C2P - ciągnik artyleryjski 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

C2P - ciągnik artyleryjski 1:35

Postprzez Jendrass » środa, 18 sierpnia 2010, 07:17

Bez wielkich historycznych wstępów, bo sama bryła ciągnika-karalucha jest chyba znana z widzenia każdemu modelarzowi. Ciekawostką jest to, że w tej chwili wszystkie 3 zachowane po wojnie egzemplarze wozu są już (i pewnie zostaną) w Polsce. Ponieważ jakość jedynego dostępnego na rynku modelu tego pojazdu jest mizerna zacząłem dłubać swojego SiTuPi.
Obrazek
W przeważające części model będzie scratchem wzbogaconym o elementy zestawów firm RMP, Mirage, SModel oraz Choroszy. Każda z tych firm może pochwalić się kilkoma detalami, które z powodzeniem mogą zostać użyte w budowie ciągnika. Równolegle do budowy modelu powstaje skromny model 3D wozu, ułatwia jacy archiwizację poszczególnych wymiarów i łatwiejsze przeliczanie, pasowanie itp mniej znanych elementów.
Obrazek
Mam też małą prośbę. Mianowicie jeśli ktoś ma (i nie potrzebuje) zestaw wnętrza do TKS od RPM, zwłaszcza siedzenia załogi to chętnie przejmę (odkupię?) ten element zestawu. Niestety mój składzik już się wyczerpał, a siedzonek musi być 8.

Obecna bryła ciągników, niektóre schowki będą otwarte, tak żeby nieco „rozbić” całą bryłę. Jeden z ciągników będzie miał też wyciągnięty zbiornik paliwa, umieszczony w burcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Szyna główna i koło napinające – praca własna +RPM+Mirage (ramiona mocujące koło napinające będą wymienione na te z zestawu Mirage TKS-B). Koła napinające wykonane wg wzoru z obręczą gumową, a nie gołe metalowe. C2P był dłuższy od TKS dlatego trzeba też dokładać "implanty" do tankietkowych zestawów.
Obrazek
Chłodnice wzorowane na tych z TKS, choć nie mam pewności, że tak wyglądały. Jeden z C2P „niemiecki” ma inną chłodnicę, nie wiem czy oryginalną.
Obrazek
Rama do której montowany był silnik i skrzynia biegów. Robiona na żywca, okazała się zbyt mała. Niestety trzeba zrobić nową, szerszą.
Obrazek
Docelowo chciałbym zrobić pełen zmotoryzowany działon plot WP: ciągnik+armata 40mm Bofors, ciągnik+przyczepa amunicyjno sprzętowa wz 36. Główna Bryla przyczepy już jest, skrzynki na amunicję od zera, na podstawie inwentaryzacji w muzeum WP w Poznaniu.
Przyczepka i skrzynki na amunicję do Boforsa (ver 2.0, skopałem wymiarowo pierwszą partię).

Obrazek
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Reklama

Re: C2P - ciągnik artyleryjski

Postprzez jarekk » środa, 18 sierpnia 2010, 15:48

Początek ładny i ambitny, będę aktywnie kibicował.
Obrazek
jarekk

Postprzez :piaskov: » środa, 18 sierpnia 2010, 17:52

Jendrass wrócił!

Przyczepa wygląda bardzo dobrze porównując ze zdjęciami. Koła sam robiłeś, czy są skądś zapożyczone?
Pozdrawiam
Łukasz Piaskowski
Obrazek
:piaskov:

Postprzez spiton » środa, 18 sierpnia 2010, 17:57

Dobry początek. Temat też dobry!!
spiton

Postprzez Mikro144 » środa, 18 sierpnia 2010, 19:32

Dawno, dawno temu, byłem na wycieczce organizowanej przez Wojciecha Zalewskiego (wydawał gry bitewne i pisał książki o wrześniu 39). Trasa wiodła szlakiem żołnierzy Maczka - Francja, Belgia, Holandia. I w którymś z tych dwóch ostatnich krajów byliśmy w muzeum zwycięstwa, które teraz jest chyba zlikwidowane. Tam był eksponowany taki ciągnik. Widok niektórych uczestników wycieczki, sposób w jaki się na niego patrzyli był bezcenny. Ale w hali było ciemno jak... mniejsza o to jak, więc zdjęcia nie mam żadnego.
Z ciekawością popatrzę jak robisz swojego, bo lubię oglądać relacje z robienia modeli od podstaw. Nawet pojazdów.
Czy Twój będzie w niemieckim malowaniu?

Pozdrawiam
J.B.
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Postprzez Panzer » środa, 18 sierpnia 2010, 21:41

Docelowo chciałbym zrobić pełen zmotoryzowany działon plot WP: ciągnik+armata 40mm Bofors, ciągnik+przyczepa amunicyjno sprzętowa wz 36

Grunt to czytać...
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Jendrass » środa, 18 sierpnia 2010, 23:02

:piaskov: napisał(a):Jendrass wrócił!
Przyczepa wygląda bardzo dobrze porównując ze zdjęciami. Koła sam robiłeś, czy są skądś zapożyczone?

To dobrze czy źle ? Poza tym ja nigdzie nie odchodziłem ;) Koła S Model - jestem zwolennikiem teorii, że co jak co ale koła S Model robi dobrze i chwała mu za to. Robienie ich od podstaw (vide będąca w trakcie armata 120 mm Schneidera) to droga przez mękę.

spiton napisał(a):Dobry początek. Temat też dobry!!

Dzięki. Temat mało znany (C2P) i całkowicie dziewiczy (przyczepa) dobrze znany (działko 40mm). Staram się, ale ze względu na konieczność odwoływania się do istniejących egzemplarzy C2P budowa potrwa. Dziś chociażby wyszły na jaw nowe info odnośnie chłodnic. Będą zmiany...

Mikro144 napisał(a):Dawno, dawno temu ... byłem na wycieczce organizowanej przez Wojciecha Zalewskiego (wydawał gry bitewne i pisał książki o wrześniu 39). Trasa wiodła szlakiem żołnierzy Maczka - Francja, Belgia, Holandia. I w którymś z tych dwóch ostatnich krajów byliśmy w muzeum zwycięstwa, które teraz jest chyba zlikwidowane.

Muzeum w Aarlon chyba ? Jakoś tak się ta miejscowość nazywała. Faktycznie musiało to być dawno bo z Holandii wóz powędrował do US&A, a potem do PL.
Mikro144 napisał(a): ...sposób w jaki się na niego patrzyli był bezcenny. Ale w hali było ciemno jak... mniejsza o to jak, więc zdjęcia nie mam żadnego.
Z ciekawością popatrzę jak robisz swojego, bo lubię oglądać relacje z robienia modeli od podstaw. Nawet pojazdów.
Czy Twój będzie w niemieckim malowaniu?

Ja mam sporo zdjęć :)
Malowanie polskie trójbarwne (wz 38 ?). Muszę to tylko przemyśleć dobrze bo 4 "pojazdy" w tym kamo mogą wyglądać dość monotonnie, może przyozdobię ten "konwój" w gałęzie drzew (blaszki). Ze zdjęć wynika że polskie wozy były często w ten sposób maskowane. Spokojna głowa, do maskowania jeszcze daleko ;o)

Zawsze wierny, wszędzie znany ...
Panzer napisał(a):

... dzięki ;)

Z nowości dziś intensywne rysowanie-wymiarowanie
1. Okaptowanie
Obrazek
2. Trochę tyłów
Obrazek
Udało się rozstrzygnąć rozmiar ramy pod silnik, umieszczenie kątownika wzmacniającego tył wozu, kolców ścinających błoto z kół napinających i kilka geometrycznych relacji we wnętrzu C2P. Krzesła kierowcy już nie wklejam ale rysowalem je dobre 2 h... ;)
Jendrass

Postprzez Jendrass » środa, 26 października 2011, 09:11

Niewielkie wznowienie projektu i jego nowa (ostatnia z 4) części - półstała armata Boforsa kal. 40 mm wz. 38.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pełne wyposażenie przyczepy amunicyjno-sprzętowej
Obrazek
Przepraszam najmocniej za "ostemplowanie" zdjęć, ale mam niestety b.złe doświadczenia związane z ich dalszym wykorzystaniem.
Jendrass

Postprzez spiton » środa, 26 października 2011, 11:37

Nabrałeś w tym skreczowaniu niezłej wprawy.
spiton

Postprzez GrzeM » środa, 26 października 2011, 13:38

Super! I ten Bofors półstały! Czekam na finał.
GrzeM

Postprzez Pan_Cerny » środa, 26 października 2011, 13:39

Muszę przyznać, że w przeciągu trzech lat (od pokazania tu strasznego 7TP) dokonałeś gigantycznego postępu modelarskiego. Twoje modele daje się oglądać i nawet jest to miłe. Myślę że nadszedł już czas aby pozbyć się jednego "s" z nicka.
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez Jendrass » środa, 26 października 2011, 13:59

Bardzo dziękuję za dobre słowo, Pan_Cerny szczególnie Tobie ! Rzadko ktoś chwali moje modele. Przeważnie owe "twory" to wołanie na puszczy i najwyżej modelarska ciekawostka ;) Tym nie mniej nawet zdziwienie widowni dodaje mi otuchy i motywuje do kopania po książkach, zdjęciach i w finale do klejenia ! :)

Modele "Jendrass`a" to skromna próba pokazania naszej nieznanej/zapomnianej ale przecież równie ciekawej, zaawansowanej technicznie i wielowątkowej historii sprzętu, ludzi, wydarzeń itp. Może mało popularne ale ... nasze :)

Podwójne "S" choć może budzić kontrowersje ma jednak inną proweniencje niż wydaje się to na pierwszy rzut oka.
Obrazek
Geneza jest raczej osobista i pochodzi wprost z rodzinnych tradycji/zainteresowań.
Jendrass

Postprzez Robert P. » środa, 26 października 2011, 15:10

Super. Od pewnego czasu mam ochotę na ten właśnie ciągniczek + Bofors 40 mm. Rozumiem, że wannę kadłuba muszę od podstaw robić, bo wanny tankietek nie pasują?
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez spiton » środa, 26 października 2011, 15:31

Pociągniesz temat tych rodzinnych tradycji (SS) ??
spiton

Postprzez Jendrass » środa, 26 października 2011, 17:23

spiton napisał(a):Pociągniesz temat tych rodzinnych tradycji (SS) ??

Ot lotnicze rodzinne upodobania, żadnych więzów krwi ;)
Jendrass

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat