dyskusje na temat odwzorowania kolorów RLM Pactry, osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń akurat do tej grupy farbek. Przykładem może być poniższy model, który w całości był malowany Pactrą i MM Acryl (rozcieńczany 1:1 acetonem); ma on na pewno wiele błędów, ale samo malowanie odbyło się bez żadnych problemów, a użyte RLM'y to RLM02, RLM04, RLM23, RLM66, RLM70, RLM78, RLM79.
Obrazek

Co do farbek innych producentów to prawie w każdym wypadku mógłbym podać przykład jednej farbki która była problematyczna, łącznie z "boską Tamiyą". :)
pilex7

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje