BMP 2 - Konwój (SBS)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: BMP 2 - Konwój (SBS)

Postprzez ROMAN » czwartek, 26 sierpnia 2010, 00:10

rollingstones napisał(a):;o)
Aby uzyskać spójność – pojazd powinien znaleźć się na dioramie mniej więcej w 80 % procentach wykończenia. To może być różny etap pod względem prac malarskich jakie wykonujemy w zależności od sceny, ale jako generalną zasadę można przyjąć że to etap od pigmentów w górę. Nie ma co na siłę wycinać w styropianie miejsce pod pojazd – można zrobić tego zarys a dopiero później za pomocą różnych mas – jakie kto lubi – ja używam gotowego kleju do płytek wszystko ładnie wyrównamy.

Ot i prawda oczywista, ale jak dotąd nigdzie na forum nie uchwycona. Dlatego też, to stwierdzenie moim skromnym zdaniem, powinno być wyodrębnione w czymś takim jak "siedem przykazań bydowy dioram".......tak mi jakoś nocą do głowy przyszło.....
ROMAN

Reklama

Postprzez rollingstones » czwartek, 26 sierpnia 2010, 15:22

Romku to pomóż, te przyklejone linki jak zrobić błoto śnieg , itp to już się zdewaluowany i z całym szacunkiem ich wartość aktualna jest jak 100 zł z Waryńskim.
Rzelu - nie mam pojęcia - a ty cobyś zrobił - doradź mi
płotka
rollingstones

Postprzez mnowogro » czwartek, 26 sierpnia 2010, 15:41

Jesteś pewien, że tak na środku będzie ten wraczek? Wersja z bananem bardziej mi się podobała ;)
mnowogro

Postprzez rzelu » czwartek, 26 sierpnia 2010, 16:48

Nie znając Twojego zamysłu nie wtrącałem się.
Zakładam że pojazd wjechał na minę - to sugerują uszkodzenia - i nastąpił pożar paliwa.
Zależnie od jego wielkości zmianie ulegnie obszar "nadpalony" - uszkodzenia kół zapasowych na wieży sugerują spory zasięg.
Ja po pierwsze zeszlifowałbym resztki bandaży gumowych z kół znajdujących się w epicentrum (kółko na patyczek - do wiertarki - i jazda po pilniku).
Na popiół z gumy przyjdzie czas na samym końcu, jako wisienka na torcie.

sugestie:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... .JPEG#file
http://www.3ad.org/ds_3bde/67ar_4/67ar_ ... aveDS3.jpg
http://www.myconfinedspace.com/2010/04/ ... erialists/
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez rollingstones » czwartek, 26 sierpnia 2010, 22:13

Widzisz - sprawa jest taka -jasne barwy są najłatwiejszym do zgaszenia kolorów -lepiej dać ich dużo bo potem łatwo się ich pozbyć. Fajne zdjątka - podrzucę Ci na priva w poniedziałek 70 stron fotografii rozbitych pojazdów - chyba widziałem takiego jak robisz.
Odwiedził mnie dziś Badger - oprócz tego że wypiliśmy po dwa piwa - podjęta została decyzja o wymianie siatek na fototrawione.
To była dobra decyzja. Siatki zaadoptowałem z reszek jakiegoś zestawu do Pantery - nie pasowały ale po sztukowaniu ramek i dewastacji jest jak znalazł. Dodałem też popiołu teraz w kolorze ciemnej szarości po raz kolejny niwelując biel.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Robienie wraków to straszna frajda jednak...
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » czwartek, 26 sierpnia 2010, 22:31

Kola zapasowe widzialbym calkowicie wypalone. Wtedy i popiolu mozna smielej nasypac pod nimi.
Ja to tak widze.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez rzelu » piątek, 27 sierpnia 2010, 00:14

Jak dla mnie to za bardzo idziesz w okopcony zamiast wypalony.
Ja wolę metodę Ewpigi - od ciemnego do jasnego, i "mokre na mokre".
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez rollingstones » piątek, 27 sierpnia 2010, 09:31

Oj bardzo nie trafione porównanie - trudno porównywać moje modelarstwo do Piotrowego bo to zupełnie inna stylistyka i inne oddanie efektu finalnego.
Wracając jednak do tematu - aby zrozumieć działania trzeba spojrzeć na to kilka kroków do przodu w ramach tego co się wydarzy dalej.
I to kolejna rada do dioramiarzy -efekt jaki osiągniemy na koniec musi być wcześniej przemyślany w ramach kompozycji i kolorystyki całości pracy. Wtedy dojdziemy do scalnia i naturalności sceny. Istotą efektu w modelarstwie jest jednak pomimo tego stworzenie silnego kontrastu. I tak na przykładzie tej pracy - wiem że wkoło będzie piaskowo skalna kolorystyka otoczenia a pojazd jest zrzucony z drogi czyli większość opaleń i śladów trzeba będzie zrobić na skraju przepaści a nie tu gdzie znajduje się pojazd. Dlatego wiedząc o należy przygotować się do rozegrania sceny mądrze aby ten kontrast fajnie osiągnąć a nie tracić na naturalności sceny.
Tu taki przykład
Obrazek
jest kontrast praktycznie naturalny bo pojazdy są wypalone i okopcone - ale z daleka i jest fajnie - zakładam że zbliżenia pokazały by to
Obrazek
I kontrastu brak
Dlatego nalezy zrobić wypadkową znajdując zdjęcie z fajnej perspektywy i tym się sugerować
i bach
Obrazek
Można swobodnie działać a twoja teoria legła w gruzach - pojazd jest okopcony wypalony i zardzewiały, a z przodu znajdziemy resztki farby
szukając jeszcze w necie można odszukać i popiołu w miejscach pod tytułem skąd on się tam wziął
Obrazek

Dlatego tak jak pisałem przed wklejeniem pojazdu w bazę dioramy nie należy zbytnio przejmować się dopracowaniem watheringu i eksploatacji na 100%.
Można podać fajny przykład kiedy te rady można olać - to aktualna praca Rafała - gdzie diorama powstała pierwsza i autor swobodnie patrząc na prace dopasuje sobie pojazd przed wklejeniem choć na pewno ostatni procent prac zrobi już na dioramie
Siara - spiłować dwa koła czy jedno ?
płotka
rollingstones

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 27 sierpnia 2010, 10:01

Mnie się bardzo podoba! Wygląda naturalnie choć zasugeruję by tę widoczną rdzę bardziej podkreślić. Iść w tonację bardziej pomarańczową ciut "oczojebną" tak jak na podesłanej przez Ciebie fotce Teciaka (od tyłu) - widać taki kolorek szczególnie na wieży.
Paweł Leszczyński

Postprzez rollingstones » piątek, 27 sierpnia 2010, 12:42

Poszedłem dziś na urlop. Wypiłem kawę ubrałem dzieci aby wybrać się do kamieniołomu po skały a tu jak nie lunęło, to misterny plan runął. Aby czas jakoś wykorzystać usunąłem bandaż tak jak radził Siara i Panzer, oraz dokonałem podmalunków jaskrawości- o czym pisał Paweł. Te malunki dokonywałbym i tak na dioramie i pewnie będą jeszcze poprawiane jak już stanie. Wykorzystałem dwa olejne abteilungi - faded Dark Yelow i Light rust brown. Dodatkowo wypaliłem papierosów kilka i popiół użyłem jako popiół. Na fikser :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 27 sierpnia 2010, 13:18

Super wygląda. Papierosy widać mogą być pożyteczne :lol:
Dla zainteresowanych: do rdzy polecam również zestaw Weathering Master C Set Tamiya jednym z kolorów jest Orange Rust - wygląda bardzo realistycznie po zaaplikowaniu. Można nakładać go na sucho bądź mokro - te specyfiki są akrylowe i rozpuszczają się w wodzie, podobnie jak Weathering Stick - którego nowatorskie zastosowanie pokazał Sebastian w wątku o T-62.

Można też wykorzystać prawdziwą rdzę, gdzieś ktoś kiedyś używał a mnie przez przypadek zardzewiała kuweta(!:)) (Mr.Paint Tray) do mieszania farb i osiadła na niej gruba warstwa rdzy, widać jej zastosowanie na feldze:
Obrazek

Sorry Sebastian ze się tak rozpisuje w Twoim wątku ale może komuś się przydadzą te informacje :)
Ostatnio edytowano piątek, 27 sierpnia 2010, 21:08 przez Paweł Leszczyński, łącznie edytowano 2 razy
Paweł Leszczyński

Postprzez ewpiga » piątek, 27 sierpnia 2010, 14:44

Fajna praca ! Sebek, to będzie jedyny pojazd -ten BMP, czy kilka ? widziałem w tle ciężarówkę.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » piątek, 27 sierpnia 2010, 19:55

Paweł nie żartuj, świetna dyskusja , wszystko się może przydać. Piotruś - kurde chyba nie zmieszczę tej ciężarówki - mam mały margines bezpieczeństwa na samą szoferkę ale zobaczymy.
Jak zrobić podstawkę - to bardzo proste -
wszystkie materiały w trakcie chaosu prac

Obrazek

Najpierw klej do płytek - na niego położyłem chusteczkę higieniczną aby odcisnąć i ułożyć pojazd, na to grubsze kamienie wepchnięte w klej i całość zalana ze strzykawki gruntem - to grunt pod terakotę chodzą plotki że jest mocniejszy niż do ścian pod malowanie. A że grunt to nic innego jak żywica akrylowa to zaryzykować można - najwyżej się dołoży go drugi raz albo doda żywicy miga. Wytestujemy to.

Z uwagi na fakt że warsztat trzeba sprzątać bo się lepiej pracuje po 10 minutach było już elegancko

Obrazek

Jak widać teren zrobiony jest tak na kawałku - resztę dorobię jak już założę ramki.

A tak wygląda to z bliska.

Obrazek
Obrazek

Jednocześnie możecie już do mnie mówić modelarz - przewierciłem lufę w BMP - to mój największy sukces w tej pracy jak do tej pory. Użyłem igły lekarskiej.
pozdrówki
płotka
rollingstones

Postprzez tankmania » piątek, 27 sierpnia 2010, 20:24

rollingstones napisał(a): Jednocześnie możecie już do mnie mówić modelarz - przewierciłem lufę w BMP - to mój największy sukces w tej pracy jak do tej pory.

Jak będziesz kazał innym wiercić to będziemy mówili "miszcz".
tankmania

Postprzez siara1939 » piątek, 27 sierpnia 2010, 20:24

Teraz wyglada o wiele lepiej.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat