Me 262 1:48 Aires - wnęka podwozia przedniego

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Me 262 1:48 Aires - wnęka podwozia przedniego

Postprzez Kuba P. » wtorek, 14 września 2010, 23:44

Panowie,
Ma ktoś z Was może airesowy zestaw 4148 pt. "wnęki podwozia + kokpit" do Me 262 Tamki w skali 1:48?
Chodzi mi o komorę przedniego podwozia, czy ona ma sufit zrobiony jako płaski na całej długości czy tylna połowa ma go głębiej i zaokrąglony?
Ja tego nie mam, patrzę na stronę a tam fotka tak zrobiona, że nie widzę wyraźnie ale coś mi mówi, że jest płasko po całości. Może mi ktoś potwierdzić?
Obrazek

Dzięki z góry za info.

Pozdrowienia,
Kuba
Kuba P.

Reklama

Re: Me 262 1:48 Aires - wnęka podwozia przedniego

Postprzez meser6 » środa, 15 września 2010, 07:46

Proszę bardzo, skan z instrukcji:

Obrazek

Co do odlewu to w połowie jest płaski, w dalszej części jest otwór, w który trzeba wkleić wyprofilowany kawałek blaszki z zestawu

A tak ta część wygląda:

Obrazek
W budowie:He-219, Su-22 "3508", Fw-190A-3
meser6

Postprzez Kuba P. » środa, 15 września 2010, 08:48

Dziękuję pięknie. Do tego swojego Hobby Bossa przerabiam zestawową wnękę na standardową i zastanawiałem się, czy nie kupić Airesa. Chyba jednak zostanę przy swojej dłubaninie. To co zrobił Aires jest mniej więcej poprawne, ale też wymagałoby przeróbki.
Kuba P.

Postprzez meser6 » środa, 15 września 2010, 08:58

Proszę bardzo. Mam też zestaw poświęcony komorze uzbrojenia odlanej razem z wnęką podwozia i tam jest to bardzo fajnie zrobione jako jedna ścianka. Ale do nowego HB to się raczej nie przyda.
meser6

Postprzez Kuba P. » środa, 15 września 2010, 09:01

No dokładnie, ja to robię dlatego, że w tym HB jest przebudowana wnęka z kołem chowanym na płasko. Jak sobie chcę przerobić na fotojaskółkę to komora musi być standardowa. Zresztą, o tym zaraz napiszę w temacie HB, szkoda jak cholera, że o zapowiedzi wydania A-1a/U3 dowiedziałem się, jak pociąłem już i konwersję i model i zacząłem to jakoś żenić.
Ech, życie :)
Jak nie było rozpoznawczego Schwalbe to nie było, jak zacząłem jednego strugać to nagle będę miał ich tuzin.
:mrgreen:
Kuba P.

Postprzez meser6 » środa, 15 września 2010, 09:10

Głowa do góry, poprzerabiasz, wstawisz żywice, trochę rzeczy podorabiasz i ładna foto wersja wyjdzie. A i o to w tym naszym fachu chodzi:-) A tak będąc już w temacie, to jaki kolor wnętrza kadłuba polecasz? RLM02 czy też aluminium. Mam swoją Tamkę na warsztacie i wielki dylemat.
meser6

Postprzez Kuba P. » środa, 15 września 2010, 09:26

Na wszystkich 262 jakie można uznać za pozostawione w stanie oryginalnym lub fotografowanych w takim stanie wewnętrzne powierzchnie kadłuba były zostawione bez malowania. Na przykładzie ezgemplarza 500200 z Australii widać, że miejscami są zrobione jakieś podmalówki farbą wyglądającą na 02 ale dotyczy to raczej łączenia elementów stalowych i aluminiowych.
Generalnie - aluminium.

Co zaś dotyczy nosa, to komora działek też na zdjęciach wygląda na niemalowaną zaś problemem jest wnęka podwozia przedniego. Tu nie mam pewności, czy nie była malowana i zabezpieczona. Ten australijski ma ją na pewno pomalowaną na niebiesko, tylko trudno powiedzieć czy to niemiecka farba czy rezultat prac muzealników po wojnie. W konstrukcji sekcji nosowej Schwalbe wykorzystano w znacznych ilościach stal, nie jestem pewien na ile i gdzie blacha stalowa pojawia się w konstrukcji komory wnęki podwozia przedniego ale konieczność zabezpieczenia antykorozyjnego stali może być wytłumaczeniem malowania tejże wnęki.
Kuba P.

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie