Sturmtiger /AFV/ skala 1:35/

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Sturmtiger /AFV/ skala 1:35/

Postprzez mr.jaro » czwartek, 16 września 2010, 13:12

Panzer napisał(a):Ale ja nie odmawiam Piotrowi prawa do jego własnej interpretacji. Napisałem tylko, że mnie ta interpretacja nie za bardzo odpowiada. Dlatego uparcie dopisuję "... moim zdaniem..." niemal do każdego postu.

Nie rozumiem, czego nie rozumiesz. Moja dotychczasowe wypowiedzi, wręcz podają przykłady, gdzie, moim zdaniem, interpretować można temat modelarski bardzo, bardzo szeroko.

Byc moze chodzi o zwykle nieporozumienie - dlatego zamiast snuc domysly, bezposrednio zadalem pytanie.
Otoz w moim mniemaniu uzyte przez Ciebie okreslenie "powinna" sugeruje dosyc mocno ograniczony margines interpretacji. Taki stan rzeczy w odniesieniu do sztuki zdaje sie byc wrecz kontraproduktywny, odbierajac sztuce jej charakter. Mysle, ze podobnie rzecz sie ma w odniesieniu do modelarstwa - kazdy temat mozna interpretowac w bardziej lub mniej rygorystyczny sposob, ale to jeszcze dlugo nie oznacza, ze tak sie robic powinno. Wlasnie dlatego lubie nawet te najbardziej niekonwencjonalne prace Piotra.
Jarek M
mr.jaro

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez ewpiga » czwartek, 16 września 2010, 14:45

Sherman napisał(a):O teraz kumam skąd te koła od tjaktoja. Czy to nie jest ten traktor który miał wylądować w innym projekcie i wyciągać 88mkę?

To jest ten traktor, zabrany z tamtego projektu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez ewpiga » piątek, 17 września 2010, 23:22

Gipsowe ruiny garażu: Verlinden.
Obrazek
Obrazek

W rodzaju tego typu modelarstwa nie ma procesów ważnych i nieważnych, są tylko mniej lub bardziej skomplikowane. Gdy modeliną wypełniłem już „dziurę” gdy ustawiłem w niej kadłub pojazdu to..teraz dopiero okazało się jak nienaturalnie wysoko do góry sterczą dwa koła.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez ewpiga » sobota, 18 września 2010, 11:52

Naprawiłem ten błąd odrywają koła. Przykleiłem je ponownie uwzględniając kształt podstawki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez uki761 » sobota, 18 września 2010, 12:50

Świetna kompozycja - podziwiam!
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez ewpiga » niedziela, 19 września 2010, 16:10

Układanie kompozycji: ciąg dalszy…
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez ewpiga » niedziela, 19 września 2010, 19:42

Dyskusja padła… nikt sam siebie nie uważał za idiotę.
Wszyscy też znają sentencję, że mądrość jest najszczodrzej rozdzielonym przez Boga dobrem, bo nikt nie uskarżał na jej brak
- rozbita nadbudowa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Robert P. » niedziela, 19 września 2010, 21:06

Rozumiem, że "zestaw" będzie malowany jako całość - bez zdejmowania czegoś z podstawki?
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez ewpiga » niedziela, 19 września 2010, 21:58

Zdejmowany będzie tylko jeden element- przednia płyta nadbudowy. Trudno było by pędzel do wnętrza pojazdu "wcisnąć" gdybym i ją na stałe przykleił. Tu na fotografii jest ona tylko roboczo położona, kłopot zaś jest z "realnym" usadowieniem tego elementu...jak sobie poradziłem..już w kolejnej odsłonie przedstawię.
(każdy detal, każdy kamień na tej dioramie zalany jest klejem CA, poszło około 16 tubek)
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez mnowogro » niedziela, 19 września 2010, 22:08

16 tubek - tą ilością gazu łzawiącego można by rozpędzić towarzystwo spod Krakowskiego ;)

Dopytam się jeszcze, czy zdarzało Ci się, że powierzchni ( CA na plastelinie, po zaschnięciu) zdarzało się popękać?
mnowogro

Postprzez fragles » niedziela, 19 września 2010, 23:43

Jakie jest ideowe przesłanie traktora? Stoi sobie tam, w tym garażu, praktycznie nietknięty zdarzeniem. Tylko gumę złapał, a i to wyłącznie w jednym kole. Połowa garażu odfrunęła, z pancernych blach Sturmtigera mało co zostało, a w traktorze nawet blacha zbiornika nie pogięta. No i stoi NA gruzowisku, zupełnie jakby ręką złomiarskiej opatrzności wstawiony po dezintegracji budynku. To cud zobrazowany? Czy może głębsze przesłanie w tym tkwi, ku chwale maszyn do pracy, na pohybel maszynom do zabijania?
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez mnowogro » poniedziałek, 20 września 2010, 00:25

fragles napisał(a):Jakie jest ideowe przesłanie traktora? [...]

Nie mogłem się powstrzymać, ale strasznie mi się to pytanie podoba. Bez względu czy traktor tam się znalazł, przed po czy w tym samym czasie co wrak czegokolwiek przedstawionego w ramkach.
mnowogro

Postprzez spiton » poniedziałek, 20 września 2010, 00:46

fragles napisał(a):Jakie jest ideowe przesłanie traktora? Stoi sobie tam, w tym garażu, praktycznie nietknięty zdarzeniem. Tylko gumę złapał, a i to wyłącznie w jednym kole. Połowa garażu odfrunęła, z pancernych blach Sturmtigera mało co zostało, a w traktorze nawet blacha zbiornika nie pogięta. No i stoi NA gruzowisku, zupełnie jakby ręką złomiarskiej opatrzności wstawiony po dezintegracji budynku. To cud zobrazowany? Czy może głębsze przesłanie w tym tkwi, ku chwale maszyn do pracy, na pohybel maszynom do zabijania?

Tak sobie obserwuje i wyobrażam i myślę, że zdrowo dupnęło ,-)). Pół chałupy rozwaliło, a tu traktor....
Dobrze byłoby obsypać go szczodrze gruzem, bo "fabuła" lekko niszczy estetykę.
I byłoby super, jakby w okolicy czuć było ślady tej eksplozji ,-))
spiton

Postprzez chincz » poniedziałek, 20 września 2010, 08:43

Jak traktorzysta dobrze się napije, to nie takie rzeczy potrafi zaorać :mrgreen:

Przydałby się zapis wideo z takiej budowy...
chincz

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 20 września 2010, 11:16

Próba dopatrywania się realizmu i następstw przyczynowo- skutkowych w tej kompozycji jest równie bezsensowna jak w tej:
Obrazek
To jest TAKI TYP modelarstwa, może się podobać lub nie, można się z tym zgadzać lub nie, ale jest..
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat