Samoloty francuskie

(05.11.2007-30.06.2008)

Re: Samoloty francuskie

Postprzez gzt » sobota, 5 stycznia 2008, 14:35

jak czytam Twoje zmagania z tym zestawem ... to zdecydowalem nie wydawac na to ani grosza :)
Zabieram sie dzisiaj do mojego MB152,
Grzegorz
gzt

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez nowywojtek » sobota, 5 stycznia 2008, 20:30

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Wojtku co prawda dysponuję tylko książeczką Mushroom lecz na kolorowej reprodukcji zdjęcia ze strony 49 widać wyraźnie, że całość kabiny łącznie z podłogą jest pociągnięte jednym ciemnoszaroniebieskim kolorem natomiast elementy pozostałe czyli przy konstrukcji mocowania silnika kolorem piaskowo-zielonkawym. Mam pytenie o zieleń tych butli na podłodze. Czy to ma być oliwkowa zieleń czy pastelowa o odcieniu szarości?

Cześć!
W zasadzie masz rację z tymi zdjęciami z "grzybka"... W zasadzie, jakby nie to, że to fotka od tyłu kadłuba w kierunku kabiny i "elementów mocowania silnika" na niej nie widać, a to co widać piaskowego, to wnętrze kadluba za kabiną.
Zauważ jednak, że kokpit Airesa to nie tylko... no właśnie, to nie tylko kokpit, ale i wnętrze bagażnika. A zatem na piaskowo powinna być pomalowana żywica pomiędzy pierwszą a trzecią wręgą od końca. Tak myślę.
A kolor butli... cóż, to tylko obrazek we francuskiej monografii,więc zieleń może być efektem fantazji rysującego. Tak czy owak na obrazku wygląda to mniej więcej jak przyciemniony amerykański interior green, czyli dość soczysta zieleń.
Mam nadzieję, że ciut pomogłem,
Pozdrawiam,
Wojtek
nowywojtek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 5 stycznia 2008, 22:06

Dzięki Wojtku za podpowiedź. Faktycznie patrzyłem na tą fotkę jak szpak w narządy rodne i dopiero teraz zajarzyłem "o co kaman". Właśnie jestem w trakcie przemalowywania. A byłbyś tak dobry i przesłał mi skan lub fotę tego rysunku bo jak widzę będzie więcej zagadek kolorystycznych w tym kokpicie. Z góry dziękuję.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 6 stycznia 2008, 17:39

Jedną osłonkę i połowę dnia zmarnowałem bo chciałem koniecznie osłonę kabiny Caudrona dociąć do linii grzbietowej kadłuba. W końcu wyszło ale okienka zrobiły się malutkie i już nie przypominało to brzydala. Nic to przyjdzie dopiłować górę :evil:
Obrazek

Co tu taki marazm ? :-|

100-lecie Niepodległości

Postprzez gzt » niedziela, 6 stycznia 2008, 18:08

podziwiam Twoje zmagania z tym brzydalem a raczej z beznadziejnym zestawem Battle Axe. Pare dni temu wzialem do reki MS406 ( edit: mialo byc MB152) z FM. Po probie pasowania skrzydel i polowek kadluba ... dalem sobie spokoj z tym zestawem. Pewnie jakosc nie odbiega od C714 ktory robisz i jakos nie moge sie zdecydowac na tak katorzniczy projekt :)
Dlatego wzialem na warsztat MB152 (edit: Classic Airframes) i prawdopodobnie zrobie go w barwach angielskich samolotu Hanneberga.
Przy okazji pytanko: czy ktorys z kolegow ma moze schemat malowania plata tego samolotu ? W LzS znalazlem tylko rzut lewej burty :(
Ostatnio edytowano niedziela, 6 stycznia 2008, 20:49 przez gzt, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz
gzt

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 6 stycznia 2008, 20:06

Mogło być gorzej np. gdyby ten Caudron był dwupłatem :mrgreen: Malowania (francuskie i angielskie) Blocha Henneberga jest w 2 nr Polskich skrzydeł Belcarza. Są tam dwa zdjęcia tego samolotu ale niestety nie widać góry płatów. Zrób wersję domyślną i niech ktoś Ci udowodni że tak nie było :D Pokaż fotkę tego zestawu bo nie jest mi znany. Mam Blocha z Classica i chętnie bym oba porównał.

100-lecie Niepodległości

Postprzez gzt » niedziela, 6 stycznia 2008, 20:46

czekam na angielska wersje PS a mam tylko artykul z LzS.
Ten zestaw MB152 to Classic Airframes a wspomnialem o zestawie FM - koszmar, tylko zywiczny silnik w miare OK.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pasowanie dolnej czesci plata do kadluba jest chyba gorsze niz w Twoim C714
Grzegorz
gzt

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 6 stycznia 2008, 21:48

Polskie skrzydła w wersji angielskiej są rozszerzone więc będzie to publikacja lepsza. Dla pewności przeglądnąłem tomisko "Polskie lotnictwo we Francji tego samego autora ale innych zdjęć Hennebergowego Blocha nie znalazłem. Porównanie Classica z FM wypadło blado dla tego pierwszego. Więcej szczegółów więc zazdroszcze koledze. W moim Blochu nawet kołpak jest skopany i musiałem dokupić żywiczny:
Obrazek

Czekam więc z niecierpliwością na fotorelacje

100-lecie Niepodległości

Postprzez gzt » poniedziałek, 7 stycznia 2008, 03:58

Szczegolow pewnie jest wiecej w FM ale jakosc wykonania jest powalajaca. Po walkach z Monogram P-40B jakos niewesolo mysle o podobnych potyczkach :)
Ten zestaw ma sporo elementow metalowych - m.in. lopaty smigla, golenie podwozia oraz zastrzaly usterzenia.
Sklaniam sie jednak ku Classic Airframes i chyba ten zrobie bo jednak jest lepiej wykonany pod wzgledem technicnym. Pasowanie elementow jest przynajmniej 10x lepsze niz w FM.
Moze po prostu wykorzystam elementy z obu i zrobie jeden porzadny MB142 :)

Jaki to zestaw na zdjeciu powyzej ??
Grzegorz
gzt

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 7 stycznia 2008, 11:07

gzt napisał(a):Jaki to zestaw na zdjeciu powyzej ??

"Pend Oreille Models" bliżej nieznana mi kanadyjska firma. Kupiłem swego czasu w "Greatmodels".

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 9 stycznia 2008, 00:41

Coś spadamy w dół. Aby podnieść morale i ponownie zebrać dezerterów, którzy porozłazili się po innych frontach (m.in. Pacyfik ;o) )kolejna fotka i spać bo jutro z rana do pracy. Powoli sobie schnie pomalowany tył kabiny Caudrona i elementy wnętrza D-520. Coś czuję, że szybko zrównam się w postępach z Caudronem. Tył lewej ścianki powinien mieć wydłubane wnętrze tak aby było widoczne okrągłe zamknięcie. Po wstępnym spasowaniu stwierdziłem, że i tak kupa będzie widoczna i sobie odpuściłem. Przed złożeniem trochę przybrudzę całość ale bez bizantyjskiego rozmachu bo mój egzemplarz będzie prawie fabryczny.

Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Artur Domański » środa, 9 stycznia 2008, 06:10

Mariuszu kawal dobrej roboty
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 10 stycznia 2008, 01:06

Dzięki Artro, ale co to za trudność pomalować gotowca z żywicy i dodać kilka blaszek :D
Postanowiłem nie iść na skróty i wydrążyć ten wymagany otwór. A nóż po złożeniu okaże się, że to widać ? W końcu modelarstwo amatorskie to nie akord.

Obrazek
no i "złapane" klejem wnętrze:
Obrazek
A Caudron leży....

100-lecie Niepodległości

Postprzez gzt » czwartek, 10 stycznia 2008, 01:23

i niech lezy :)
Ale fajnie wychodzi ten zestaw !!! Szkoda ze tak niewiele bedzie widac z tego cockpitu :( bo zrobiles to naprawde extra !
Grzegorz
gzt

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 10 stycznia 2008, 17:16

Mariusz, w jaki sposób tak elegancko podziurawiłeś D.520?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samoloty francuskie