BMP 2 - Konwój (SBS)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: BMP 2 - Konwój (SBS)

Postprzez Sherman » środa, 1 września 2010, 09:18

W zaistniałej sytuacji ciężko będzie Ci się od czołgistów wymigać... Napisałeś że są zaraz za granicą ramki bo poszli na stronę... no a chyba nie poszli pod górkę bo by desant olali... I ja bym temu czołgu lufę przekręcił w drugą stronę. Ale to ja ;)

subgrafik napisał(a):Piekne - a ja zycie trace na blaszki w 72. :)

Co kleisz i czemu się nie chwalisz?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Postprzez Paweł Leszczyński » środa, 1 września 2010, 12:12

I niby ja ukradłem wisienkę?? HA HA HA (<-takie ironiczne) ;) Ty przywaliłeś cały kilogram wisienek złączając obie dioramy.
Świetnie się to zgrało.
Paweł Leszczyński

Postprzez rollingstones » środa, 1 września 2010, 19:42

Sherman napisał(a):W zaistniałej sytuacji ciężko będzie Ci się od czołgistów wymigać... Napisałeś że są zaraz za granicą ramki bo poszli na stronę... no a chyba nie poszli pod górkę bo by desant olali... I ja bym temu czołgu lufę przekręcił w drugą stronę. Ale to ja ;)

Ja też. A i czołgista się pojawi.

Obrazek

spiton napisał(a):Tak mi się wydaje, ze bardzo istotna rolę "integrującą" mogą odegrać figuranci.

Mnie się wydaje że nie, ale zobaczymy później
Panzer napisał(a):A może na tych skałkach jakieś mchy i porosty o lwkkim zielonkawym zabarwieniu? Może jakieś krzewiny cierniste wyrastające ze szczelin?

To jest do przemyślenia -dziś poświeciłem sporo czasu na obserwację skał w takim Afgańskim terenie i chyba lepiej nie zrobię jak jest. Znalazłem fajne zdjęcia do dalszych projektów i tam jest sporo granitowych lub wapiennych skał gdzie pięknie można to wymalować. A że taki drugi kamieniołom mam 3 kilometry dalej to tak zrobię w kolejnej pracy.
Dzięki że czuwacie
Aby SBS był pełny przypomnę jak sadzić trawę.
Trawa Polak jest zbita w kulki, należny wyciągnąć trochę źdźbeł uformować i złapać w pincetę. Lepiej jak kępka będzie
mniejsza zawsze można dołożyć drugą. Często widać jak ponaklejane są za duże kępki i wygląda to jak rozgnieciony placek.
Następnie moczymy dół w żywicy Miga i naklejamy na dioramę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dołózyłem tez malutkich kamyków, klejąc je również na żywicę. Zostało jeszcze kilka miejsc gdzie prześwituje klej do płytek ale po to są zdjęcia aby to wyłapać. Wygląda to tak.

Obrazek Obrazek

A dziś kupiłem sobie nową zabawkę i powoli się za nią zabiorę , jako kolejny uczestnik five o'clock project/

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 1 września 2010, 21:51 przez rollingstones, łącznie edytowano 2 razy
płotka
rollingstones

Postprzez Sherman » środa, 1 września 2010, 21:58

No z tą odrobinką zieleni wygląda mniej kosmicznie... A jeszcze jakiś suchy krzaczek by tu kolorytu nadał ( a komosy czy inszych takich to chyba trochę w domu masz :o) ).

Powiem Ci że na początku pomysł połączenia nie do końca mnie przekonywał... Właśnie dla tego że był duży jednolity teren jak z filmu SF albo innego dokumentu o pustyni żwirowej. Lubię kontrasty, nie tylko w modelarstwie ale hm. Tutaj na początku mi to nie pasowało, teraz z tymi drobnymi kępkami trawy które teren delikatnie przełamują kolorystycznie wygląda to już dużo bardziej zachęcająco. Zostaje czekać na pozorantów :)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez rollingstones » czwartek, 2 września 2010, 20:01

Z kronikarskiego obowiązku ciąg dalszy
Zrobiłem syf na drodze. Przejrzałem mnóstwo zdjęć i na ich podstawie zrobiłem wypadkową na terenie.
Założenie sceny to zrzucony w przepaść jakiś czas wcześniej w zniszczony BWP, Przejeżdżające po drodze pojazdy ukurzyły to miejsce. Myślę że to jest spójnie i trzyma się kupy.
Nie wiem za bardzo jak potraktować miejsce pod BMP - ale wydaje mi się że tam nie powinno być żadnej opalenizny. Takie pojazdy zrzucano później już wypalone a nie w trakcie walki.

Obrazek Obrazek Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 2 września 2010, 22:20

Sebastian aż się prosi o jakieś specjalne i oryginalne figury do tej scenki :) Przyjemnie sie ogląda taką piękną pracę i zmiany w akcji. Moim zdaniem to jeden z Twoich najlepszych projektów.

Radek
Radek Pituch

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 2 września 2010, 22:21

Wątek o lakierze do włosów wydzieliłem i umieściłem w FAQ
viewtopic.php?f=10&t=12427&p=149213#p149213
P.D.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rollingstones » czwartek, 2 września 2010, 22:36

Radek Pituch napisał(a):aż się prosi o jakieś specjalne i oryginalne figury do tej scenki

Może ulepisz -box art już jest :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 3 września 2010, 08:56

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy przy takim spaleniu pojazdu wypływają z niego jakieś płyny ustrojowe, jeśli tak przydała by się malownicza plama ropy tudzież innych substancji spływających między kamieniami.
Paweł Leszczyński

Postprzez Marek Naja » piątek, 3 września 2010, 10:58

Oglądam Twoją relację jak narkoman na głodzie :) Wczoraj nie wytrzymałem, kupiłem pierwszy model od paru miesięcy i to ha, ha BMP-2 Revella czyli jak sądzę przepak Zvezdy. Wiem, że ciężki model ale był pod ręką jako jedyny z listy modeli jakie ostatnio mnie kręcą, a niestety większość pojazdów z tej listy ma takie sobie odwzorowania w modelach. No ale na szpachle, to mi jeszcze żona w domu przyzwoli...
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez rollingstones » piątek, 3 września 2010, 13:02

Świetnie - Marku - to przepak Dragona potem revella a na koniec Zvezdy.Nie wiem o ile lepszy jest plastik revella ale zakładam że jest lepszy to spokojnie wyrzeźbisz z tego cacuszko.
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » piątek, 3 września 2010, 17:25

Niestety nieubłaganie zbliżam się do końca - szkoda mi bo świetną zabawę miałem przy tych pracach.
To już ostatnia odsłona przed finałem - jeśli dobrze pójdzie to zdjęcia finałowe będą z figurą tankisty - jeśli nie - tankista pojawi się na żywo na zawodach - czekam po prostu na figurę - kolega ma sprawdzić czy ma.
Wrak wklejony i dopasowany do terenu. Opalenizny wokół niego nie będzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odkryłem też środek do robienia wilgoci na pigmentach - ten migowski można dzięki temu rzutem do kosza wywalić. To zwykły lakier do włosów. Skroplony do pojemniczka.

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » piątek, 3 września 2010, 20:36

Mozna jeszcze dolozyc ze 2-3 glebokie metaliczne rysy na przodzie niedopalka, to by wygladalo, ze zepchneli go po tych glazach.
Taka tylko luzna propozycja- nie musisz sie nia zbytnio przejmowac. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Seweryn » piątek, 3 września 2010, 20:43

Świetna praca, wkurzają mnie te miniaturki zdjęć ;),
Seweryn
Seweryn

Postprzez mnowogro » piątek, 3 września 2010, 20:48

Popieram Siarę :)

Osobiście dołożyłbym też jakieś ślady na drodze - spalenizn, rozwalonych części i może spychania.
Nie przyglądałem się fotkom z afganu, ale wyobraźnia mi podpowiada aby roślinność jeszcze ciut zróżnicować - tu jakiś krzaczek kulisty - tam jakiś uschnięty - coś takiego.

Co do lakieru - chyba tak działałby na pigmenty też każdy inny błyszczący bezbarwny lakier - olejny lub akrylowy.
Przyznam się że próbowałem mieszać pigmenty z lakierem do włosów - nakładać i obdrapywać - ale próby mi wyszły niepomyślnie :)

Nieczęsto rzeczy wzięte wprost z natury mogą służyć jako przeskalowane - ale te kamienie są naprawdę ekstra. I co ważniejsze może - wozy na tyle uszczegółowione, że nie odstają od nimi poziomem - innymi słowy - sprawiają równie żywe wrażenie co prawdziwe kamienie :)
mnowogro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat