Crusader III AA Mk III Italeri 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Crusader III AA Mk III Italeri 1:35

Postprzez RJ » czwartek, 2 września 2010, 21:40

Pawle, dziękuję, pytałem na innym forum, ale nikt nic...a czasu mam tak mało, że po prostu miałem wybór - pobieżne przeglądanie fot w sieci, albo nie robienie nic i samo studiowanie książek.
Oczywiście poprawiłem w/g zalecenia:
Obrazek
RJ

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » czwartek, 2 września 2010, 21:52

Wyglądają super. Pięknie - bardzo subtelnie i przekonująco wycieniowani.
spiton

Postprzez rollingstones » czwartek, 2 września 2010, 22:00

Zauważyłem rzecz do poprawy na 5 minut pracy - w kolorze cegieł pomalowałeś te kamienne zakończenia wzmocnień konstrukcji ścian kościoła
płotka
rollingstones

Postprzez Tomasz Mańkowski » piątek, 3 września 2010, 06:16

RJ napisał(a):Oczywiście poprawiłem w/g zalecenia:

To popraw jeszcze orła na hełmie - od 1942 roku orły malowane na hełmach ( w przypadku PSZ ) nie były białe a żółte

Obrazek

Mam wrażenie, że na hełm dałeś kalkę z orłem na czarnym podkładzie ( niestety nie widzę dobrze na fotce ) - biały orzeł na czarnym podkładzie jest OK - ale na czarny beret, a nie na hełm.
Poza tym nie jestem w stanie dojrzeć co nakleiłeś ( namalowałeś ) na prawym rękawie poniżej "Polanda" - mam wrażenie, że "tarczę krzyżowców" - a to nie ta jednostka, nie ta armia, nie ten front...
Jak możesz to daj zbliżenia figurek - na naszywki właśnie ( rękawy, kołnierz - no i ten hełm ) to zweryfikujemy zawczasu ewentualne "babole"

I jeszcze jedno - oznaczenie samego pojazdu...
Z tego co widać na fotkach czołg o numerze ewidencyjnym T-125550 należy do 1 Pułku Artylerii Przeciwpancernej, 1 Dywizji Panc.
I było by wszystko OK, gdyby nie małe ale... do 1 pułku art.ppanc. czołg ten trafił dopiero jesienią 1944, po rozformowaniu plutonów plot, najprawdopodobniej rozbrojony, i używany jako nadliczbowy, nieetatowy czołg obserwacyjny - jest jego fotka w barwach 1 pułku art.ppanc. najprawdopodobniej z Belgii, z września 44.

Wcześniej, w Normandii Crusadery AA używane były w innych jednostach 1 DPanc - w dowództwie dywizji, w 1 i 2 pułku panc, w 24 pułku ułanów i 10 psk.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez RJ » piątek, 3 września 2010, 07:40

Tak, na prawym rękawie jest "krzyżowiec", na kołnierzach biało czerwone wstążki.
Orzeł już jest żółty.
Załoga AA ma szarże na pagonach, na kołnierzach czerwono biało niebieskie wstążki, na beretach szarże, orzeł i wstążka czerw. biał. nieb....w razie co zamaluje, a po powrocie postaram się domalować właściwie kolorystycznie.

Dzięki za pomoc.

p.s. to zdjęcie jest podobno z Normandii...
Ciach!
RJ

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 3 września 2010, 08:01

Napis "DE KLOK" raczej nie jest francuski, szybciej flamandzki.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 3 września 2010, 08:35

Figurki zacne, fajnie ze "bawisz" się w detal przy nich, mało osób podchodzi do tego w ten sposób i figurki bywają dodatkiem do... .
Paweł Leszczyński

Postprzez Tomasz Mańkowski » piątek, 3 września 2010, 12:52

RJ napisał(a):Tak, na prawym rękawie jest "krzyżowiec", na kołnierzach biało czerwone wstążki.
Orzeł już jest żółty.
Załoga AA ma szarże na pagonach, na kołnierzach czerwono biało niebieskie wstążki, na beretach szarże, orzeł i wstążka czerw. biał. nieb....w razie co zamaluje, a po powrocie postaram się domalować właściwie kolorystycznie.

Wywal "krzyżowca" z prawego rękawu.
Jeśli to ma być Normandia, to daj jedynie "wiewiórki' na lewym rękawie - ale w kalkach tego nie masz, musiałbyś albo wymalować, albo szukać kalek np, w 1/72 i kombinować...
Naramienniki - lewy czarny - w całej 1 DPanc.
Kolory "wstążek" sprawdzę wieczorem, w domu... ale wydaje mi się ( choć bez literatury pewien nie jestem ) że w 1 DPanc na beretach proporczyków ( "wstążek" ) nie było.

RJ napisał(a):p.s. to zdjęcie jest podobno z Normandii...
Ciach!

To zdjęcie pochodzi z serii zdjęć z 1 Pułku Artylerii Przeciwpancernej, z Holandii...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez RJ » piątek, 3 września 2010, 16:33

Ok, poprawione.
Przymiarki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
RJ

Postprzez mnowogro » piątek, 3 września 2010, 19:16

Imponujące :)

Jeden z ludków Ci z dioramki ucieka ;) uważaj, bo uzbrojony ;)
mnowogro

Postprzez Tomasz Mańkowski » piątek, 3 września 2010, 19:53

Tomasz Mańkowski napisał(a):Kolory "wstążek" sprawdzę wieczorem, w domu... ale wydaje mi się ( choć bez literatury pewien nie jestem ) że w 1 DPanc na beretach proporczyków ( "wstążek" ) nie było.

Kolory "wstążek" na kołnierze - skan z "Wojsko Polskie 1939-1945"
Obrazek

W przypadku piechocińców w grę wchodzą numerki 7, 8, 9 albo 10, w przypadku czołgistów - 1, 4, 5, 6 lub 15 ( w zależności od oznaczeń na czołgu )

Jak już zdecydujesz się jaki okres i jednostkę/jednostki ma przedstawiać diorama, odezwij się, a pomogę Ci dobrać odpowiednie oznakowanie do pojazdu i figurek.

Ale tak czy inaczej - jeśli to ma być 1 Dywizja Pancerna ( niezależnie od pododdziału ) to lewy naramiennik na czarno - u każdego, i czołgisty i piechocińca...
Beret-y czołgistów ( przynajmniej tego w wieży ) też do poprawki - orzeł ( a pod nim oznaka stopnia ) powinien być nad środkiem czoła, a nie nad lewym okiem - orła nad lewym okiem nosili komandosi, a nie pancerniacy z 1 DPanc.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat