BMP 2 - Konwój (SBS)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: BMP 2 - Konwój (SBS)

Postprzez rzelu » piątek, 27 sierpnia 2010, 20:53

Wygląda lepiej, ale te głazy powodują wrażenie że jechał donikąd.

Jaśniej: co ten pojazd tam robi?
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Reklama

Postprzez rollingstones » piątek, 27 sierpnia 2010, 20:55

uruchom swoją wyobraźnię lub przeczytaj o tym co piszę dwa posty wcześniej ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez uki761 » piątek, 27 sierpnia 2010, 20:59

Świetnie to wygląda. Chciałbym też kiedyś zrobić wrak ale na razie dla mnie to wyższy poziom.
Też szeroko stosuję emulsje gruntujące Atlasa ( i nie tylko Atlasa) myślę że świetnie się nadają i sprawdzają w modelarstwie( przynajmniej przy dioramach i brudzeniu pojazdu)
I tanio wychodzi :lol:
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 27 sierpnia 2010, 21:19

Bajka! Planujesz jakieś figury (może nie doczytałem)? Facet na osiołku albo afgańskie dzieciaki? :mrgreen:
Co to za lampki proszę o producenta lub namiary gdzie je zakupić? ;o) Mam trzy lampki z takimi żarówkami:
http://archi.inosak.org/imgdb/item496764616_1.html i nie mogę odpowiednio oświetlić pstrykanych modeli a Ty trzaskasz fotki jak talala przy skromne wyglądającym oświetleniu.
Paweł Leszczyński

Postprzez rollingstones » piątek, 27 sierpnia 2010, 21:28

No i wisienkę ukradłeś - facet na osiołku - dziś przyjechał właśnie.
Lampki kupiłem w castoramie - normalne lampki ze świetlówką po 70 zł. Rewelacyjne do pracy i do zdjęć.
Łukasz a używałeś tego co ja teraz.
płotka
rollingstones

Postprzez ewpiga » piątek, 27 sierpnia 2010, 22:15

Splatałbyś tą poniszczoną szoferkę w konwulsjach ze spalonym pojazdem, na pewno dodało by to dramatyzmu całej scenie…choć i bez niej ten transporter wygląda imponująco. /trochę miejsca na samą szoferkę byś wygospodarował, chyba.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » piątek, 27 sierpnia 2010, 22:27

Przymierzymy jutro - zajrzysz i ocenisz jako mistrz destrukcji. Długo oglądałem twoje prace aby zrozumieć jak zniszczyć. O ile proste dla mnie jest malowanie, teren i pigmentowanie to do stworzenia konstrukcji wraka mam jeszcze stresa.
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » sobota, 28 sierpnia 2010, 10:40

No i Piotrze nie zmieszczę niestety. Góry zajmują strasznie dużo miejsca. Co ciekawe z niektórych perspektyw aparatu wydaje się że jest płasko

Obrazek
Obrazek

A w rzeczywistości jest zupełnie inaczej, i tak tego nie widać jeszcze - dopiero pomalowane ramki wyznaczą że jest stromizna

Obrazek
Obrazek

Tu gdzie maszeruje wisienka na torcie którą zdradził Paweł przebiegać będzie droga z której zrzucony został BMP.

Acha -grunt skleił znakomicie -polecam -16 zł w Castoramie
płotka
rollingstones

Postprzez ROMAN » sobota, 28 sierpnia 2010, 13:10

......całość super...jako obserwatora spalenizny całkiem dobrze....przemawia do mnie......ale mam pytanko czy Afganistan to jeden wielki kamieniołom, czy poza księżycowym krajobrazem jest coś jeszcze?
Nie chodzi o to czy ja oglądam zdjęcia z tego rodzaju plenerów......
Ostatnio edytowano niedziela, 29 sierpnia 2010, 07:13 przez ROMAN, łącznie edytowano 2 razy
ROMAN

Postprzez rollingstones » sobota, 28 sierpnia 2010, 14:46

płotka
rollingstones

Postprzez ROMAN » sobota, 28 sierpnia 2010, 17:25

rollingstones napisał(a):http://pl.wikipedia.org/wiki/Afganistan#Geografia ;o)

...i nie o to mi chodziło jak sam wiesz, bo tę mapkę w atlasie ze szkoły podstawowej, widziałem grubo ponad trzydzieści lat temu, ale...... upss, zapomniałem, wiesz najlepiej.
Ostatnio edytowano sobota, 28 sierpnia 2010, 20:13 przez ROMAN, łącznie edytowano 1 raz
ROMAN

Postprzez rollingstones » sobota, 28 sierpnia 2010, 18:17

Nie bądź złośliwy - diorama ma przedstawiać coś charakterystycznego - jak robisz Normandię to charakterystyczne są żywopłoty i kamienne budownictwo , jak robisz Rosję to czarnoziem i roztopy, jak robisz Niemcy często wykorzystujesz budowle z konstrukcją muru pruskiego. Wojna w Afganistanie to wojna o szlaki i kontrolę nad nimi. Tym tropem idę. Afgańskie lepianki/ domy mi się nie podobają zresztą ... Afganistan to tak oklepany temat że faktycznie się powtórzyłem :-/ Tak samo można mówić o 3/4 dioram. Zresztą ja mam powoli nowe zainteresowania tym razem Vietnamem
Będziesz miał za kilka dni okazję - jak dasz się namówić do spróbowania się z konfliktem afgańskim ale o tym cicho sza.

Mój SBS można nazwać zakończonym.
Zamontowawszy ramki uzupełnię teraz teren i dopasuje pojazd tu i ówdzie go podmalowywując i pigmentując.
Może komuś się przyda ta relacja i zobaczy że dioramy to fajny i prosty temat.

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam
płotka
rollingstones

Postprzez Sherman » sobota, 28 sierpnia 2010, 18:52

Podoba mi się ten rumosz skalny... I to kurcze bez zabawy z masami i malowaniem miliardem kolorów cieniowaniem itp. Po prostu mi się podoba, bardzo :!:
rollingstones napisał(a):Mój SBS można nazwać zakończonym.

No ale chyba jeszcze jakieś posty z budowy będą? :-|
rollingstones napisał(a):Zresztą ja mam powoli nowe zainteresowania tym razem Vietnamem

Yes, yes, yes :!: Ciekaw jestem wietnamskiej zieleni w Twoim wykonaniu...
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez ROMAN » sobota, 28 sierpnia 2010, 19:03

rollingstones napisał(a):Nie bądź złośliwy

Nie jestem. Tak tylko pytałem.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 sierpnia 2010, 06:59 przez ROMAN, łącznie edytowano 2 razy
ROMAN

Postprzez rollingstones » sobota, 28 sierpnia 2010, 19:19

Roman - prowadzę uczciwe SBSy krok po kroku - ile osób tak robi powiedz - mógłbym wklejać zdjęcia i pisać - pomalowałem, domalowałem, przykleiłem -nie opisując jak to zrobiono. Cóż da najwspanialsza praca jeśli relacja będzie mówiła o tym co zrobiono a nie mówiła o tym jak to zrobiono. Moim zdaniem nic - dokładnie nic. Myślisz że po co robię tak dokładnie? - odpowiedź jest prosta, po to aby na forach czy zawodach widzieć takie prace aby szczena biła mi o podłogę. Bo to mnie cieszy i motywuje do dalszych eksperymentów. A po za tym twój post pomimo że go edytowałeś - dalej jest dla mnie niezrozumiały :lol: :lol: ;o)
pozdrówki

PS. Nie tak dawno prosiłem Adama aby opisał jak pochlapał pojazd - nie dla tego że ja nie wiem - ja wiem, ale ktoś inny może nie wiedzieć to się dowie - tak chyba możemy się rozwijać
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat