Konwersja do B-25 Acc/Ita

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Konwersja do B-25 Acc/Ita

Postprzez Żukow » niedziela, 15 sierpnia 2010, 12:48

Witam

Czy istnieje jakaś żywiczna konwersja do modelu B-25 Accurate/Italeri, która pozwalałaby zbudować wersję szturmową z pełnym nosem? Google niestety do niczego takiego mnie nie doprowadziły.

Pozdrawiam
Żukow

Reklama

Re: Konwersja do B-25 Acc/Ita

Postprzez subgrafik » niedziela, 15 sierpnia 2010, 13:03

Accurate robi B-25 w wersji szturmowej jako pelny model
ale wydaje mi sie, ze kiedy kupowalem swojego na ebayu
byly takze do kupienia same wypraski z dziobem jako konwersja

niestety nie moge teraz tego znalezc wiec moglo mi sie wydawac ...

P.

PS. Najlpeiej od razu kupic moze wersje szturmowa na EBayu
nie wychodzi drozej niz wersja zapakowana w pudelko Italeri w rodzimych sklepach
a wersja Acc w dodatku bogatsza o maski, dociazenie dziobu czy kalki z zegarami.
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Żukow » niedziela, 15 sierpnia 2010, 13:30

Problem w tym, że już kupiłem model Italeri i skoro go mam , to chciałbym wykorzystać. Generalnie, to byłem skłonny stworzyć sobie odpowiedni nos od zera, ale pomyślałem, że może jest możliwość pójść na skróty i kupić jakiegoś gotowca.
Żukow

Postprzez skawinski » wtorek, 17 sierpnia 2010, 09:47

A co dokładnie masz na myśli pisząc "szturmowa wersja z pełnym dziobem"?
a) wersja "G" z działem 75mm;
b) wersja "D" przebudowana w warunkach polowych (zamalowane oszklenie, karabiny maszynowe w dziobie zamiast stanowiska bombardiera);
c) wersja "D"/"G" z pełnym, okrągłym nosem z 8 kaemami, takim jak zazwyczaj jest kojarzona wersja "J" (tak naprawdę był to zestaw do modyfikacji, który dało się zastosować do wcześniejszych wersji).

Ad.a. Chyba najlepiej sprzedać to co masz i kupić gotowy model B-25G z Accurate. Accurate robił też konwersję z samym nosem, ale podejrzewam, ze jest bardzo trudno dostępna. Możesz też poprosić kogoś, by ci odlał żywiczną kopię, ale to oczywiście nielegalne i dlatego nie zachęcam;
Ad.b. Chyba wszystko, co potrzebne jest w zestawie;
Ad.c. Można wziąć nos z modelu Monogramu.
skawinski

Postprzez Sparrow » wtorek, 17 sierpnia 2010, 09:50

Skawinski. Pytanie off topic. Dlaczego Poznań (niestety)?
Sparrow
Sparrow

Postprzez mr.jaro » wtorek, 17 sierpnia 2010, 10:48

Owszem, z cala pewnoscia ktos produkowal zywiczne nosy do wersji G i J. Niestety, nie mam pojecia kto, gdyz nos do mojego modelu "ustrzelilem" na niemieckim eBay, z drugiej reki i bez opakowania. Sadzac z tego, jak rzadko pojawiaja sie one w sprzedazy wtornej podejrzewam, ze juz nikt tego nie produkuje. Ale kto wie? Jezeli juz, szukalbym tego na eBay w USA.

skawinski napisał(a):Ad.c. Można wziąć nos z modelu Monogramu.

Zapewne jest on (niestety) rownie trudno dostepny, jak konwersja Accurate. Swojego czasu poszukiwalem go wlasnie po to, by miec potrzebny nos i szybciej udalo mi sie pozyskac zamiennik zywiczny.

Podobnie kompletny B-25G Accurate - prawie nie do zdobycia, a jezeli juz, jego cena wola o pomste do nieba.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez skawinski » wtorek, 17 sierpnia 2010, 13:48

Sparrow napisał(a):Skawinski. Pytanie off topic. Dlaczego Poznań (niestety)?

Aaaachhh, nie uaktualniłem. Na szczęście od ponad roku ponownie Wrocław. Nie będę się rozpisywał w kwestii wyższości Wrocławia nad Poznaniem - to oczywista oczywistość ;)

I już uaktualniłem :)

mr.jaro napisał(a):Podobnie kompletny B-25G Accurate - prawie nie do zdobycia, a jezeli juz, jego cena wola o pomste do nieba.

Co racja to racja. Niestety podobnie z konwersją Accurate'a. Po przeglądnięciu zakończonych aukcji na eBayu pełny model to ponad 60 funtów, sama konwersja 20 funtów, czyli też dużo. Przy odrobinie cierpliwości pewnie da się zdobyć taniej. Zależy jak bardzo Ci się spieszy.
skawinski

Postprzez Żukow » wtorek, 17 sierpnia 2010, 17:20

skawinski napisał(a):b) wersja "D" przebudowana w warunkach polowych (zamalowane oszklenie, karabiny maszynowe w dziobie zamiast stanowiska bombardiera);

Rozważałem i chyba się zdecyduję właśnie na coś takiego. Problem w tym, że z reguły zostawiano jakieś niezamalowane okienko, co wymusza wykonanie wnętrza dziobu przynajmniej w jakimś minimalnym zakresie.
skawinski napisał(a):c) wersja "D"/"G" z pełnym, okrągłym nosem z 8 kaemami, takim jak zazwyczaj jest kojarzona wersja "J" (tak naprawdę był to zestaw do modyfikacji, który dało się zastosować do wcześniejszych wersji).

I to jest to na co miałem ochotę. Niestety, jak widać, nie da się czegoś takiego osiągnąć idąc na skróty.
Mimo wszystko dziękuję za odzew.
Żukow

Postprzez mr.jaro » środa, 18 sierpnia 2010, 09:53

Żukow napisał(a):...jak widać, nie da się czegoś takiego osiągnąć idąc na skróty.

Mysle, ze jednak sie da, jesli przyjac, ze na znalezienie owych skrotow potrzeba troche wiecej czasu. Z wygladu zamalowane oszklenie to jednak nie to samo, co krotki nos.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez subgrafik » środa, 18 sierpnia 2010, 10:35

Podobnie kompletny B-25G Accurate - prawie nie do zdobycia, a jezeli juz, jego cena wola o pomste do nieba.

Mmm.. na ebayu 2 miesiace temu zakupilem wersje

Obrazek

za ok 150 pln z przesylka z USA, w dodatku w licytacji.
Drugi u tego sprzedawcy poszedl chyba 10 dolcow wiecej.
Wiec no tragedii nie ma szczegolnie ze mniej wiecej tyle stoi u nas przepak italki

P

PS. Oftopujac oplaca sie kupic te matalowe golenie podwozia do tego modelu z bodajze perfect scale?
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez mr.jaro » środa, 18 sierpnia 2010, 11:39

subgrafik napisał(a):Mmm.. na ebayu 2 miesiace temu zakupilem wersje

Ojej, przeciez dlatego napisalem, ze trzeba szukac w USA. U nas (Niemcy) zaplacilbys za niego w licytacji duzo wiecej.
Jarek M
mr.jaro

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie